brojač poseta

недеља, 15. март 2009.

Terorista Ejupi sad traži i odštetu!

Fljorim Ejupi, kojeg je Euleks oslobodio krivice za miniranje autobusa „Niš ekspresa" u Livadicama kod Podujeva, u kojem je poginulo 12, a ranjeno više od 40 Srba, tražiće materijalnu odštetu za vreme provedeno u zatvoru!

s

MINIRAO AUTOBUS... Poginulo 12 Srba, više od 40 povređeno

On će tužiti i tri zaštićena svedoka, KPS policajce koji su radili na istrazi ovog slučaja i koji su svedočili protiv njega.

Ejupi, koga je Unmik osudio na 40 godina zatvora zbog miniranja autobusa 16. februara 2001. godine, u zatvoru je proveo pet godina, a sudije Euleksa oslobodile su ga pre dva dana, odlukom Vrhovnog suda, zbog nedostatka dokaza. Ejupi je od momenta hapšenja, pre pet godina, uspevao više puta da pobegne iz zatvora, a najspektakularnije je bilo njegovo bekstvo iz zatvora u američkoj vojnoj bazi „Bondstil" kod Uroševca.

- Priča o mojoj krivici je dobro osmišljen scenario britanskog Kfora, Srbije i Unmika. Ne znam koji je bio njihov motiv, ali mislim da su baš hteli da za ovaj događaj okrive nekog Albanca. Tim putem često prolazim, jer tu živim, u blizini - rekao je Ejupi, preneli su prištinski mediji.

Euleks je saopštio da je odluka Vrhovnog suda o oslobađanju Fljorima Ejupija nezavisna i da nema političku dimenziju. Činjenica je, međutim, da je najnovije pomilovanje Ejupija zapravo samo nastavak ustaljene prakse, po kojoj je politika uvek iznad zakona i pravde kada je reč o zločinima protiv Srba.

To potvrđuje i praksa Haškog tribunala, koji je pomilovao skoro sve šiptarske teroriste. Osuđeni su i kažnjeni samo oni koji su mučili i ubijali svoje sunarodnike. Razumljivo je, stoga, i ogorčenje Ivice Dačića, ministra policije Srbije, koji je ovaj akt Euleksa juče nazvao pravnim skandalom.

- Ta odluka je skandalozna. Euleks je oslobodio dokazanog albanskog teroristu optuženog za masovno ubistvo - rekao je Dačić. - Protiv Ejupija postoje jasni dokazi, ali dok se čelni ljudi srpske policije i vojske osuđuju na dugogodišnje zatvorske kazne zbog odbrane zemlje, ovaj terorista izlazi na slobodu.

Međutim, valja podsetiti da su i domaći političari oslobađali šiptarske teroriste. Naime, pod pritiskom Zapada, Srbija je u februaru 2001. godine donela Akt o milosrđu, kojim je amnestirano skoro 2.000 albanskih zatvorenika iz srpskih zatvora. Tada je, pored sitnih kriminalaca, pomilovana i velika grupa najgorih zločinaca, ubica, silovatelja i terorista. Posebnim ukazom oslobođene su „đakovička grupa" i „uroševačka grupa", jer Akt o milosrđu nije mogao da amnestira osobe osuđene za terorizam.

Нема коментара: