brojač poseta

субота, 18. април 2009.

I HRVATI CILJALI EVA MORALESA!

Dobrovoljci hrvatskog režima iz rata u bivšoj Jugoslaviji Mario F. Tadić i Eduardo Rosa Flores pokušali da ubiju bolivijskog predsednika Eva Moralesa. Policija ubila trojicu i uhapsila još dva zaverenika

s

Likvidirani atentatori... O ubijenom Floresu, heroju „domovinskog rata", u Hrvatskoj snimljen i film

Bolivijska policija razbila je grupu atentatora na predsednika ove države Eva Moralesa, među kojima su bili i dobrovoljci u ratovima za samostalnost Hrvatske devedesetih godina! Jedan od ubijenih zaverenika je u hrvatskoj javnosti poznati „branitelj" Eduardo Rosa Flores, a jedan od uhapšenih je bolivijski državljanin hrvatskog porekla, takođe dobrovoljac tadašnjeg hrvatskog režima, Mario F. Tadić.

slika

Tvrd orah... Evo Morales

Naime, bolivijska policija saopštila je da je u četvrtak sprečila atentat na šefa države Eva Moralesa, ubivši u polučasovnom obračunu trojicu članova zavereničke grupe. Atentatori su tokom potere pobegli u hotel, u kome je izbila pucnjava, tvrde policajci i očevici. Tom prilikom poginuli su, prema navodima medija, državljani Mađarske i Bolivije. Među uhapšenima su još jedan Mađar, kao i još jedan penzionisani bolivijski vojnik koji se tokom prethodne decenije borio u sukobima na području bivše Jugoslavije.

Jedan od trojice ubijenih, Eduardo Rosa Flores iz Bolivije, poznat je u Hrvatskoj i pod nadimkom „Čiko", gde se u ratu od 1991. do 1995. godine, navodno kao dobrovoljac, borio na strani hrvatskog režima. O njegovim ratnim dogodovštinama hrvatski mediji ranijih godina su dosta pisali. Čak su o njemu i film snimili.

Uhapšeni Mario F. Tadić, star 58 godina, je bolivijski državljanin, koji je takođe učestvovao u ratu u Hrvatskoj. Tadić je potomak hrvatskih doseljenika koji su u 19. i 20. veku dolazili u Boliviju, Čile, Argentinu i još neke južnoameričke zemlje.

Bolivijski predsednik Evo Morales izjavio je da je u sredu dao instrukcije da se uhapse atentatori.

- Obavešten sam o polučasovnoj pucnjavi u hotelu u mestu Santa Kruz, gde je troje stranaca ubijeno, a dvoje privedeno. Postoji mogućnost da je i jedan Irac bio među stranim plaćenicima koji su planirali atentat - rekao je Morales.

Komandant policije Ugo Eskobar izjavio je da su u skladištu u obližnjem parku pronađeni eksploziv, snajpersko oružje velikog kalibra i plan kretanja Moralesove kolone.

Policija tvrdi da su članovi grupe odgovorni i za neuspešni bombaški napad na kuću kardinala Hulija Terasasa u sredu u Santa Kruzu. Nije jasno, međutim, zašto bi grupa čiji je cilj ubistvo Moralesa napala Terasasa, koji podržava protivnike predsednika Bolivije.

Нема коментара: