brojač poseta

среда, 29. април 2009.

Grčka jeftinija nego ikad

Zbog ekonomske krize grčki zvaničnici najavili da će cene turističkih aranžmana ove godine biti najniže do sada

obaraju cene... Grci spremni na sve da bi privukli turiste

Letovanje u Grčkoj ove godine biće jeftinije nego ikad, najavili su zvaničnici te zemlje. Zbog ekonomske krize i već primetnog pada broja turista, Grci su primorani da snize cene aranžmana, a za turističku promociju izdvojeno je čak 75 miliona evra.

Uskršnji bilans turističkih poseta, kao poslednja provera zainteresovanosti stranaca za odmor u Grčkoj, potvrdio je nagoveštaj veoma loše sezone. Tokom minulih praznika gostiju je bilo za oko 20 odsto manje nego ranijih godina.

Manje rezervacija

Predsednik Helenske hotelske federacije (HHF) Andreas Andreadis kaže da će biti dobro ako Grčka na leto ne bude imala pad bukinga iznad 15 procenata.

- Ranije procene su ukazivale da bi broj rezervacija iz Velike Britanije mogao da bude manji za četvrtinu, iz Nemačke za 22 odsto, Francuske 19 i Skandinavije za čak 30 odsto. Reč je o zemljama iz kojih, po tradiciji, u Grčku dolazi najviše turista. Otuda strahovanje da bi manjak gostiju mogao biti najveći za protekle dve decenije - naveo je Andreadis.

Verski turizam velika šansa

Agilni grčki ministar turizma Kostas Markopulos je od početka godine čak putovao u nekoliko zemalja, gde je prisustvovao sajmovima turizma i razgovarao s kolegama i predstavnicima velikih turističkih agencija kako bi se bolje informisao šta da radi ove sezone.

On je posetio Nemačku, SAD, Ukrajinu i Rusiju, gde je s patrijarhom Moskve i cele Rusije Kirilom potpisao ugovor o unapređenju verskog turizma, što je u Grčkoj, „zemlji bogova", još nedovoljno iskorišćena šansa.

Glavni uzrok pada broja zainteresovanih za letovanje u Grčkoj jeste globalna ekonomska kriza, ali građani te zemlje priznaju da je i nedavni talas nasilja naveo mnoge strance da ovoga puta potraže neki mirniji kraj za svoj godišnji odmor.

Zbog loših procena resorni ministar Kostas Markopulos izjavio da će Grčka ove godine biti jeftinija nego ikad.

Analitičari kažu da je cilj Markopulosove izjave očigledno da zaustavi pad broja gostiju, koja je mogla da se primeti već krajem 2008. godine. Tom cilju su podređene i mere vlade kojima su povećana izdvajanja za reklamu turizma i dobro osmišljeni nastupi na berzama i sajmovima turizma širom sveta. Prema podacima iz Atine, vlada je za ovogodišnju turističku propagandu odvojila čak 75 miliona evra.

Najavljena otpuštanja

Inače, turizam je u Grčkoj, po obimu, drugi izvor prihoda, odmah iza brodarstva. Prihod od te grane učestvuje sa oko 18 odsto u bruto domaćem proizvodu nacije. Petina stalno zaposlenih Grka radi u turizmu, a tu je i veliki broj takozvanih sezonaca. U 2007. godini, kada je Grčku posetilo 17 miliona ljudi, zarada od turizma bila je 11,5 milijardi evra.

Uprkos svemu tome, u Grčkoj je prisutna bojazan od otpuštanja radnika u turističkom sektoru. Pominje se mogućnost da bez posla ostane čak 90.000 ljudi, što bi bio vrlo težak udarac već uzdrmanoj nacionalnoj ekonomiji.

Нема коментара: