brojač poseta

петак, 27. март 2009.

SPREMA SE NAVIJAČKI OBRAČUN U KONSTANCI

Tifozi iz Srbije i Rumunije planiraju žestoke sukobe pre i posle meča reprezentacija dve zemlje u Konstanci, učinićemo sve da sprečimo otvorene okršaje, kaže portparol rumunske žandarmerije Sorin Mustaćea

s

SPREMNI ZA VRUĆE GOSTOVANJE... Simpatizeri reprezentacije Srbije

Rumunski i srpski navijači planiraju žestoke okršaje pred meč dve reprezentacije u Konstanci, otkrila je žandarmerija naših istočnih suseda. Rumunska policija očekuje dolazak 2.000 navijača iz Srbije na sutrašnji duel kvalifikacija za SP u Južnoj Africi, ali zna i da domaći tifozi spremaju „prigodan doček" komšijama! Zato je veliki broj pripadnika žandarmerije i interventnih brigada dignut na noge u strahu od mogućih incidenata.

Portparol rumunske žandarmerije Sorin Mustaćea označava sutrašnji duel u Konstanci kao utakmicu „visokog rizika" i obećava da će organi reda preduzeti sve mere predostrožnosti u skladu s tim, da bi se sačuvali red i mir i bezbednost svih gledalaca. Rezultatski značaj utakmice, kao i komšijski rivalitet, učinili su da se duhovi uznemire.

- Ova utakmica vam je kao derbi između Mančestera i Liverpula. Navijači iz Srbije su širom Evrope poznati kao veoma temperamentni i skloni incidentima, a daleko od toga da su domaći navijači neke cvećke. Oni jako respektuju jedni druge i to ističu na svim forumima, ali već dugo čekaju momenat gde bi eventualno odmerili snage - rekao je Mustaćea.

Samo Zemunci uz „orlove"!

Snažan animozitet koji vlada među srpskim navijačkim grupama, kao i činjenica da je naša reprezentacija posle raspada SFRJ (uključujući i Crnu Goru do 2006.) sve doskoro nastupala pod jugoslovenskom himnom i simbolima, uslovila je to da momci koji nastupaju za zemlju imaju podršku samo kada igraju na strani, i to od naših ljudi u dijaspori. Prava podrška od naših najsnažnijih navijačkih grupa iz matice nikada nije stigla i sve do vraćanja srpskih simbola na snazi je bio totalni bojkot reprezentacije. Posle toga, jedino su navijači Zemuna („Taurunum bojs") organizovano stali uz „orlove", dok ostale grupe zvanično ne prate nacionalni tim, ali i ne brane pojedinačne odlaske na mečeve.

Fudbalski savez Srbije trebovao je 1.000 karata za meč u Konstanci, međutim, prema nezvaničnim informacijama, put Konstance će čak 2.000 srpskih tifoza. „Orlovi" nemaju stalnu navijačku grupaciju koja ih prati i dodatni problem rumunskoj policiji predstavlja to što Srbi ne dolaze organizovano, već u Konstancu putuju raštrkani u sopstvenoj režiji, autobusima, vozovima i automobilima.

- Čim pređu granicu, srpski navijači će odmah dobijati pratnju sve do stadiona jer imamo informacije da su rumunski navijači spremili dočeke. Nikako ne smemo dozvoliti otvoren okršaj jer su i jedni i drugi u navijačkim krugovima poznati kao veoma ekstremni. Moramo otvoriti četvore oči kako bismo izbegli neželjene scene. Oko stadiona biće prisutno čak 500 pripadnika žandarmerije i plus 200 redara na samom stadionu. Saobraćaj oko stadiona biće redukovan već od 16 časova, i takođe, zabranićemo prodaju alkohola na i oko stadiona u periodu od 16 do 24 časa - odlučan je Mustaćea.

Нема коментара: