brojač poseta

уторак, 21. април 2009.

Hakeri upali u Pentagonov najskuplji projekat

Kompjuterski špijuni su upali u najskuplji projekat Pentagona za naoružanje, 300 milijardi dolara vredan program "Džoint strajk fajter", izvestio je danas američki dnevnik "Vol strit džornal", pozivajući se na funkcionere vlade.Napadači su, kako je navedeno u članku, uspeli da iskopiraju i "svuku" nekoliko terabajta podataka o dizajnu i elektronskim sistemima lovca F-35, zahvaljujući čemu bi mogli da olakšaju odbranu od tog aviona.
Špijuni, međutim, nisu uspeli da pristupe najosetljivijim fajlovima, koji se čuvaju na računarima koji nisu povezani sa Internetom, preneo je vašingtonski list.
Pentagon je odbio da komentariše navode dnevnika, koji tvrdi da je američko ratno vazduhoplovstvo pokrenulo istragu o upadu u sistem, javio je Rojters. Vol strit džornal je, takođe, naveo da nije moguće utvrditi identitet napadača i tačnu količinu podataka kojima su pristupili.
Jedan bivši američki zvaničnik ocenio je da je napad možda izveden iz Kine, na šta je kineska ambasada u Vašingtonu reagovala saopštenjem da se Peking "protivi i zabranjuje sve vrste sajberzločina".
U poslednje vreme je već bilo sličnih incidenata pošto su špijuni u nekoliko navrata upadali u sistem kontrole vazdušnog saobraćaja američkog vazduhoplovstva.

Нема коментара: