brojač poseta

петак, 20. март 2009.

Skandalozno: ČEDU JOVANOVIĆA ŠTITE POREZNICI I TUŽILAŠTVO!!!

Tužilaštvo i Poreska uprava ćute, iako postoji osnovana sumnja da Čedomir Jovanović nije prijavio sve prihode i da izbegava plaćanje poreza

s

Republičko javno tužilaštvo i Poreska uprava morali bi odmah, na osnovu pisanja Pressa, da pokrenu istragu o poreklu imovine lidera LDP Čedomira Jovanovića, tvrde bivši direktor Poreske uprave Vladimir Ilić i bivši tužilac Saša Stojanović! Oni naglašavaju da su Tužilaštvo i poreznici dužni da pokrenu istragu, jer postoji sasvim osnovana sumnja da lider LDP ne prijavljuje sve svoje prihode, odnosno da izbegava plaćanje poreza!

slika

Čeda ima i bazen!

Press je juče došao do projektne dokumentacije po kojoj je izgrađena vila na Dedinju u kojoj živi Čedomir Jovanović. Sasvim je zanimljivo da ova vila, pored panoramskog lifta, ima i luksuzni bazen i mini fitnes centar, koji su stanarima na raspolaganju!

Inače, zgrada ima četiri stana, od toga su tri dupleksa. U prizemlju se nalaze tri dupleks stana, stepenišni prostor i lift za četvrti stan. Ukupna površina stambenog prostora je 1.102 kvadrata. U vili postoje i četiri garaže.

Međutim, u Poreskoj upravi juče nisu hteli da nam kažu ni da li je Čedomir Jovanović podneo poresku prijavu.

- Odgovor možete dobiti tek u ponedeljak, kada se nadležni za davanje izjava vrate sa službenog puta u Francuskoj - rečeno nam je u Poreskoj upravi, dok je Republičko javno tužilaštvo odbilo da se izjasni ovim povodom.

- Idem na ručak. A vi pošaljite zahtev. A da li ću vam odgovoriti? Ne znam. Ne znam ni da li ću vam se javiti... - odbrusio nam je portparol tužilaštva Tomo Zorić.

Odakle 20.000 evra?!

Na drugoj strani, bivši direktor Poreske uprave i visoki funkcioner G17 Plus Vladimir Ilić tvrdi da ima „više nego dovoljno elemenata da se Jovanoviću odmah ispitaju prihodi i imovina".

- Prvo treba videti šta je sve od prihoda Jovanović prijavio za prošlu godinu. Jer po onom što on ovih dana govori po novinama, ispada da njemu, kada plati kiriju, mesečno ostaje samo oko 30.000 dinara za život. A odakle mu onda 20.000 evra nove ušteđevine koju sada pominje?! - pita naš sagovornik.

Ilić naglašava da je Jovanović, kao i svaki građanin Srbije, dužan da prijavi sve svoje godišnje prihode i da, ako oni prelaze cenzus od 1,6 miliona dinara, plati porez na dohodak građana. Jovanović bi, po zakonu, morao da prijavi i prihode u „švajcarskoj kompaniji" o kojima je govorio ovih dana.

s2

Srbija u recesiji, a Čeda... Vila, džip,bazen...

- Na osnovu onoga što je sam Jovanović rekao u javnosti, očigledno je da postoji nesrazmera u njegovim troškovima i primanjima! Sama ta činjenica dovoljna je da odmah reaguje Uprava prihoda, ali i Tužilaštvo - kategoričan je Ilić, koji objašnjava da bi nadležni morali da „unakrsno ispitaju imovinu i prihode Čedomira Jovanovića".

Komšije ljute na Jovanovića

Komšije Čedomira Jovanovića juče su se javile Pressu i požalile na njegovo obezbeđenje.

- Ispred ulaza u vilu i u dvorištu vrlo često su Jovanovićevi telohranitelji. Oni neovlašćeno legitimišu prolaznike, ljude koji nemaju veze s Jovanovićem, a idu u posetu prijateljima... Ipak, najstrašnije je to što ti Čedini telohranitelji zapišavaju travnjake i žbunove kad god stignu... - požalio nam se jedan od Jovanovićevih komšija, koji je insistirao na anonimnosti.

- Ako se utvrdi da nije prijavio sve prihode, on može i krivično da odgovara. Kazna zatvora za utaju poreza je od godinu do osam godina! - naglašava Vladimir Ilić.

Utaja poreza?

Saša Stojanović, bivši tužilac i ekspert za poresku politiku, kaže da bi Jovanovićeve prihode trebalo obavezno proveriti.

- Jovanović je sam pre neki dan rekao da ima ušteđevinu od 60.000 evra, a u martu prošle godine u njegovoj imovinskoj karti je stajalo da ima 40.000 evra?! Dakle, on bi trebalo da objasni na osnovu čega su mu se povećali prihodi za 20.000 evra, dok istovremeno ima ogromne rashode?! Isto tako, trebalo bi da se utvrdi od čega on živi ako skoro celu svoju mesečnu zaradu daje na zakup stana! Samo ovo što je Jovanović priznao u novinama dovoljan je razlog da se njime pozabavi Poreska uprava! - objašnjava sagovornik Pressa.

I „ŠVAJCARSKE PARE" MORAJU DA SE PRIJAVE DRŽAVI

Bivši tužilac Saša Stojanović dodaje da po zakonu mora da se utvrdi i da li je Jovanović prijavio zaradu u švajcarskoj firmi.

- Prema članu 7 Zakona o porezu na dohodak građana, obveznik poreza je građanin, odnosno rezident Srbije, za dohodak koji je ostvario ovde ili bilo gde u drugoj državi. A rezident je onaj ko u Srbiji ima prebivalište ili centar poslovnih i životnih interesa. Rezident je onaj ko neprekidno ili više od 183 dana u periodu od godinu dana ovde boravi. Dakle, Jovanović kao građanin Srbije, bez obzira na to što prihode ostvaruje, kao što tvrdi, u inostranoj firmi, morao bi da ih prijavi ovde - objašnjava Stojanović.

Čiji je džip?!

Džip „audi Q7" (BG 923-...) vredan više od 60.000 evra koji vozi Čedomir Jovanović registrovan je na firmu „Porše lizing". Međutim, i u ovoj firmi i u policiji odbijaju da otkriju ko je u registracionom kartonu naveden kao korisnik vozila.

Iako Čedomir Jovanović tvrdi da ovaj luksuzni džip nije njegov, već da mu ga je samo pozajmio jedan stranački simpatizer, Press ima razloga da sumnja da je kao korisnik u dokumentaciji naveden upravo Jovanović.

Već peti dan zaredom tražimo od nadležnih da kažu ko je upisan kao korisnik „Čedinog džipa". Mislimo da javnost u Srbiji ima puno pravo da zna ko to i pod kojim uslovima lideru LDP-a pozajmljuje basnoslovno skupe džipove. (D. L.)

1 коментар:

Анониман је рекао...

Cedo da li i ti nosis gajbe kao onaj iz predhodnog rezima sto se obogatio