brojač poseta

среда, 29. април 2009.

AFERA PUKANIĆ: POSLE JOCE PADA I CANE!

Tajni svedok u istrazi za ubistvo vlasnika „Nacionala" Ive Pukanića rekao da je Stanko Subotić Cane preko Sretena Jocića - Joce Amsterdama naručio ubistvo Pukanića, piše „Jutarnji list"

Svedok saradnik u istrazi za ubistvo vlasnika zagrebačkog „Nacionala" Ive Pukanića rekao je da je srpski biznismen Stanko Subotić Cane preko Sretena Jocića - Joce Amsterdama naručio ubistvo Pukanića, piše „Jutarnji list"! Prema pisanju zagrebačkog lista, tajni svedok je rekao da su motivi zbog kojih je naručena likvidacija pisanje „Nacionala" i Pukanićevo svedočenje u Italiji protiv „duvanske mafije"!

Svedok pokajnik, jedan od članova ekipe koja je u februaru 2008. učestvovala u pripremi ubistva Ive Pukanića, otkrio je u Županijskom sudu u Zagrebu ko je organizovao likvidaciju vlasnika „Nacionala".

Joca „izvođač radova"

fakti

Vlasnik „Nacionala" Ivo Pukanić ubijen je 23. oktobra 2008. aktiviranjem eksploziva kod njegovih kola u centru Zagreba, tada je nastradao i šef marketinga tog lista Nino Franjić

Za postavljanje bombe osumnjičen je Željko Milovanović, koji se nalazi u bekstvu, kao i Bojan Gudurić. Za ubistvo su osumnjičeni Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Slobodan Đurović i Milenko Kuzmanović, koji je jedini pušten

Sreten Jocić uhapšen je preksinoć u iznajmljenoj vili u Tolstojevoj 33 zbog sumnje da je umešan u ubistvo Pukanića

- Srpski biznismen Stanko Subotić Cane angažovao je Sretena Jocića i njegovu ekipu da ubiju Pukanića! Jocić je samo bio „izvođač radova". On je angažovao kuma Slobodana Đurovića i Roberta Matanića, koji su mesecima planirali ubistvo u Zagrebu - rekao je svedok pokajnik, a prenosi „Jutarnji list". Tajni svedok od početka je učestvovao u pripremama ubistva, ali se dan pre ubistva Pukanića posvađao s Matanićem zbog pretnji i nesporazuma oko novca. Hrvatska policija, prema pisanju nedeljnika „Nacional", raspolaže čvrstim saznanjima da se Sreten Jocić i Stanko Subotić Cane međusobno poznaju iz vremena rata na prostorima bivše Jugoslavije.

Kako Press saznaje od izvora bliskih vrhu srpske policije, čitava istraga uperena je na glavnog organizatora Pukanićevog ubistva.

- Izvršioci ubistva su uhapšeni, a posle svedočenja tajnog svedoka u Zagrebu mnoge stvari sada su jasnije. Očigledno je da je Pukanić ubijen jer je bio jedan od ključnih svedoka u istrazi o švercu cigareta u Italiji. Istraga ide dalje ka jednom poznatom političaru iz Crne Gore - kaže sagovornik Pressa.

Pukanić bio ključni svedok

U nedeljniku „Nacional" Stanko Subotić je 2001. godine predstavljen kao „partner u švercerskim poslovima" crnogorskog premijera Mila Đukanovića, ali i štićenik pojedinih uticajnih zvaničnika bivših i sadašnjih vlasti u Srbiji.

Teške optužbe... Tajni svedok tvrdi da je i Stanko Subotić Cane (na slici) umešan u ubistvo Iva Pukanića

Pre nego što je ubijen, Ivo Pukanić svedočio je u Bariju u istrazi o švercu cigareta, za koji su osumnjičeni Milo Đukanović i Stanko Subotić. Italijanski tužilac Đuzepe Šelzi izjavio je listu „Il Pikolo" da je pokrenuo istragu 2000, a potom i podigao optužnicu protiv nekoliko crnogorskih državljana zbog šverca cigareta.

- Ivo Pukanić bio je jedan od ključnih svedoka optužbe i njegovo ubistvo moglo bi se odraziti na ishod ovog postupka - izjavio je Šelzi.

Tužilaštvo u Bariju za krijumčarenje cigareta, pranje novca i mafijaška ubistva osumnjičilo je Stanka Subotića Caneta, Mila Đukanovića, aktuelnog premijera Crne Gore protiv kojeg je optužnica arhivirana, Dušku Jeknić, bivšu šeficu crnogorske misije u Milanu, i Miroslava Ivaniševića, ministra finansija Crne Gore. Optuženi su još i navodni bosovi krijumčarskog podzemlja Branislav Mićunović i Andrija Drašković i predstavnici firme „Montenegrion tobasco" - Vesko Barović i Branislav Vojašević.

Istraga je obnovljena prošle godine kad se Šelzi vratio na staro radno mesto, s kojeg je 2005. bio premešten. Kada nije bio na dužnosti, dogodio se obrt u kojem je krunski svedok Srećko Kesner odustao od iskaza protiv svog poslovnog partnera Stanka Subotića i Mila Đukanovića, koje je optužio da upravljaju krijumčarima cigareta. Kesner je izjavio to 2001. u „Nacionalu". On je nakon intervjua s Pukanićem dao iskaz i hrvatskoj tajnoj službi s detaljima o pranju novca zarađenim krijumčarenjem. Posle Kesnerovog odbijanja saradnje, Pukanić je odlučio da taj iskaz odnese Šelziju i predložio se za svedoka.

Joca hteo u Švajcarsku na lečenje

Sretenu Jociću - Joci Amsterdamu, koji je preksinoć uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Ive Pukanića, određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati i danas bi trebalo da bude ispitan pred istražnim sudijom. Kako Press saznaje, Jocić je nedavno tražio dozvolu suda da otputuje u Švajcarsku na lečenje.

- Jocić se u decembru nije pojavio na suđenju u Okružnom sudu u Beogradu za podstrekivanje na ubistvo jer je imao napad epilepsije. On je tražio od suda dozvolu da otputuje u Švajcarsku. Međutim, sud nije dozvolio Jociću da napusti zemlju. Inače, on ima pasoš, ali samo uz dozvolu suda može da napušta zemlju - kaže za Press izvor blizak istrazi. Jocini prijatelji kažu da on nije imao nameru da pobegne iz zemlje.

- Joca se dosad uredno odazivao na pozive suda. Poslednjih meseci imao je ozbiljnih zdravstvenih problema, a zbog napada epilepsije nije se pojavio na suđenju u decembru prošle godine. Da su imali jake dokaze, uhapsili bi ga odmah, a ne bi ga držali toliko dugo, pa da ga onda privode u stanicu. Sve je to prilično providno - kaže jedan Jocićev poznanik.

Нема коментара: