brojač poseta

петак, 10. април 2009.

CIA zatvara tajne zatvore

Abu Graib
Zatvor Abu Graib je postao sinonim za mučenje
Američka obaveštajna agencija CIA gasi tajne zatvore - takozvane crne lokacije - na kojima su poslednjih godina držane i ispitivane osobe osumnjičene za pripadništvo Al Kaidi i drugim ekstremnim islamističkim organizacijama.

Pri tom su nad makar nekim od zatvorenika primenjivane metode koje mnogi smatraju mučenjem.

Direktor CIA-e Leon Paneta u pismu zaposlenima sada navodi da agencija više ne koristi tajne zatvore na teritoriji drugih zemalja i da će ti zatvori biti potpuno ugašeni.

Jedan od BBCjevih dopisnika iz Vašingtona Kevin Koneli objašnjava da se time praktično ispunjava naređenje koje je u januaru, već u prvim danima po stupanju na dužnost, izdao predsednik Obama.

"Mislim da je dolazak Obame na položaj označio prekretnicu kada je reč o američkoj bezbednosnoj politici i postupanju prema neprijateljskim borcima. Znamo da će zatvor u bazi Gvantanamo biti ugašen i da je Obama odlučno rekao da Amerika ne koristi mučenje, znamo i da se odustalo od izraza "globalni rat protiv terorizma". Pismo direktora CIA-e samo precizira detalje. Znamo da je CIA imala te tajne zatvore. U njima su korišćene grube metode ispitivanja zarobljenika koje je odobrila Bušova administracija. Obama je saopštio da se ta politika više ne primenjuje i logična posledica je da će ti zatvori sada biti zatvoreni."

CIA nije obelodanila koliko takvih tajnih zatvora ima i gde se oni nalaze.

U izveštaju Saveta Evrope tvrdi se da postoje u Rumuniji i Poljskoj.

Spekulisalo se i da u američkoj vojnoj bazi Bondstil na Kosovu postoji tajni zatvor za osumnjičene za terorizam.

Gde god da su, ti tajni zatvori su, kako navodi direktor CIA-e, već prazni.

Preostaje samo da i formalno budu zatvoreni.

Нема коментара: