brojač poseta

уторак, 21. април 2009.

Amerikanac po prvi put na listi FBI najtraženijih terorista

Odbegli borac za prava životinja, optužen za bacanje bombi na dve kancelarije u Kaliforniji 2003. godine, postao je prvi Amerikanac na listi FBI-a "Najtraženiji" osumnjičeni za terorizam, preneo je AP.

Pomoćnik direktora Federalnog istražnog biroa Majkl Hajmbah objavio je na današnjoj konferenciji za novinare da je na listu najtraženijih dospeo Danijel Andreas San Dijego (31), stručnjak za kompjutere iz Berklija. Zvaničnici kažu da Dijego ima neobične tetovaže, uključujući i jednu koja prikazuje zapaljeno polje, sa natpisom "Potrebna je samo varnica". Na stomaku ima tetovažu zgrade koja gori i urušava se.
Dijego se našao na 24. mestu liste FBI najtraženijih terorista.
FBI je, nakon razgovora sa zvaničnicima u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Kostariki, Francuskoj, Španiji, Danskoj, Austriji, Italiji, Češkoj, Meksiku, Argentini, Čileu i na Filipinima saznao da Dijego "ima veze sa Nemačkom i možda živi u Kostariki".
Zvaničnici FBI su ponudili nagradu od 250.000 dolara za informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja. Nagrada je pet puta veća od onih za takozvane ekološke teroriste koji su traženi u SAD. Nalog za njegovo hapšenje izdat je nakon što je bacio bombe na kancelarije bio-tehnološke firme "Čiron Korp." i kozmetičke kompanije "Šejkli Korp." u severnoj Kaliforniji. Niko nije povređen tom prilikom, a eksplozija je prouzrokovala manju štetu.
Grupa "Revolucionarne ćelije" preuzela je odgovornost za ovaj napad, objašnjavajući da su se ove dve firme našle na njihovoj meti zbog veza sa istraživačkom kompanijom koja obavlja eksperimente nad životinjama uz upotrebu narkotika i hemikalija.
FBI tvrdi da su ekstremističke grupe za prava životinja i zaštitu okoline odgovorne za više od 1.800 kriminalnih dela i oko 110 miliona dolara štete.
Lista FBI "Najtraženijih" terorista izvedena je iz starije liste "Deset najtraženijih". Vođa Al Kaide Osama bin Laden nalazi se na obe, ukazao je AP.
Još jedan Amerikanac se nalazi na listi najtraženih terorista, ali zbog aktivnosti van zemlje, koje obavlja za Al Kaidu. Adam Jahije Gadan odrastao je u Kaliforniji, ali se preselio u Pakistan i radi kao prevodilac i savetnik za ovu terorističku grupu.

Нема коментара: