brojač poseta

уторак, 03. март 2009.

STAJKOVAC "PAO" ZBOG 12 MILIONA

Boris Stajkovac, vlasnik firme „Medija maks", poznati humanitarac, bivši funkcioner DS-a i PSS-a i bivši predsednik UO Dečje bolnice u Tiršovoj, osumnjičen za utaju čak 12 miliona dinara poreza!

Lekar, preduzimač, političar, izdavač, humanitarac... Boris Stajkovac, vlasnik 600 bilborda širom Srbije

Beogradska policija uhapsila je juče vlasnika firme „Medija maks" Borisa Stajkovca zbog osnovane sumnje da je utajio čak 12 miliona dinara poreza! Stajkovac je, kako saznajemo, osumnjičen da je u periodu od januara 2006. do kraja 2008. godine počinio više krivičnih dela utaje poreza, i to u saradnji sa vlasnikom firme „Protekta" Mišom Stojanovićem, koji je uhapšen kao jedan od šefova „naftne mafije"!

Stajkovac je široj srpskoj javnosti poznat kao organizator brojnih humanitarnih akcija, osnivač je Centra za brigu o deci, a bio je i visoki funkcioner DS-a i Karićevog PSS-a. Posle oktobarskih promena 2000. godine Demokratska stranka je Stajkovca imenovala za predsednika UO Dečje bolnice u Tiršovoj ulici.

Hapšenje u kafiću

Kako saznajemo, istraga protiv Stajkovca, čija firma „Medija maks" poseduje oko 600 bilborda širom Srbije i izdaje nekoliko visokotiražnih magazina („Best šop", „Jahting", „Men"), vodi se od oktobra prošle godine, kada su se pojavile prve sumnje da on potkrada državu.

Vila na dedinju, najskuplja kola...

Boris Stajkovac dospeo je u žižu javnosti 2004. godine kada su u „Gloriji" objavljene fotografije njegove vile sa bazenom na Dedinju, kao i njegova priča da je oduvek vozio najskuplje i najbolje automobile. On je tada objasnio da polovina vile pripada roditeljima njegove supruge Milice, sa kojom ima ćerku i sina.

Stajkovac je tada rekao da je počeo da radi sa 16 godina, da je sa prijateljima držao „sportsku radnju", kada je krenuo sa izradom dresova Crvene zvezde. Rekao je da je i jedan od osnivača marketinške agencije „Delije".
Iako je završio medicinu, bavio se uređenjem enterijera brojnih poznatih kafića i restorana. Bavio se i građevinskim biznisom, a firmu „Medija maks" osnovao je 2001. godine.

Pre nego što je uhapšen, Stajkovac je u petak, 27. februara, pozvan na informativni razgovor u Poresku policiju, ali se nije odazvao. Pošto se pozivu nije odazvao ni u ponedeljak, na kućnoj adresi mu je ostavljena poruka da se, pod pretnjom privođenja, juče u podne javi na informativni razgovor. Međutim, juče se u Poreskoj policiji pojavila njegova supruga, koja je rekla da je Boris bolestan i da ima visoku temperaturu. Nedugo posle toga, Stajkovac je uhapšen u jednom kafiću na Dedinju.

Posle saslušanja u Prvom odeljenju beogradskog SUP-a, Stajkovcu je određen pritvor od 48 sati, posle čega će, uz krivičnu prijavu, biti izveden pred istražnog sudiju. Ovom krivičnom prijavom, osim Stajkovca i Stojanovića, obuhvaćeni su i Predrag Jevtović, vlasnik firme „Jevtović" koja se bavi lepljenjem bilborda, kao i vlasnici agencija koji su blisko sarađivali sa Stajkovcem - Velimir Pantović, Enisa Kučević, Darko Bešlić, Asmir Kučević, Olivera Radonjić i Hedija Kučević.

Izveštajem Poreske policije utvrđeno je da je Stajkovac zajedno sa Mišom Stojanovićem „lažno prikazao nabavku dobara i vršenje usluga firme 'Medija maks' u iznosu od 7.455.899 dinara" i na taj način izbegao plaćanje poreza na dodatu vrednost u iznosu od 1.147.399,09 dinara.

- Takođe, Stajkovac je u poslovnim knjigama svog preduzeća lažno prikazao vršenje usluga na osnovu računa koje je on kao fizičko lice izdao, i to u ukupnom iznosu od 6.907.720 dinara, pa je na taj način izbegao plaćanje poreza na dodatu vrednost u ukupnom iznosu od 1.053.762 dinara. Takođe, utvrđeno je da je Stajkovac u nameri da u potpunosti izbegne plaćanje poreza po odbitku na 20.985.732 dinara, on taj iznos prikazao kao trošak poslovanja. Te pare je sebi i saradnicima podelio kao plate, čime je izbegao plaćanje poreza na dohodak građana u iznosu od 3.997.261 dinar - navodi izvor Pressa iz Poreske policije.

„Medija maks" sve demantuje

Firma „Medija maks" saopštila je sinoć da je Boris Stajkovac „priveden zbog neodazivanja pozivu finansijskog inspektora". „Medija maks" tvrdi da se Stajkovac pozivu policije nije odazvao zbog bolesti i da je o tome obavestio nadležne.

„Da Boris Stajkovac ne izbegava saslušanje govori i činjenica da je prethodnog dana razgovarao sa nadležnim inspektorima", navodi se u saopštenju „Medija maksa" koji demantuje da je Stajkovac umešan u bilo kakvu utaju poreza.

Kako tvrde sagovornici Pressa, postoji sumnja da je Stajkovac osnovao osam fantomskih firmi za poslovanje sa bilbordima, kojima je za fiktivne usluge prebacivana suma nešto manja od dva miliona dinara, kako bi se izbegao porez.

- Takođe, postoji sumnja da je Stajkovac prebacivao bilborde u vlasništvo svoje nevladine organizacije „Centar za brigu o deci", pa ih onda izdavao, što je osim poreskog prekršaja i teška zloupotreba civilnog sektora... - zaključuje sagovornik Pressa.

U DS i PSS iznenađeni

Konačno, u izveštaju Poreske policije, koji je dostavljen MUP-u i tužilaštvu, navodi se da je Stajkovac tokom 2006, 2007. i 2008. godine dostavio 32 poreske prijave za ukupno 43.798.497 dinara, ali da postoji osnovana sumnja da je utajio ukupno više od 12 miliona dinara.

U DS, čiji je Stajkovac bio član od 1996. do 2004, kao i u PSS, čiji član je bio do 2006, juče su bili iznenađeni njegovim hapšenjem.
- Nemamo podatke o konkretnom slučaju, ali stav DS-a je da niko nije iznad zakona i da treba da odgovara za ono za šta je kriv - kazala nam je portparolka DS-a Jelena Trivan.

Predsednik IO PSS Dragan Milošević podseća da Stajkovac odavno nije član te stranke.

- PSS se zalaže za poštovanje zakona, a onaj ko krši zakone, treba da odgovara - kaže Milošević.

1 коментар:

Анониман је рекао...

Bitanga kao i velika vecina onih koji su se obogatili 90-tih na nesrecu drugih. Godinama se skrivao iza identiteta "humanitarac".
Nadam se da ce uskoro i njegovog kreativnog direktora casopisa theMan uhapsiti ili barem poslati u Hag.