brojač poseta

четвртак, 02. април 2009.

DRAGIĆU MORAMO DA PLATIMO ČAK 176 MILIONA EVRA?!

Trgovinski sud, u prvom stepenu, presudio da država Miletu Dragiću mora da plati milionsku odštetu?!

Ko se poslednji smeje... Mile Dragić

Ko se poslednji smeje... Mile Dragić

Posle izgubljenog spora za zakup satelita, zbog kojeg Srbija izraelskoj kompaniji „Imidžset" treba da plati 37 miliona evra, država lako može da zbog „afere pancir" firmi „Mile Dragić" plati čak 176 miliona evra, otkriva Press! Naime, sudija Trgovinskog suda Lejla Bratić već je donela prvostepenu presudu protiv države!

Na ovu prvostepenu presudu uložena je žalba, ali ukoliko je Viši trgovinski sud potvrdi država, odnosno Vojska, moraće od Dragića da kupi opremu i plati mu 176 miliona evra (pogledaj tabelu)! Poređenja radi, za nabavke vojne opreme u 2009. Vojska Srbije predvidela je 60 miliona evra. Kao i u „slučaju satelit", i ovaj ugovor je zaključen u vreme kada je ministar odbrane bio Prvoslav Davinić.

Presuda za mesec dana

Zbog ovog ugovora javni pravobranilac Srbije 12. septembra 2005. pokrenuo je postupak pred Trgovinskom sudom za njegovo poništenje, i to tužbom protiv firme „Mile Dragić", ali i Ministarstva odbrane SCG. Pravobranilac je naveo da je nabavku odobrio Savet ministara SCG 22. avgusta 2005, ali i da je navedeno da će oprema biti plaćena „prodajom viška vojne imovine", a ne budžetskim sredstvima Vojske. Međutim, u ugovoru sa Dragićem o tome nema ni reči!

Suđenje Daviniću počelo posle tri godine

Suđenje Prvoslavu Daviniću, generalu Milunu Kokanoviću i pukovniku Jovici Vučkoviću zbog potpisivanja spornog ugovora 25. avgusta 2005. počelo je pred Vojnim odeljenjem Okružnog suda u Beogradu tek 1. oktobra 2008. Do sada su održana dva ročišta, na kojima su optuženi negirali krivicu. Davinić je tvrdio da je saglasnost za ovu nabavku dao Savet ministara (kasnije je Savet ministara poništio ovu odluku) i da je Generalštab bio upoznat. Nastavak suđenja zakazan je za 4. maj. Postupak protiv Mileta Dragića je razdvojen.

Sudu je predočeno i da je Davinić, dan posle odluke Saveta ministara, pokrenuo postupak o nabavci opreme od Dragića i istog dana ga zaključio! Tako je Davinić za samo jedan dan odredio količinu opreme koja treba da se kupi. Dalje, potpis na ugovor sa Dragićem u ime Vojske stavio je izvesni Milovan Andrić, jer su svi nadležni za nabavke u Vojsci baš u to vreme bili na godišnjem odmoru. Sudu je podnet i izveštaj Inspektorata odbrane, u kome se navodi da nadležne službe nikad nisu usvojile izveštaj o stvarnim potrebama opreme za Vojsku.

Ali, svi ovi dokazi nisu bili dovoljni sudiji Trgovinskog suda Lejli Bratić, koja je 28. maja 2008. odbila zahtev za poništenje ugovora Vojske i Dragića. Pravobranilac je odmah uložio žalbu, a portparol Višeg trgovinskog suda Marina Ivanović kaže za Press da će konačna presuda biti „relativno brzo doneta".

- Sudija kome je dodeljen taj predmet ima puno predmeta i zato presude još nema, ali očekujemo da će za mesec ovaj postupak biti završen - kaže Ivanovićeva.

Ali, to nije sve! Dragić je istom sudu 2006. tužio Ministarstvo odbrane, od kojeg traži da se ispoštuje ugovor o nabavci opreme i da mu plati stotine miliona evra. Ovaj proces je, međutim, „zamrznut" dok se ne okonča postupak po žalbi pravobranioca. To znači da će, ukoliko Viši trgovinski sud presudi da je ugovor između Vojske i Dragića validan, isti sud doneti i presudu kojom će Vojsci narediti da kupi opremu od Dragića i plati mu 176 miliona evra!

Dragić: Da se dogovorimo

U Ministarstvu odbrane nisu želeli da komentarišu ovaj slučaj jer čekaju presudu Višeg trgovinskog suda. S druge strane, Dragić kaže za Press da očekuje da dobije spor protiv države.

- Želim samo da sud poštuje zakone i siguran sam da će se dokazati da je u ugovorima koje sam potpisao sa Ministarstvom odbrane sve čisto! I onda će moja firma isporučiti opremu Vojsci, jer dovoljno je pogledati kako izgleda naša Vojska i videti da im je neophodna nova oprema - kaže Dragić.

Na pitanje da li je svestan da Vojska, u slučaju da sud presudi u njegovu korist, sigurno neće imati 176 miliona evra za njegovu opremu, Dragić kaže:

- Učiniću sve da se dogovorimo, neću ići protiv interesa države, ali sam ubeđen da je ovaj posao namenjen nekom drugom, a ne meni.

Prvoslav Davinić ponavlja, kao i u „slučaju satelit", da „država neće pretrpeti nikakvu štetu zbog ugovora sa Dragićem"!

- U ugovoru sa Dragićem postoji klauzula da će on biti realizovan samo ako bude bilo para. Znači, nema para, nema ni ugovora i nema štete za državu. I to svi zainteresovani znaju, ali niko neće da kaže - kaže za Press Davinić, i dodaje da „ne snosi nikakvu odgovornost" ukoliko sud donese odluku u korist Dragića, jer je ugovor sklopljen uz odobrenje Saveta ministara SCG.

Нема коментара: