brojač poseta

недеља, 19. април 2009.

Guverner Teksasa pretio otcepljenjem

Rik Peri, guverner Teksasa, nagovestio je da bi njegova savezna država mogla da se otcepi od federacije, optuživši federalnu vladu da Amerikance guši porezima i dugom. Peri je u četvrtak svoje pristalice na demonstracijama protiv poreza doveo do prave histerije. Mnogi od prisutnih mahali su zastavama i vikali „Otcepljenje!”.


Peri se kasnije donekle korigovao i u razgovoru sa novinarima izjavio da „nema apsolutno nikakvih razloga za raspuštanje federacije”. Uprkos tom povlačenju, Perijeva zvezda na nebu konzervativne Amerike je u usponu, jer su desničari koji se bore da se pod Obamom čuje i njihov glas u njemu našli svoju novu ikonu.
S Perijem na čelu, Teksas je postao ishodište sve jačeg talasa desničarskih protesta. Konzervativni političari su širom zemlje organizovali koordinisano održavanje „protestnih čajanki” u vreme koje se poklapa sa terminom za uvođenje federalnog poreza na prihod. Hiljade ljudi prisustvovalo je ovim protestnim skupovima.
Nove protestne čajanke organizovane su u Ostinu i Fort Vortu u Teksasu, kao i u Nešvilu, Čikagu i Vašingtonu.
Perijeve pristalice na protestnom skupu u Ostinu mahale su zastavama i transparentima na kojima se Obama naziva „najvećim lažovom”. Među istaknutim parolama moglo se pročitati i „Zaustavite Obamin socijalizam” ili pak „Neki pirati su u Americi”.

Нема коментара: