brojač poseta

недеља, 01. март 2009.

ZATROVANA CELA SRBIJA!

Bečevica kod Knića, selo u kojem meštani koriste opasnu burad iz „Zvezde Helios", samo je jedno u nizu ugroženih mesta u Šumadiji. Burići su kupovani i u okolnim selima, ali i sve do Topole

s1

Zapečaćeno... Cisterna od 1.000 litara u dvorištu Olge Dragićević

Meštani sela Bečevica kod Knića još su u neverici i šoku nakon što su policija i ekološka inspekcija u četiri domaćinstva pronašla cisternu i burad sa otpadom iz „Zvezde Helios", za koji se sumnja za je otrovan. Otkrivena je cisterna od 1.000 litara i ukupno 27 buradi sa po 200 litara otpadnih boja i razređivača!

Meštani su se juče okupili u lokalnoj prodavnici da većaju šta će dalje. Oni kažu da buradi ima i u okolnim selima Brestovac, Konjuša, Gornja Crnuća, Toponica, Oplenić... Svaka kuća ima bar po neko bure, izjavila je i republički inspektor Ljiljana Marinković. Bar po pet, šest, kažu meštani. Većina buradi je prazna. Otpadne materije „popila" je zemlja, seoske ograde, paradajz i zelena salata iz plastenika.

Okupili se u prodavnici

Jedina cisterna od 1.000 litara koja je pronađena do pola puna zapečaćena je u dvorištu bake Olge Dragićević, koja ima 83 godine i živi sama. Nakon što je ispod šljive u ekonomskom delu dvorišta pronađeno osam buradi i cisterna, baki je skočio pritisak, pa je odmah stigla i njena ćerka Rosa Urošević. Baka je izbezumljena od straha.

- Deset buradi, od čega dva prazna, i tu cisternu dao nam je rođak koji radi u „Zvezdi", a tetka mu živi ovde u Bečevici. Ništa nam nije naplatio, samo je hteo da nam se zahvali zbog toga što i mi njemu pomažemo. Ništa nismo koristili, ja sam time htela na proleće da zapalim korov na međama kraj njiva, stara sam ne mogu da ga sečem i krčim. ‘Fala bogu da na vreme saznadosmo šta je. Al' ne mogu da mu oprostim što mi ni krivoj ni dužnoj policija upada u avliju - kaže Olga.

s2

Ugroženi... Rosa Urošević i Dragan Milunović iz sela Bečevica

Seljaci okupljeni u prodavnici pričaju da je jedan Bečevac sve čega se dohvatio ofarbao bojom, a da je farbanje ograde zapalo njegovoj sedmogodišnjoj ćerkici. Ofarbao je tom smesom nameštaj i lamperiju u čitavoj dnevnoj sobi, ulazna vrata i na kraju prikolicu za traktor. Sada se od sramote zbog prevarenosti kriju oni koji su u plastičnu burad gde je bila farba stavljali kupus. Otpadne farbe i razređivači služili su prvenstveno za polivanje žbunja kraj njiva, koje je posle paljeno, kaže predsednik mesne zajednice Milomir Timotijević.

- Seljak ko seljak, bure mu treba i za držanje jarme i kukuruza za stoku, za vodu tokom leta... A opet, svaki seljak voli kada je nešto džabe ili bar jeftino. I bi šta bi. Potrovaše nas. Sada i mi sami zovemo i prijavljujemo - kaže Timotijević.

Kraj dečjeg bicikla, koji vozi unuče Dragana i Dušanke Milunović, policija i inspektori našli su četiri bureta puna otpadnih materija. U tri je farba, u jednom „neki razređivač", priča Dušanka.

Peku prasiće na otrovu

- Sve je zapečaćeno, a nas ubi sramota. Tu burad počeli smo da kupujemo od prošlog leta. Jedno smo isekli uz duž na pola, pa u tome ložimo vatru za pečenje prasića. Hteli smo tom farbom da palimo korov oko njiva - kaže Dušanka.

Meštani se slažu da su burad koja su sada pronađena samo vrh ledenog brega. Seljaci iz šumadijskih sela kupuju ih od leta prošle godine i njihov sadržaj prosipaju po njivama, paleći korov. Predsednik mesne zajednice tvrdi da su stigla po principu „moj rođak ima rođaka koji radi u Zvezdi", sve do sela oko Topole, koja je od Bečevice udaljena bar 80 kilometara.

s3

Ljiljana Marinković, šef odseka za zaštitu od zagađenja Ministarstva za životnu sredinu iz Kragujevca, kaže da su u Bečevici uzeti uzorci u četiri domaćinstva. Reč je o otpadnoj materiji koja nastaje tokom proizvodnje farbi. Sadrži boju i rastvarače, tečnog je ili pihtijastog oblika. Marinković kaže da policija i dalje traga za buradima u ovom i okolnim selima i da je sav otpad dolazio preko sela Vrbava. Ona kaže da se ovakav otpad pali u posebnim uređajima i na visokim temperaturama, te je paljenje tog otpada kraj njiva moglo ozbiljno da ugrozi zdravlje ljudi.

slika

Čekaju nalaze... Burad u selu

INSPEKCIJA UZELA UZORKE ZA ANALIZU

Šef Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine Ivanka Bogojević kaže za Press nedelje da je inspekcija zajedno s policijom juče obišla nekoliko sela u okolini Knića i ustanovila da se u skoro svakom domaćinstvu nalazi po jedno bure sa opasnim materijama iz preduzeća „Zvezda Helios".

- Meštani su ispričali da su tu burad kupovali od preprodavaca i da su sa tečnošću koja se nalazi u njima palili korov i drugi otpad na njivama. Oni kažu da je tečnost mirisala na razređivač i da je lako zapaljiva. Sa inspekcijom su na terenu juče bili i stručnjaci Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji, koji su uzeli uzorke sadržaja iz tih buradi, koji će biti poslati na analizu. Burad su zapečaćena i u pratnji policije biće vraćena u krug preduzeća iz kojeg su i izneta - ispričala je Bogojevićeva. Ona ističe da će inspekcija nastaviti da obilazi teren sve dok sva burad ne budu vraćena i uskladištena u krug preduzeća „Zvezda Helios", odakle su na nedozvoljen način izneta.

Нема коментара: