brojač poseta

уторак, 17. март 2009.

Skandal u SAD: Naučnik izmislio istraživanja

Američki naučnik Skot Ruben, čuven po svojim istraživanjima vezanim za lečenje postoperativnog bola, izmislio je podatke iz najmanje 21 istraživanja.

Istraživanja du objavljena od 1996. godine u više medicinskih časopisa, saopštio je zdravstveni centar "Bejstejt" u Springfildu, u američkoj saveznoj državi Masačusets, koji je otkrio prevaru.
Prevara je otkrivena maja 2008. godine tokom rutinskog pregleda rezimea istraživanja koja je trebalo da budu predstavljena u "Bejstejtu", preneli su francuski mediji.

Lekari su otkrili da istraživanja koje je Ruben planirao da predstavi nije odobrio nadležni odbor, posle čega je pokrenuta istraga vezana za sva istraživanja koje je objavio taj anesteziolog, istakla je portparolka "Bejstejta" Džejn Albert.

To je dovelo do opovrgavanja rezultata Rubenovih istraživanja u medicinskim časopisima u kojima su objavljeni, pre svega u listu "Anestezija i anelgezija".

Albertova je odbila da kaže da li je Ruben priznao optužbe. Ona je rekla samo da je on u punoj meri sarađivao s istraživačima iz "Bejstejta" i da reputacija koautora njegovih istraživanja nije dovedena u pitanje.

U toku istrage "Bejstejta" je, kako je navela Albertova, ustanovljeno da je u prevaru umešan samo Ruben.

"To bi moglo da bude jedno od najvećih falsifikovanja u oblasti medicinskog istraživanja i jedno od onih koje je najduže bilo neotkriveno", istakao je dr Stiven Šefer, izdavač časopisa "Anestezija i analgezija".

Šefer rekao i da su lekari mnogo koristili rezultate Rubenovih istraživanja koja su imala veliki uticaj na oblast anesteziologije.

Нема коментара: