brojač poseta

петак, 24. април 2009.

DINKIĆ NAJAVIO ŠTAMPANJE NOVCA?!

Izjava ministra ekonomije Mlađana Dinkića da bi država trebalo da poveća količinu novca u opticaju za oko 50 milijardi dinara, po mišljenju ekonomista, može da predstavlja najavu štampanja para bez pokrića i samim tim opasnost od inflacije.

Dinkićeva procena je da treba upumpati dodatni novac u sistem, pošto je ukupna dinarska masa „neverovatno niska" i iznosi svega 2,16 milijardi evra, što je nivo iz 2005. godine. Prema mišljenju ekonomista, to može da stvori uslove za nekontrolisano povećanje cena!

- To što je Dinkić izjavio zaista može da se protumači kao najava štampanja dinara da bi se krpili manjci privrede, a svi znamo kako je to izgledalo početkom devedesetih u Srbiji. Zato ne bih da komentarišem šta je ministar ekonomije hteo da kaže, već bi trebalo njega pitati da nam svima pojasni - rekao je juče za Press jedan od saradnika premijera Mirka Cvetkovića.

Ekonomista Ljubomir Madžar ističe da država ima dva načina da pravi novac.

- Jedan je da štampa pare, a drugi je otkup deviza. Pošto mi ne očekujemo značajniji priliv deviza, verovatnije je da je ministar Dinkić, kada je pominjao upumpavanja, mislio na štampanje novca. To može da izazove inflaciju, tako da je u pitanju opasna stvar. A, ako je Dinkić mislio na to da ovde vlada finansijska nedisciplina i da su mnoge firme nelikvidne, pa nam fali još para, onda se ministar nije dobro izrazio - kaže Madžar za Press.

On kaže da ako država plati firmama ono što duguje, to znači da će biti manje novca na državnim računima.

- Tako se količina novca ne povećava! Smatram da ne treba potcenjivati to da je guverner NBS Radovan Jelašić „dosta tvrd" kada je reč o štampanju novca, pa nisam siguran kakav će biti epilog ove priče - kaže Madžar.

I ekonomski analitičar Zoran Popov kaže da povećanje novčane mase nije ništa drugo nego štampanje para.

- Novčana masa se povećava onda kada naglo povećavate obim ekonomske aktivnosti. Poslednjih meseci nama je privredna aktivnost opala, a ministar ekonomije najavljuje da mora da se poveća novčana masa. Događa se nešto što nije saopšteno javnosti. Odlučili su i da se ide na povećanje PDV-a na 19 odsto, pa će se po svemu sudeći ići i na inflatornu štednju, odnosno kroz inflaciju će pokušati da prebrode krizu - ocenjuje Popov.

Нема коментара: