brojač poseta

четвртак, 26. март 2009.

U ATENTATU NA SUDIJU UBIJENA NJEGOVA ŽENA!

Radica Lukić (57) poginula kada je otvorila vrata svoje kuće i aktivirala zateznu bombu! Bomba bila namenjena njenom suprugu Velimiru Lukiću, sudiji za prekršaje!

Mesto zločina... Zgrada u ulici Branka Radičevića u Knjaževcu

Mesto zločina... Zgrada u ulici Branka Radičevića u Knjaževcu

Radica Lukić (57), supruga Velimira Lukića, sudije za prekršaje iz Knjaževca, poginula je juče ujutru u eksploziji bombe koja je bila namenjena njenom mužu! Zatezna bomba postavljena je na ulaznim vratima njihovog stana i aktivirala se u trenutku kada je Radica otvorila vrata. U stravičnoj eksploziji nesrećna žena zadobila je teške povrede od kojih je ubrzo preminula.

Nepoznata osoba postavila je defanzivnu bombu na vrata stana sudije Velimira Lukića u zgradi u ulici Branka Radičevića 6 u centru Knjaževca. Njegova supruga Radica krenula je juče oko 6.30 časova u prodavnicu. Kada je otvorila ulazna vrata, usledila je eksplozija!

Kolege osudile napad

Lidija Đukić, predsednica Upravnog odbora Društva sudija Srbije rekla je da osuđuje napad Velimira Lukića.

- Najoštrije osuđujemo taj užasni čin i podsećamo da je to za godinu i nešto dana drugi napad na sudiju van sudske zgrade - kazala je Đukićeva. Kolegijum Vrhovnog suda najoštrije je osudio napad na Lukića i zahteva da nadležni organi u najkraćem roku preduzmu sve mere radi rasvetljavanja svih okolnosti napada i otkrivanja izvršioca ovog krivičnog dela.

- Nesrećna žena zadobila je teške povrede od kojih je ubrzo preminula. Vrata stana broj 6 potpuno su uništena, a oštećena su i vrata susednog stana. Pretpostavlja se da je bomba bila namenjena njenom suprugu. Inače, u ovoj zgradi živi još nekoliko sudija. Zasad ne znamo da li je sudiji Lukiću neko pretio - kaže za Press izvor blizak istrazi.

U Knjaževac je odmah poslata ekipa MUP-a na čelu s načelnikom Uprave kriminalističke policije i ekipom forenzičara. Prema nezvaničnim informacijama, kada je sanitetska ekipa knjaževačke bolnice stigla na lice mesta, supruga sudije Lukića još je davala znake života. Međutim, ubrzo po prijemu u bolnicu preminula je od zadobijenih povreda.

Duško Vasiljević, rođeni brat Radice Lukić, kaže da je njegova sestra krenula oko 6.30 u prodavnicu.

- U trenutku eksplozije u stanu su bili zet Velimir i njegov sin Marko (27), a ćerka Ana je u Nišu, gde radi kao advokat - rekao je Vasiljević, i dodao:

- Sa zetom i sestrom imam bliske odnose. Međutim, ne znam da im je neko pretio. Nema sumnje da je bomba bila namenjena zetu, jer je sestra bila administrativni radnik u penziji, ali šta je bio konkretan povod, ne mogu ni da predpostavim.

Komšije stradale žene ogorčene su ovim napadom.

- Radica je znala da porani i da ujutru ode po hleb i doručak. Tako je bilo i juče ujutru. Lukići su dobre komšije. Znamo se godinama. Velja je radio u sudu u Knjaževcu. Ovo je strašno! Dogodila se velika tragedija. Ne mogu da verujem da je neko postavio bombu usred zgrade - priča komšinica.

Jedan od stanara zgrade kaže da ga je probudila stravična eksplozija.

- Zatresla se cela zgrada! Najpre sam pomislio da je eksplodirao plin. Kada sam izašao na hodnik, video sam da se dva sprata ispod mog dogodilo nešto strašno. Čuo sam od komšije da je stradala Radica. Ubrzo su došle Hitna pomoć i policija - kaže komšija.

Okružni tužilac Zoran Zogović potvrdio je da je ubijena supruga sudije Lukića. Na pitanje da li se mogu dovesti u vezu eksplozivna naprava koja je 21. marta 2008. usmrtila predsednika Opštinskog suda u Knjaževcu Dragišu Cvejića i ovo ubistvo, Zogović je odgovorio:

Blokirana zgrada... Uviđaj trajao nekoliko sati

Blokirana zgrada... Uviđaj trajao nekoliko sati

- Oba ubistva su izvršena na veoma sličan način, to je zasad evidentno, ostalo će pokazati istraga. Policija preduzima sve radnje iz svoje nadležnosti u cilju otkrivanja izvršioca - rekao je Zogović. On je kazao da je prilično frustrirajuće to što su se u razmaku od godinu dana na meti počinioca zločina našli predstavnici pravosudnih organa u ovom kraju i da kolege sigurno nisu ravnodušne.

Državni sekretar Slobodan Homen rekao je da Ministarstvo pravde insistira kod svih nadležnih organa da što pre otkriju počinioce zločinačkog napada i zahteva da oni budu najoštrije kažnjeni.

- Ovo nije napad samo na sudije. Ovo je napad na državu i na ceo pravosudni sistem Srbije - rekao je Homen.

Homen je rekao da je vrlo indikativno da se zločinački napad na nosioce pravosudnih funkcija ponovo desio u Knjaževcu, gde je pre godinu dana od povreda zadobijenih u eksploziji bombe postavljene na kapiji privatne kuće poginuo predsednik Opštinskog suda Dragiša Cvejić.

- U slučaju tog prvog dela, počinilac se nalazi u pritvoru i očekujem i verujem da će nadležni organi što pre otkriti i počinioca jučerašnjeg zločina - naveo je Homen.

Sudijama prete i u Beogradu

BEOGRAD - Udruženje sudija za prekršaje zatražilo je od nadležnih organa da što pre pronađu i kazne osobe koje su postavile eksplozivnu napravu na vrata stana sudije Lukića. Predsednik Udruženja Zoran Pašalić rekao je da je postavljanje bombe u Knjaževcu kulminacija napada na sudije, a posebno na sudije za prekršaje.

- Razgovarao sam sa Lukićem, ali ne mogu da govorim o detaljima dok se ne okonča istraga - rekao je Pašalić, i dodao:

- U Beogradu je prekjuče prećeno sudiji za prekršaje koji je postupao u predmetu protiv jedne maloletne osobe. Verbalni napad dogodio se u prostorijama gradskog sudije za prekršaje. Taj slučaj rešen je nakon intervencije pravosudne straže. Sudije za prekršaje identifikuju sa saobraćajnim prekršajima, a niko ne uzima u obzir da mi radimo sa više od 1.000 propisa, zakonskih i podzakonskih akata, koji dotiču mnoga životna pitanja i da mnoga krivična dela imaju svoj oblik u prekršajima.

Нема коментара: