brojač poseta

субота, 28. март 2009.

SKANDALOZNO: I "AFERA SATELIT" DRŽAVNA TAJNA!

Vlada stavila oznaku tajnosti na presudu Arbitraže kojom je naša država osuđena da plati 37 miliona evra zbog štetnog ugovora ministra Davinića

Posle slučaja „Kovačević“, i „satelit“ zatvoren za javnost... Vlada Srbije

Posle slučaja „Kovačević", i „satelit" zatvoren za javnost... Vlada Srbije

Vlada Srbije proglasila je za državnu tajnu presudu Međunarodnog arbitražnog suda u Londonu, prema kojoj Srbija mora da plati 37 miliona evra izraelskoj firmi „Imidžset" zbog potpisanog ugovora o zakupu satelita. Ovo za Press otkriva republički javni pravobranilac Milan Marković!

Šutanovac: šta je sa postupkom protiv Davinića

Ministar odbrane Dragan Šutanovac nije želeo da komentariše saznanje Pressa da je Srbija izgubila spor u vezi sa zakupom satelita, koji je potpisao njegov prethodnik Prvoslav Davinić, zbog ćemo morati da platimo 37 miliona evra.

- Jedino što mogu da kažem jeste da me zaista čudi kako Prvoslav Davinić, čovek koji je osumnjičen da je pre četiri godine oštetio državu Srbiju za više desetina miliona evra, još nije odgovarao pred domaćim pravosudnim organima - kaže Šutanovac.

Ugovor vredan 45 miliona evra o zakupu špijunskog satelita, kojim bi Srbija kontrolisala teritoriju Kosova, potpisao je bivši ministar odbrane Prvoslav Davinić 2005. godine.

Čudno ćutanje

Potrebnu saglasnost za ovaj ugovor nikad nije dao Savet ministara SCG, ali ovaj argument nije prihvatila međunarodna arbitraža u Londonu, koja je odlučila da Srbija mora da plati firmi „Imidžset" 37 miliona evra. Ovoj presudi je „pomogao" i profesor Pravnog fakulteta Stevan Lilić, koji je svedočio u korist izraelske strane.

Republički javni pravobranilac Milan Marković kaže za Press da je Vlada na „slučaj satelit" stavila oznaku tajne.

- Vlada Srbije je na „predmet satelit" stavila oznaku poverljivosti i zbog toga nikakve informacije u vezi s ovim slučajem ne mogu da se iznose u javnost. To je sve što mogu da vam kažem - rekao je Marković, odbijajući da objasni kada je Vlada donela takvu odluku i zašto je to uradila.

Odgovor na ovo pitanje nemaju ni u kabinetu premijera Mirka Cvetkovića. Jedno što nam je rečeno u Cvetkovićevom kabinetu jeste da oni „nisu dobili nikakvo obaveštenje da je Srbija izgubila spor pred Arbitražnim sudom u Londonu" i da izraelskoj strani moramo da platimo 37 miliona evra.

- U Kabinet nije stiglo obaveštenje da je Srbija izgubila spor i da mora da plati odštetu. Prema tome, ni na jednoj sednici Vlade uopšte nije raspravljano o tom slučaju - rečeno je Pressu u kabinetu premijera.

Uvalio državu u dugove... Prvoslav Davinić

Uvalio državu u dugove... Prvoslav Davinić

Da je Srbija izgubila spor sa Izraelcima u vezi sa zakupom satelita ne znaju ni u Ministarstvu pravde. Državni sekretar ovog ministarstva Slobodan Homen kaže za Press da kod njih „nije prošlo ništa u vezi s tim predmetom". I nekoliko drugih ministara izjavilo je za Press da „nemaju komentar" na ovaj slučaj. Međutim, saznajemo da su čitava Vlada Srbije i svi ministri upoznati sa činjenicom da je država izgubila ovaj spor, ali da to ne žele da komentarišu zbog najavljenih razgovora sa izraelskom stranom o načinu na koji će se ovaj drug platiti.

Ambasador za saradnju

S druge strane, ambasador Izraela u Beogradu Artur Kon ne želi da potvrdi, ali ni da demantuje da je Međunarodna arbitraža presudila u korist kompanije „Imidžset", u kojoj je izraelska država vlasnik 40 odsto akcija. U izjavi za Press ambasador Kol samo navodi da izraelska vlada ne pregovora sa Vladom Srbije o ovom slučaju.

- Reč je o procesu pred Međunarodnom arbitražom, koji se vodi između države Srbije i kompanije „Imidžset". Izraelska vlada nije uključena u taj proces - kaže Kol.

Na pitanje da li je ambasada na bilo koji način bila u kontaktu sa srpskim državnim vrhom u vezi sa ovim slučajem, ambasador Kol kaže:

- Znamo da je u prošlosti bilo reči o različitim opcijama. Međutim, u ovom trenutku ne raspolažemo nikakvim informacijama o takvim pregovorima. Ovaj slučaj ne bi trebalo da utiče na bilateralne odnose dve zemlje. Odnosi između Izraela i Srbije su jaki i napreduju na svim poljima. Naša saradnja se bazira na zajedničkim interesima, vrednostima i uzajamnom poštovanju.

Нема коментара: