brojač poseta

понедељак, 27. април 2009.

I MAGARCI DONOSE ZARADU

U Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica" napravljena je prva farma magaraca u ovom delu Evrope. Od magarećeg mleka i mesa prave jedinstvene i skupe kozmetičke i suhomesnate proizvode

s1

U Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica" kod Sremske Mitrovice proteklog vikenda počela je neobična dvomesečna licitacija za prodaju 70 litara mleka od magarice. Početna cena je 5.000 evra, a u trku su se, kažu, već uključila tri džentlmena spremna da izabranicama svog srca poklone uživanje kakvo je imala Kleopatra - kupanje u magarećem mleku zarad očuvanja nežnosti kože.

slika

CENE PROIZVODA

Krema od mleka magarice 2.500

Sapun od mleka magarice 500

Liker od mleka magarice 1 dcl 1.000

Kobasica od mesa magarca 1 kg 1.500

Salama od mesa magarca 1 kg 2.000

* Cene su u dinarima

Upravnik Rezervata „Zasavica" Slobodan Simić nije saopštio imena ljudi spremnih da izdvoje bogatstvo za mleko magarica, ali je najavio da će ceo prihod od prodaje mleka ići u fond za očuvanje genetičkih resursa Srbije.

„Zasavica" kao rezervat ovde već čuva podolska goveda i svinje mangulice kao prirodne retkosti, a odnedavno tu postoji i jedinstvena farma sa stotinak jedinki rase balkanski magarac.

- Ovo je prva takva farma u istočnoj Evropi. Slične postoje samo u Francuskoj, Belgiji i Italiji. Francuzi i Belgijanci su majstori za spravljanje kozmetičkih proizvoda od mleka magarica, a Italijani za spravljanje prerađevina od mesa ovih životinja - kaže Simić.

Mleko magarica je oduvek bilo izuzetno skupo i pridavana su mu mnoga lekovita svojstva. Stručnjaci kažu da se za dve godine od jedne magarice dobije samo dvadesetak litara mleka. Zato i ne čudi što 70 litara mleka za kupanje vredi čitavo bogatstvo.

- Prema rečima stručnjaka, mleko magarice nema bakterija, ima 60 puta više C vitamina nego kravlje mleko, nikada se ne prokuvava i čuva se zamrznuto. Mleko magarice je i izuzetan antialergent i pomaže kod bronhitisa i astme kod dece. Litar mleka je oko 40 evra, a da bi se prikupilo 70 litara, treba mnogo vremena i truda, tako da je početna cena ravna ulaganjima. Magarice se muzu četiri puta dnevno i ukupno se prikupi svega 150 do 200 mililitara ovog mleka dnevno od jedne magarice - kaže Simić.

s2

Kozmetika i ukusni zalogaji... Radoznalost prvi mamac

Brojnim znatiželjnim novinarskim ekipama predstavljeni su proizvodi od magarećeg mesa i mleka, rađeni po francuskim i italijanskim recepturama, za koje je rečeno da mogu biti razvojna šansa privrede i turističke ponude ovog dela Srema i Mačve. U skladu sa zapadnim recepturama bile su i cene prerađevina i medicinskih pomagala. Decilitar likera od magarećeg mleka - hiljadarka. Istina, dinara, ne „čvrste" valute. I pored toga, kupaca je bilo, možda i zato što su u Rezervatu „Zasavica" majstori da osmisle dobru reklamu. Ovoga puta osnova cele priče o licitaciji magarećeg mleka je da će se održati samo ove godine i - nikada više. Kad su već nedavno uspeli da sremske pse puline prodaju bogatim šeicima s Bliskog istoka, ne treba sumnjati ni da će pronaći kupce za mleko magarica i da će neka dama, uživati u kupki od magarećeg mleka.

Нема коментара: