brojač poseta

петак, 10. април 2009.

"CRNOGORCI" NEĆE DA PLATE 1.500 EVRA!

Udruženje vlasnika automobila registrovanih u Crnoj Gori ne prihvata predlog Vlade da za preregistraciju plate 10% carine i 18% PDV-a. „Crnogorci" hoće da plate upola manje!

Vlada spremila plan... Problem „crnogoraca“ biće uskoro rešen

Vlada spremila plan... Problem „crnogoraca" biće uskoro rešen

Vlasnici vozila s crnogorskim tablicama u Srbiji neće pristati na preregistraciju svojih automobila ukoliko se za osnovicu bude koristila tržišna, a ne kataloška vrednost vozila. Nenad Nerić, predsednik Udruženja „Vlasnici vozila iz Crne Gore", kaže da bi ovakva odluka Vlade značila da preregistracije neće ni biti.

Zloupotreba „E" tablica

Pored nedoumica oko preregistracije „crnogoraca", nejasno je i šta će se dogoditi sa ekonomskim tablicama. Dok je ministar Mlađan Dinkić rekao da će one biti ukinute, ministar policije Ivica Dačić tvrdi da se to neće dogoditi, već da će se samo uvesti rigoroznije mere za njihovo izdavanje.

- Veoma će se precizno urediti ko će moći da ima pravo na tako nešto, odnosno primeniće se recipročno, kako je to definisano u drugim državama - kaže Dačić.

- Troškovi za preregistraciju vozila starog 14 godina od 1.500 evra su nemogući koliko i informacija da je prosečna vrednost ovih automobila 5.000 evra. Njihova prosečna vrednost je između 2.000 i 4.500 evra. Predlog da porez i carina budu određeni na osnovu tržišne vrednosti kola jeste neprihvatljiv. Tržišnu vrednost čine nabavna vrednost, plus carina i PDV, ukoliko se radi o proizvodu koji je došao sa strane. Prema tome, nemoguće je sada plaćati porez na porez ili carinu na carinu. Jedino je moguće da se za osnovicu koristi kataloška vrednost, i mi pristajemo na to, bez obzira da li je katalog za Evropsku uniju ili katalog koji ima Auto-moto savez Srbije - kaže Nerić za Press.

On dodaje da će članovi Udruženja u vezi sa tim imati sastanak u Ministarstvu finansija.

- Spremni smo da prihvatimo 18 odsto poreza na dodatu vrednost i 10 odsto carine. Razgovaraćemo s nadležnim organima i, nadam se, naći rešenje. A ako to bude samo čista otimačina para, onda nismo ništa uradili - kaže Nerić.

Oštro odbijene ideje Vlade Srbije... Nenad Nerić, predsednik Udruženja „Vlasnici vozila iz Crne Gore“

Oštro odbijene ideje Vlade Srbije... Nenad Nerić, predsednik Udruženja „Vlasnici vozila iz Crne Gore"

Uslovi preregistracije automobila s crnogorskim tablicama, kako je istakao ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, biće uređeni novim propisima. Njima će biti onemogućeno da građani koji imaju boravak u našoj zemlji voze strana vozila. Ta zakonska rešenja, prema Dačićevim rečima, treba da donese Ministarstvo finansija.

Fakti

- U Srbiji se trenutno vozi 50.000 „crnogoraca"

- U slučaju da se sva vozila preregistruju država može da zaradi 70 miliona evra

- Preregistracija će trajati tri meseca

- Vozila koja se ne preregistruju policija će oduzimati

Pojedini vlasnici „crnogoraca" posetili su već juče Upravu carina sa željom da se raspitaju o uslovima preregistracije.

- U Upravi carina nam je rečeno da preregistracija nema šanse da se sprovede u narednih šest meseci. Takođe, čuli smo da će se direktor Carine usprotiviti preregistraciji vozila bez standarda „euro 3". Za „opel vektru" iz 1994. godine izračunali su da treba da se plati 2.100 evra. Išli smo i u Ministarstvo ekonomije, u kojem nam je rečeno da su sve dosadašnje informacije u vezi sa uslovima preregistracije samo medijska nagađanja - priča Darko Nikolić, jedan od vlasnika ovih automobila.

U Upravi carina Pressu je juče rečeno da direktor neće komentarisati nešto o čemu sada postoji samo ideja, jer oni samo sprovode uredbe koje donosi Vlada Srbije.

Нема коментара: