brojač poseta

недеља, 12. април 2009.

BOGATE SE NA RAČUN LESKOVCA

Lokalni biznismeni godinama ne plaćaju firmarine, zakup poslovnog prostora, komunalije, porez i zbog toga gradu duguju bezmalo 400 miliona dinara

s

Lopovluk... Dugovanja lokalnih biznismena kreću se od 300.000 pa do nekoliko miliona dinara

Vlasnici privatnih preduzeća i radnji u Leskovcu ukupno gradskom budžetu duguju oko 400 miliona dinara. Prema podacima Poreske uprave, lokalni biznismeni godinama ne plaćaju firmarine, zakup poslovnog prostora, takse za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta, komunalije i poreze. Kada bi ovi dužnici izmirili dugovanja, manjak u kasi grada bio bi gotovo prepolovljen.

slika

Živojin Stefanović, predsednik Skupštine Leskovca

Prema podacima, u grupi najvećih dužnika nalaze se vlasnici poznatih firmi, butika, restorana i samoposluga, za koje većina Leskovčana smatra da pripadaju grupi najbogatijih ljudi, i to ne samo na jugu Srbije, već i u državi. Prema rečima predsednika Skupštine grada Živojina Stefanovića, ukoliko bi grad uspeo da naplati taj novac, Leskovac bi rešio mnoge probleme.

- Najviše duguju oni koji se na javnim skupovima i u medijima deklarišu kao veliki borci za razvoj Leskovca, a s druge strane uskraćuju kvalitetniji život Leskovčanima. Zbog takvih koji godinama ne plaćaju obavezne dažbine gradu imamo strašan manjak u budžetu. Od tog novca bismo gradili puteve i kanalizaciju, pa ljudi u nekim naseljima ne bi više gazili po blatu, a svakog proleća ne bi morali da kopaju nove septičke jame - kaže Stefanović.

Trojica duguju 12 miliona

Dugovanja lokalnih biznismena kreću se od 300.000 pa do nekoliko miliona dinara. Samo trojica poznatih vlasnika preduzeća, restorana, kafića i velikih marketa duguju ukupno oko 12 miliona dinara za komunalije, firmarine i gradsko građevinsko zemljište.

- Koristim lokal koji je u vlasništvu grada i plaćam zakupninu od 150 evra jer je lokal star i ruiniran, a bavim se starim zanatima. Ne daj bože da jedan mesec ne uplatim zakupninu odmah dođu opomene i prijave pred utuženje, iako znaju da ovim poslom mogu da zaradim koliko da porodica ne trpi. Nama sitnima to rade, a niko ne sme kod onih što drže najbolje i najveće lokale u centru grada, čujem da oni duguju milione, neko ih naučio da dug zastari i posle „vuk pojeo magarca" - jada se B. M., stari leskovački zanatlija.

Đidić: Stiže pomoć države

Prilikom nedavne posete Leskovcu državni sekretar u Ministarstvu finansija Miodrag Đidić potvrdio je da će kod naplate biti uključena i država.

- Ministarstvo finansija hitno će ojačati lokalnu poresku administraciju da bi grad što pre naplatio ono što mu pripada. Naša pomoć biće u edukaciji kadrova, ali planiramo i da neke naše ljude iz državne prebacimo u gradsku poresku administraciju kako bi direktno pomogli kolegama u Leskovcu - objasnio je Đidić.

Nadležne inspekcije i uprave nikako da privole bogate dužnike da izmire bar deo dugovanja.

Čuvaju ih partije

- Tačno je da pojedini duguju milione, ali čini se kao da niko neće da ih dira jer zatrebaće partiji tokom predizborne kampanje. Međutim, postoji i druga stvar koju niko ne rešava. U poslednjih dvadeset godina prizemni delovi kuća za stanovanje u najprometnijoj Niškoj ulici pretvoreni su u lokale, a da niko nadležan u opštini nije pokrenuo inicijativu da se preimenuje namena objekta. Primera radi, samo korišćenje gradskog građevinskog zemljišta za lokale skuplje je 10 do 15 puta u odnosu na stambeni prostor, pa vidite koliko grad gubi samo na tome - priča jedan od gradskih činovnika zadužen za ovu oblast, koji ne želi da mu se pominje ime.

Iako Leskovac od svih gradova u Srbiji ima najbrojniju administraciju od 1.920 činovnika, a od tog broja samo u gradskim upravama oko 900, njihova efikasnost kod naplate ovih taksi je tek 40 odsto. Novi gradonačelnik Slobodan Kocić, koji je na ovu funkciju izabran pre tri nedelje, da bi rešio ovaj problem zatražio je pomoć državnih organa.

Нема коментара: