brojač poseta

четвртак, 23. април 2009.

BUŠOVI LJUDI NA SUDU?

Članovi bivše administracije SAD, poput Kondolize Rajs i Dika Čejnija, mogli bi da se suoče sa krivičnim postupkom zbog ozakonjavanja surovih tehnika mučenja zatvorenika osumnjičenih za terorizam

s

Uskoro na optuženičkoj klupi... Čejni, Ramsfeld, Rajsova i Gonzales (sleva), predvođeni Bušom

Predsednik SAD Barak Obama najavio je da bi visoki zvaničnici iz bivše administracije Džordža Buša mogli da se nađu pred sudom zbog toga što su postavili zakonske temelje grubog ispitivanja osumnjičenih za terorizam.

U izveštaju koji je objavila Obaveštajna komisija američkog Senata navode se imena poput bivšeg potpredsednika Dika Čejnija, tadašnje savetnice za nacionalnu bezbednost Kondolize Rajs, državnog tužioca Alberta Gonzalesa i ministra odbrane Donalda Ramsfelda.

Izveštaj Senata na 232 stranice ocenjuje se kao najpotpuniji hronološki zapis o tome koliko je Bušova administracija umešana u korišćenje metoda mučenja zatvorenika u ozloglašenim zatvorima CIA širom sveta kao što su Abu Graib u Iraku i Gvantanamo na Kubi.

U izveštaju se, između ostalog, navodi da je Rajsova još 2002. godine odobrila metod simuliranog davljenja za ispitivanje osumnjičenih pripadnika Al Kaide.

Pored toga, novi izveštaj Senata otkriva i niz dokumenata američkog ministarstva pravosuđa iz 2006. i 2007. godine, do sada nepoznatih javnosti, koji su u pojedinim slučajevima sprečili Kongres da ograniči ovlašćenja koja je imala CIA u pogledu ispitivanja.

Predsedavajući veća koje je napisalo izveštaj Karl Levin izjavio je da taj dokument predstavlja osudu tehnika ispitivanja koje je ustoličila Bušova administracija i osudu visokih zvaničnika koji su krivicu za zlostavljanja pokušali da prebace na niže rangirane vojnike.

Predsednik SAD Barak Obama naveo je da se neće protiviti pokušajima da se produbi istraga o odgovornima za odobravanje surovih metoda ispitivanja, poput potapanja, lišavanja sna, skidanja do gole kože... On je ponovio juče svoju odluku da neće progoniti zaposlene u CIA zato što su pratili odredbe koje je donela Bušova administracija.

- S poštovanjem prema onima koji su formulisali zakonske odredbe, rekao bih da će ovo biti odluka državnog tužioca koji će delovati unutar dostupnih zakonskih parametara i o tome ne želim da donosim preuranjene sudove - izjavio je Obama.

Njegova odluka da otvori mogućnost kaznenog progona visokih zvaničnika Bušove administracije naišla je na oštre kritike republikanaca. Oni zameraju demokratskom predsedniku da je prekršio svoj zavet da će gledati unapred, a ne revidirati odluke donesene u prošlosti.

Upozorenje Obami

Tri ključna američka senatora, republikanci Džon Mekejn i Lindzi Grejem, kao i svojevremeno demokratski, a danas nezavisni Džo Liberman, poslali su zajednički potpisano pismo Obami. U njemu oni snažno upozoravaju predsednika da krivično ne goni vladine zvaničnike koji su osmislili zakonske savete vezane za program ispitivanja.

- Verujemo da bi krivični progon imao ozbiljne negativne posledice na iskrenost i rezervisanost s kojom službenici u bilo kojoj administraciji nude svoje najbolje savete - napisali su senatori.

Nakon što je svoj glas podigao bivši američki potpredsednik Dik Čejni i rekao da su surove metode „urodile plodom", juče se oglasio i bivši Bušov savetnik Karl Rov, rekavši da Obama pokušava da priredi „šou suđenja".

- Ako Obamina administracija insistira na kriminalizaciji nesuglasica oko političkih smernica, kako ćemo postaviti granice oko toga ko sve može da bude kazneno gonjen - pitao je Rov.

On je dodao da bi svi koji su učestvovali u postupku morali da budu jednako tretirani, uključujući i agente CIA, lekare koji su nadgledali ispitivanja i pravnike koji su osmislili i ispisali smernice.

Rov veruje da bi pokretanje istrage stvorilo lančanu reakciju koja bi dotakla vođstvo CIA, zakonodavce u obe stranke i službenike u Bušovoj administraciji koji su obavešteni o smernicama i koji su se složili s njihovim sadržajem.

Нема коментара: