brojač poseta

уторак, 17. март 2009.

SRBI NAORUŽANI DO ZUBA!

Više od dva miliona pištolja i pušaka nalazi se u vlasništvu građana Srbije, od tog broja polovina je bez dozvole

Duga tradicija... Srbi vole naoružanje i retko ga se odriču

Građani Srbije poseduju više od dva miliona pušaka i pištolja, od čega je polovina nabavljena bez dozvole, saznaje Press.

Pištolj na crno 300 evra!

Tomislav Pantović kaže da nelegalno oružje iz Srbije obično ide ka Crnoj Gori i Kosovu jer su ta tržišta „uvek gladna".

- Pištolji na crno koštaju oko 300 evra, dok su legalni oko 200. Slično je i sa puškama, pa „dugu cev" na crno možete kupiti za 400 evra, dok su legalne nešto jeftinije. A, na primer, polovnu pušku sa papirima možete kupiti za oko 100 evra - objašnjava za Press Tomislav Pantović.

Pantović tvrdi da je na crno moguće kupiti i oružje koje se u radnjama ne može nabaviti.

- Čim se radi o crnom tržištu, tu se može svašta nabaviti. Kod nas je bilo primera prodaje automatskih pištolja, tipa „škorpion", koji mogu da koriste samo jedinice vojske ili policije. Takvo oružje moguće je nabaviti nelegalno, a cena mu se kreće od 500 do 1.000 evra - kaže on.

Oružje drži oko 800.000 fizičkih i pravnih lica, a prema podacima koje smo dobili od Ministarstva unutrašnjih poslova, Srbi podjednako vole i puške i pištolje.

Od 1.150.000 komada oružja, za koja je izdata dozvola, oko polovine čine pištolji, a ostatak duge cevi.

Kanali šverca

- Od ovog broja 510.000 čine pištolji i revolveri, a ostalo su lovačke i malokalibarske puške. U proseku 20.000 građana godišnje podnese zahtev za izdavanje odobrenja za nabavku oružja. Od ovog broja odbijenih zahteva je približno deset odsto, a treba imati u vidu da građani kod kojih postoje zakonske smetnje po pravilu i ne podnose takve zahteve - saopšteno nam je u MUP-u.

Bivši inspektor i detektiv Boža Spasić kaže da Srbi kod kuća drže sigurno još milion komada nelegalnog oružja, otprilike isto onoliko koliko je registrovano.

- Od sredine devedesetih Srbiju je zapljusnuo talas oružja koje je donošeno sa ratišta. Realna je ocena da ima barem isto toliko oružja koje nije registrovano u odnosu na ono koje je legalno. Kanali šverca postoje i danas, i to nije nikakva tajna. Oružje dolazi iz Bugarske, Hrvatske, Republike Srpske, Mađarske i sa Kosova - objašnjava Spasić, i naglašava da oko 10 odsto „tranzitnog" oružja ostane kod nas.

Policijski stručnjak Marko Nicović kaže za Press da je oružje korišćeno u trećini oružanih krivičnih dela u Srbiji nelegalno.

- Odnos je jedan prema tri, a to se naročito odnosi kod ubistava. Sada je jako teško osloboditi se toga. Možda bi dobro bilo primeniti model koji su primenjivale neke evropske države, koje su nelegalno oružje otkupljivale nakon Drugog svetskog rata. To oružje su kupovali od građana koji nisu morali da im daju nikakve izjave niti bilo kakve potvrde.

Inače se smatra da nelegalno oružje može biti veoma opasno u slučaju većih socijalnih nemira, pa čak može dovesti i do rata! - objašnjava Nicović. On tvrdi da sada najveća količina nelegalnog oružja dolazi iz Albanije preko Kosova, jer tamo nema nikakve kontrole.

Male kazne

Oružje „za po kući"

U MUP-u Srbije kažu da se oružni list može dobiti samo za oružje za ličnu bezbednost, lovačke puške sa olučenim i neolučenim cevima i sportsko oružje. Građani moraju da budu punoletni, poslovno sposobni, da nisu osuđivani po Zakonu o javnom redu i miru i Zakonu o oružju i protiv njih ne sme da se vodi krivični ili prekršajni postupak. Taksa za izdavanje oružje sa olučenim cevima košta 3.670 dinara, a sa neolučenim 1.750 dinara. Obuka, koja je obavezna, košta oko 5.000 dinara.

S obzirom na to da naš zakon ne dozvoljava nošenje oružja, oružje se može iznositi iz kuće ukoliko je rasklopljeno i odvojeno od municije!

Član Nacionalne asocijacije za oružje Tomislav Pantović kaže za Press da je oružje na crnom tržištu skuplje nego u prodavnicama, ali da često vlasnici ne mogu legalno da kupe neku cev.

- Ima ljudi koji ne mogu da dobiju oružje jer su prestupnici, a ponekad i ne žele da policija zna da ga poseduju. Da bi mogao da kupiš legalno oružje moraš da budeš apsolutno čist pred zakonom i regularno oružje mora da ima saglasnost od MUP-a. Kada dođete u prodavnicu, onda se vlasnik zadužuje i razdužuje kada ga proda. Sve se to evidentira - objašnjava Pantović.

Međutim, kazne za posedovanje neregistrovanog oružja su relativno male. Tako je, prema Krivičnom zakonu, za posedovanje oružja bez dozvole zaprećena kazna od maksimalno tri godine zatvora, kažu u MUP-u.

„Ukoliko se radi o oružju koje je zabranjeno posedovati (automatsko, gasno, eksplozivno) propisana kazna je do pet godina zatvora", piše u saopštenju MUP-a.

Нема коментара: