brojač poseta

среда, 08. април 2009.

BENZIN IDE NA 95 DINARA!

Domaći naftaši već izračunali da će uz redovne korekcije i povećanje akcize gorivo početkom maja biti skuplje za više od šest dinara

Novi nameti za sve tanji buđelar... Država novim akcizama na gorivo krpi budžet

Novi nameti za sve tanji buđelar... Država novim akcizama na gorivo krpi budžet

Benzin će već početkom maja biti skuplji za oko šest dinara, što znači da će uz redovne korekcije i posle povećanja akcize cena za litar biti oko 95 dinara, najavljuju domaći naftaši. Istovremeno, kako saznajemo, Ministarstvo energetike planira da menja uredbu o ceni goriva, pa će i zbog toga derivati dodatno poskupeti za dinar!

Prema poslednjim proračunima, cena goriva će već sledećeg utorka biti veća za dva dinara, a komercijalni direktor „Avija petrobarta" Nemanja Šutonja kaže da bi do kraja meseca gorivo moglo da poskupi barem još toliko.

U junu još skuplje

Nemanja Šutonja iz „Avija petrobarta" najavljuje da će cena goriva i tokom leta nastaviti da raste.

- Očekuje se dalje povećanje cene sirove nafte, pa u junu na benzinskim pumpama cena goriva može da bude iznad 100 dinara - kaže Šutonja.

Dizel skuplji devet dinara

- Cena nafte u svetu blago raste i mislim da će do kraja meseca nastaviti taj rast. To bi značilo da, osim ovih dva dinara u utorak, cena goriva može da skoči za još dva dinara krajem aprila, kada će biti rađen novi presek cena - objašnjava Šutonja.

Međutim, država će već od 1. maja povećati akcizu na benzin za 2,3 i dizele za 4,7 dinara (sa porezom). Tako će benzin već narednog meseca biti skuplji za oko 6,5 dinara, a dizel za skoro devet dinara!

Šutonja kaže da to neće biti poslednje poskupljenje jer se uskoro očekuje i promena uredbe o cenama nafte, koja će dovesti do dodatnog poskupljenja goriva! U Ministarstvu energetike su nam potvrdili da je ova informacija tačna i da bi promena uredbe dovela do poskupljenja od jednog dinara na pumpama.

Umesto da padaju cene da bi se gorivo više prodavalo, zbog državne uredbe dešava se obrnuto ... Milan Rakić, predsednik Udruženja privatnih pumpi

Nema logike za nove cene

- Mi smo razgovarali s privatnim naftašima i dali im svoj predlog da se poveća prerađivačka cena nafte, dok će se to na prodaju na pumpama odraziti povećanjem od jednog dinara. Sada očekujemo da nam oni odgovore i onda ćemo taj predlog poslati na usvajanje. Zasad još ne znamo kada bi to moglo da se desi - izjavio je za Press PR ministarstva Milan Budimir.

Predsednik Udruženja privatnih pumpi Srbije Milan Rakić kaže da rast cena goriva u Srbiji nije logičan jer je prodaja na pumpama pala za skoro polovinu, a uprkos tome cena raste umesto da pada!

- Pumpe koje su prošle godine prodavale 10.000 litara dnevno sada prodaju šest hiljada. NIS je objavio da je smanjio proizvodnju 15 odsto jer je i na njihovim pumpama pala prodaja. I sada, umesto da padaju cene da bi se gorivo više prodavalo, zbog državne uredbe dešava se obrnuto jer se njom diktira koliko će da koštaju derivati! Čak ni nova uredba nije ništa bolja jer će se cene i dalje obračunavati na 15 dana, umesto na mesec, koliko bi bilo logično - kaže Rakić.

Нема коментара: