brojač poseta

петак, 27. март 2009.

UEFA ISPITUJE NAMEŠTALJKE U SRPSKOM FUDBALU

Pokrećemo žestoku akciju istrage o nameštaljkama, i sumnjivi mečevi u Srbiji će doći na red, kaže za Press portparol UEFA Vilijam Gajard

s

Portparol UEFA Vilijam Gajard otkrio je za Press da će evropska kuća fudbala u okviru istrage o nameštanju rezultata na mečevima širom Starog kontinenta, pod prismotru vrlo brzo staviti i utakmice srpskih klubova, i to u domaćem prvenstvu i evropskim kupovima!

Gajard je potvrdio reči generalnog sekretara UEFA Dejvida Tejlora, koji je rekao da UEFA pravi razgranat sistem, koji će ispitati čak 27.000 mečeva širom Evrope. On je naglasio i da je region Balkana vrlo sumnjiv po pitanju nameštaljki, što dokazuje i primer Pobede iz Prilepa, koja je juče zvanično optužena da je lažirala meč protiv jermenskog Pjunika pre pet godina.

- Jasno je da se konačno mora stati na put nameštanju mečeva. Problem nije toliko veliki, ali postoji. Sistem koji je najavljen još nije uspostavljen, ali će u saradnji sa nacionalnim fudbalskim organizacijama sve brzo biti gotovo. Da smo ozbiljni u tome, možete videti i iz vesti da smo optužili FK „Pobeda" iz Makedonije za kršenje principa i integriteta sporta. Naravno, iz sistema neće biti isključena ni Srbija. Očekujemo dobru saradnju sa FSS u cilju što boljeg monitoringa. Ljudi moraju da razumeju da sve ovo radimo za što „čistiju" budućnosti fudbala u Evropi - naglasio je Gajard.

Pobeda optužena za lažiranje

Evropska fudbalska unija (UEFA) optužila je makedonsku Pobedu, predsednika tog kluba i jednog igrača da su namestili rezultat međunarodne utakmice.

Sporna je utakmica između Pobede i jermenskog Pjunika odigrana 13. jula 2004. godine u Prilepu. Pjunik je tada ostvario pobedu od 3:1. Optužnica je, kako je juče saopštila UEFA, zasnovana na izveštajima dobijenim od kladionica, koje su ukazale na neuobičajene opklade za taj meč, kao i na izjavama svedoka.

Disciplinska komisija UEFA slučaj će ispitati 17. aprila.

Srbija i ceo region su bukvalno crna tačka Starog kontinenta. Što zbog regularnosti, što zbog „kvaliteta" ovdašnjeg fudbala. Čelnicima UEFA je jasno da na Balkanu ima dosta problema, ali trenutno ne postoje dokazi o nameštanju utakmica u Srbiji.

- Svesni smo da je vaš region, samim tim i Srbija, posebno ugrožen tim problemom. Jasan primer toga je tužba protiv makedonske Pobede. A što se tiče same Srbije, nema indicija ni dokaza o nezakonitim radnjama, barem zasad - upozoravajuće je konstatovao portparol UEFA.

Gajard je dodao i da ne zna kakva će biti sudbina Crvene zvezde, kojoj zbog dugova preti izbacivanje iz evropskih kupova. On kaže da će se tim problemom baviti FSS.

- O dugovima bivšeg pobednika Kupa šampiona zaista nemam nikakve informacije. Licence za učešće u kontinentalnim takmičenjima izdaje nacionalna organizacija, u ovom slučaju Fudbalski savez Srbije. - tvrdi Vilijam Gajard.

Нема коментара: