brojač poseta

уторак, 10. март 2009.

UHAPŠENA JOŠ JEDNA MAFIJA!

Policija juče ujutro pohapsila grupu od više od 30 osumnjičenih za milionski šverc u Raškoj i na severu Kosova, među uhapšenima i 20-ak policajaca!

Akcija „Trikoš“... Hapšenja su izveli pripadnici Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije

Akcija „Trikoš"... Hapšenja su izveli pripadnici Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije

Kriminalistička policija uhapsila je juče rano ujutro na području Novog Pazara, Kraljeva i Raške 35 osoba, među kojima i 18 policajaca, zbog sumnje da su se poslednje dve godine bavili krijumčarenjem robe preko administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Nema povlašćenih u policiji

Načelnik Policijske uprave Kraljevo Bogoljub Živković kaže za Press da je akcija hapšenja uspešno izvedena, i naglasio da ona nije uperena protiv policije, koja u najvećoj meri svoj posao radi časno i pošteno.

- Akcija je usmerena protiv onih pojedinaca koji su zloupotrebili svoju profesiju i radi lične koristi prekršili zakon, a ne zbog onih koji svoj posao rade zakonito, savesno i pošteno, kakvi su policajci u najvećoj meri. Ovo je još jedan dokaz da u borbi protiv kriminala i korupcije nema povlašćenih - rekao je Živković za Press.

U akciji pod operativnim nazivom „Trikoš", koja traje skoro godinu dana, juče rano ujutro oko 6 časova uz pomoć pripadnika Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije uhapšeni su policajci iz Raške i Kraljeva Vladan Radulović, Aleksandar Đorđević, Ivica Virijević, Bratoljub Mutavdžić, Filip Filipović, Dejan Savić, Zoran Radovanović, Zoran Čamagić, Jelenko Đorović, Milinko Nikolić i Milinko Bekčić, Srećko Urošević, Milan Tomović, Vladan Vidić, Dejan Marković, Ranko Biorac, Boško Nićiforović, Dragan Vasiljević, Ivan Ilić, kao i policajac iz Novog Pazara Slobodan Zekavica (ranije disciplinski gonjen).

Uhapšeni su i Dragoš Milenković, Uroš Milović, Nenad i Svetlana Trikoš, Suzana i Gordana Babić, Ljiljana Babić, kao i pomagači iz Novog Pazara Ivan Okošanović i Ujkan Kurbašević. Svi uhapšeni policajci su najniži policijski službenici, osim Milinka Nikolića, koji je pomoćnik komandira stanice u Raškoj.

Prema saznanjima Pressa, ova kriminalna grupa se prethodne dve godine bavila švercom nafte i naftnih derivata, mesa, alkoholnih i bezalkoholnih pića i cigareta sa Kosova, ali i u suprotnom pravcu. Uhapšeni su prelazili administrativnu granicu u Kopnenoj zoni bezbednosti prema opštini Raška kako bi izbegli carinu, a za robu koju su prenosili pravili su lažnu dokumentaciju da bi joj umanjili vrednost. Prilikom prelaska administrativne linije koristili su radio-stanice.

- Krijumčari su nedaleko od punkta Rudnice, na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom, organizovali, u saradnji sa policajcima, alternativni prelaz, a za potrebe šverca, zbog nepristupačnog terena, koristili su specijalno adaptirana vozila. Po svakom prelasku, a bilo ih je i po nekoliko dnevno, policajcima su davali od 10 do 30 evra. Procenjuje se da je na mesečnom nivou na taj način švercovana roba u vrednosti od 300.000 do 400.000 evra. Na taj način država je kršenjem carinskih propisa i utajom poreza mesečno bila oštećena na desetine hiljade evra, dok je šteta od prolaska robe neproverenog kvaliteta nemerljiva - objašnjava izvor Pressa.

On ističe da su policajci i krijumčari bili u stalnoj sprezi i da su policajcima, osim novca koji su dobijali po svakom prelasku, šverceri obezbeđivali i druge poklone, usluge i privilegije.

- Njihova bahatost je bila tolika da su krijumčarenje vršili čak i 13. januara, dok su ministar Ivica Dačić i direktor policije Milorad Veljović bili u poseti ovom delu Kopnene zone bezbednosti, upravo na punktu Rudnice - navodi naš sagovornik.

On dodaje da je kod uhapšenih pronađeno i nelegalno oružje - 10 bombi, 20 pušaka, kao i pištolji i municija.

- U njihovim kućama pronađene su i devize, kao i veća količina robe. Inače, osim nafte, najviše su sa Kosova švercovali meso, koje je bez ikakve kontrole kvaliteta prodavano, što znači da je moglo da bude zaraženo. Takođe, radi se o robi lošeg kvaliteta koja je kupovana na Kosovu po niskim cenama. Takođe, i roba iz Srbije švercovana je i prodavana na Kosovu - kaže naš izvor.

Da li je znao šta će se desiti?... Dačić prilikom posete Rudnici

Da li je znao šta će se desiti?... Dačić prilikom posete Rudnici

Iako je akcija odrađena u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom, uhapšeni će biti procesuirani pred Okružnim sudom u Kraljevu. Njima je određen pritvor od 48 sati posle čega će uz krivičnu prijavu, koja ih tereti za zloupotrebu službenog položaja, primanje i davanje mita, kao i kršenje Zakona o oružju i municiji, biti privedeni istražnom sudiji.

Нема коментара: