brojač poseta

субота, 28. март 2009.

VLADINE MERE VODE U BEDU!

Povećanje poreza na plate, penzije i imovinu dovešće do pada standarda građana, rada na crno i nezaposlenosti, kažu ekonomisti

Povećanje poreza na plate i penzije, ali i na imovinu, stanove veće od 60 kvadrata i luksuznu robu, koje će od maja uvesti Vlada Srbije kako bi povećala prihode budžeta, ekonomisti ocenjuju kao jako loš potez državne uprave. Novi nameti će dovesti do pada životnog standarda, povećanog obima rada „na crno" i sve veće nezaposlenosti!

Čanak: Bezobrazluk!

Predsednik Udruženja granskih sindikata „Nezavisnost" Branislav Čanak kaže za Press da svaki dodatni namet na sirotinju, koja ionako nema od čega da živi, predstavlja - bezobrazluk!

- Reakcije ćemo videti kada radnici počnu da primaju umanjene zarade. Nisam siguran ni da će ovim novim nametima Vlada uspeti da zakrpi budžet. Ako vide da građani ćute, može se desiti da uslede novi nameti - upozorava Čanak.

Nije isključeno, upozoravaju ekonomski analitičari, da zbog ovakvih mera dođe i do eskalacije socijalnog nezadovoljstva!

Primena od maja

Aranžman koji je Vlada Srbije dogovorila sa Međunarodnim monetarnim fondom podrazumeva drastične rezove u budžetu. Iako Vlada na strani rashoda planira da uštedi oko 67 milijardi dinara, prihode mora da poveća za 34 milijarde, i to najvećim delom povećanjem poreza na zarade sa 12 na 18 odsto. Samo od toga Vlada će inkasirati 26 milijardi dinara, dok će povećanjem poreza na imovinu, na stambeni prostor veći od 60 kvadrata i uvođenjem poreza na luksuzna vozila prihodovati tri milijarde dinara.

Do kraja aprila Vlada će doneti neophodne izmene zakona o porezima i imovini, kada će i precizno utvrditi na koga će se odnositi novi porezi i pod kojim uslovima. Nove mere će, posle rebalansa budžeta, početi da se primenjuju već u maju.

Profesor Ekonomskog fakulteta Danijel Cvijetićanin kaže za Press da su povećanje poreza na zarade, imovinu i luksuz populističke mere.

- Oporezivanje bogatih i navodno davanje siromašnim mere su koje bi pohvalio svaki politikolog. One su, međutim, pogubne za ekonomiju jedne zemlje. Povećanje poreza onemogućava privatnu inicijativu, smanjuje štednju i eventualno investiranje. Ove mere vode ka smanjenju broja zaposlenih i beg u sivu ekonomiju - ističe Cvijetićanin, i dodaje da je samo prisustvo MMF-a u zemljama koje traže kredit dokaz da one „nemaju sposobne vlade da same sprovedu mere koje svode potrošnju na onu meru koja odgovara državi".

Cvetković: Najugroženiji će biti zaštićeni

Zahvaljujući novim merama, najugroženiji građani biće zaštićeni, ocenio je juče premijer Srbije Mirko Cvetković.

- Svi oni koji primaju male plate biće manje oporezivani nego do sada, i njihove plate će se povećati. Reč je o primanjima u rasponu od 17.000 do 18.000 dinara mesečno - naglasio je Cvetković, i dodao da su poreska zahvatanja na prosečne zarade sa stanovišta prihoda budžeta veoma skromna, a najveći budžetski prihodi dolaze od natprosečnih zarada.

Ekonomista Zoran Popov kaže da će najveći ceh ovakvih mera platiti oni koji ostanu bez posla, i oni koji će teško živeti sa umanjenim prihodima.

Socijalni bunt!

- Podizanjem poreza na zarade najviše će biti pogođeni građani koji su slabije plaćeni i nemaju mogućnost alternativnih izvora zarade. Sve ovo može dovesti do eskalacije socijalnog nezadovoljstva i tenzija - upozorava Popov.

Da će zbog većih poreza na zarade poslodavci izbegavati da sa radnicima zasnivaju stalni radni odnos smatra ekonomista Milan Kovačević. On kaže da će to neminovno dovesti do povećanja broja onih koji rade „na crno".

- Uvođenje dodatnog poreza obeshrabriće zapošljavanje i podstaći otpuštanje radnika. Taj porez će nas učiniti još manje konkurentnim u odnosu na ostale zemlje jer će otežati naš izvoz, a povećati „poplavu" uvoza. To će neminovno smanjiti kupovnu moć građana, koja ionako opada. Rate kredita, koje su u evrima, već su poskupele, a njihova otplata biće još teža kada ovaj porez dodatno umanji prihode - ističe Kovačević.

On kaže da niko neće ostati pošteđen, ni zaposleni ni poslodavci, već samo državni aparat.

ANKETA: Šta mislite o povećanju poreza na plate i penzije?

Privislav Joksimović (57), penzioner

Ovo će biti veliki udarac na moj porodični budžet. Pola mojih i supruginih primanja ode za lekove i komunalije. Od čega da živimo i školujemo dvoje dece ako nam primanja budu još manja?

Jovana Stanković (35), vaspitačica

Ne smem ni da razmišljam o mogućnosti da mi smanje platu zbog ovog poreza. Imam troje dece i jedva sastavljam kraj s krajem. Dovijam se na razne načine da poplaćam sve obaveze koje imam.

Milan Dedeić (59), penzioner

Mislim da je ovaj porez velika nepravda i da je to nešto najgore što nam se moglo desiti. Najteže je penzionerima koji poput mene imaju minimalna primanja. Kada platim sve dažbine državi, ne ostaje mi dovoljno ni za hranu.

Нема коментара: