brojač poseta

уторак, 10. март 2009.

UZEO 5,3 MILIONA OTPREMNINA!

Radivoj Rajaković u javnim preduzećima naplatio više od 66.000 evra samo na ime otpremnina! Na Aerodromu naplatio 3,5, a u „Skijalištima Srbije" još 1,8 miliona dinara!

Trio fantastiko...Nebojša Nedeljković,Slađana Jokić-Bulajić i Rajaković ( u krugu) u dva javna preduzeća naplatili 12,2 miliona dinara otpremnina

Trio fantastiko...Nebojša Nedeljković,Slađana Jokić-Bulajić i Rajaković ( u krugu) u dva javna preduzeća naplatili 12,2 miliona dinara otpremnina

Radivoj Rajaković, bivši direktor pravne službe na Aerodromu „Nikola Tesla" i „Skijalištima Srbije", naplatio je za pola godine čak 5,315 miliona dinara samo na ime otpremnina! Rajaković je otpremnine naplatio po istom sistemu kao i bivši generalni i finansijski direktori Nebojša Nedeljković i Slađana Bulajić-Jokić, o kojima je Press već ranije pisao.

Rajaković, koji je na funkciju na Aerodromu došao nešto pre imenovanja Nedeljkovića za generalnog direktora, raskinuo je radni odnos 12. januara 2008. godine i naplatio 3.515.656,77 dinara otpremnine iako se odmah potom zaposlio u „Skijalištima Srbije"!

Tužio Svilanovića što mu je dao otkaz

Pored Ministarstva pravde SRJ i javnih preduzeća u kojima je dobio otpremnine, Rajaković je radio i u Saveznom ministarstvu spoljnih poslova:

- Dobio sam otkaz od Svilanovića i tužio sam ministarstvo, odnosno državu zbog toga. Dobio sam spor. Nisam dobio novac, ali su morali da mi povežu stan. Nisam više ni u jednoj državnoj firmi, sada radim kao advokat - naveo je Rajaković.

Nedugo pošto je G17 Plus juna 2008. smenio Nedeljkovića s mesta direktora „Skijališta", otkaz je dobio i Rajaković i odmah naplatio otpremninu od 1,8 miliona dinara! Tako je ovaj, inače vrsni pravnik sa više od tri decenije radnog staža, u istoj godini za manje od 10 meseci od dva državna, javna preduzeća naplatio 5,315 miliona dinara otpremnine! Pri tom, Rajaković je i u „Skijalištima" i na Aerodromu primao astronomske plate od nekoliko stotina hiljada dinara!

Ogromne plate

Radivoj Rajaković potvrdio je za Press da je dobio otpremnine u oba javna preduzeća, i to, kako kaže, ne zato što je on hteo, već zato što je dobio otkaze u oba preduzeća.

- Nije bila moja volja da odem sa Aerodroma, već sam se posle odlaska Nedeljkovića sukobio s novim direktorom Bojanom Krištom, koji mi je dao otkaz i isplatio otpremninu. Meni je bilo dobro na Aerodromu i ne bih odlazio da nije bilo tog spora. Nisam odgovarao Krištu i on mi je dao otkaz. On je predlagao da mi da neku vrstu nagrade da bih ja otišao mirnim putem, ali ja nisam hteo i onda sam dobio 12. januara 2008. otpremninu u iznosu od tri i po miliona dinara - navodi Rajaković, i objašnjava da se posle toga zaposlio u JP „Skijališta Srbije", gde je Nebojša Nedeljković takođe bio direktor.

- I u „Skijalištima" sam dobio otkaz od novog direktora, a zatim dobio otpremninu, koliko se sećam, od 1,5 miliona dinara, iako mi je sledovalo više novca... Pazite, apsolutno nigde nisam prekršio zakon. Nije moja volja bila da odlazim iz tih preduzeća! - kaže Rajaković.

Na naše pitanje da li je logično i moralno da uzme toliki novac za manje od godinu dana od dva državna preduzeća, on je rekao:

- Ne znam šta je tu nemoralno?! Pa i vi da dobijate otkaz u Pressu sleduje vam valjda šest plata po zakonu...

Dobio stan u Molerovoj

Radivoj Rajaković je jedan od retkih direktora na Aerodromu koji nije uzeo milionski kredit za kupovinu stana. On se, kako saznajemo, stambeno obezbedio još 90-ih godina kada je bio pomoćnik saveznog ministra pravde, pa je tada od vlade dobio četvorosobni stan od 117 kvadratnih metara u Molerovoj ulici u Beogradu, čija se vrednost danas procenjuje na više od 200.000 evra.

- Tačno je, evo me u tom stanu u Molerovoj ulici. Međutim, ja sam taj stan polovično otplatio. Moja supruga je dobila takođe stan, negde na Novom Beogradu, i taj stan smo vratili državi, a uzeli ovaj, tako da se može reći da sam pola stana platio, a pola dobio - naveo je Rajaković.

Mislim da je u pitanju zamena teza, pa nisam ja kriv što su mi poslodavci davali otkaze i što sam po tom osnovu dobijao otpremnine... Pitajte Krišta što mi je dao otkaz. Ja sam bio zadovoljan na Aerodromu, imali smo odličnu pravnu službu, koja je imala na stotine uspešno rešenih sporova. A sada pravna služba ima isti broj ljudi, ali angažuje i još tri agencije za iste poslove, od kojih je jedna inostrana... - naveo je Rajaković.

Koštali nas 12,2 miliona!

Podsetimo, po istom principu na Aerodromu i u „Skijalištima" milionske otpremnine su naplatili i Nebojša Nedeljković i Slađana Bulajić-Jokić. Nedeljković je u ova dva javna preduzeća uzeo otpremnine od 3.766.155 dinara, a Jokićeva je „naplatila" 3.168.540 dinara.

Dakle, samo ovo troje „eksperata" - Nedeljković, Jokićeva i Rajaković - državu su samo na ime otpremnina koštali čak 12,2 miliona dinara, što je po prošlogodišnjem prosečnom kursu više od 153.000 evra! A sve smo to platili mi, poreski obveznici.

Нема коментара: