brojač poseta

уторак, 17. март 2009.

RUSI NE DAJU 10 MILIJARDI DINARA!

Član Upravnog odbora NIS-a Jelena Iljuhina tužila je bivšu Skupštinu akcionara zbog odluke kojom je kompanija, odlukom od 31. januara, prebila državni dug prema nekim javnim preduzećima u vrednosti od oko 10 milijardi dinara, saznaje Press!

nis

Problemi... Rusi tužili bivšu Skupštinu NIS-a

Naftna industrija Srbije je, kako nam je objašnjeno, dugovala taj novac državi na ime neizmirenih obaveza iz prethodnih godina. Pred prodaju NIS-a Rusima traženo je da se dugovi izmire, ali kompanija nije imala novca. Država je tada odlučila da prebije svoje dugove prema „Jatu", „Srbijagasu" i „Putevima Srbija" tako što bi NIS njima „oprostio" ono što te firme duguju Naftnoj industriji. Prema saznanjima Pressa, dugovanja ovih preduzeća prema NIS-u bila su oko 10 milijardi dinara!

Dinkić: Rusi izbegavaju plaćanje dividendi

Srpski ministar ekonomije Mlađan Dinkić ocenio je juče da je Naftna industrija Srbije u 2008. godini poslovala sa profitom. On kaže da novi vlasnik kompanije iskazivanjem gubitka za prošlu godinu pokušava da izbegne plaćanje dividende državi.
- Lično mislim da je Naftna industrija Srbije u 2008. godini imala profit i da je novi vlasnik kompanije na taj način pokušao da izbegne plaćanje dividende državi - kazao je Dinkić.

Član UO NIS-a Nikola Martinović kaže za Press da je odluka doneta na Skupštini akcionara NIS-a 31. januara, otprilike mesec dana pre nego što su Rusi zvanično preuzeli kompaniju.
- NIS je imao obaveze prema državi, a onda je predloženo da se uradi neka vrsta kompenzacije prema javnim preduzećima kojima je država dugovala. S obzirom na to da NIS nije uplaćivao novac koji je trebalo, doneta je odluka da se ta dugovanja prebiju preko dugova koje imaju „Srbijagas", „Putevi Srbije" i „Jat" prema NIS-u - objašnjava Martinović.
Međutim, sadašnja članica UO NIS-a Jelena Iljuhina, inače zamenik generalnog direktora za pravne i korporacijske poslove „Gaspromnjefta", tužila je 4. marta Skupštinu akcionara NIS-a Trgovinskom sudu u Novom Sadu, zahtevajući da se odluka o kompenzaciji poništi. Iljuhina je čak zatražila da se donese rešenje o privremenoj meri da se odloži realizacija odluke bivše Skupštine NIS-a, ali, kako nam je objasnila sekretar suda Nataša Kiš, to je odbijeno.
Član Upravnog odbora NIS-a Dušan Petrović izjavio je juče da bi nezavisnom revizijom trebalo da bude utvrđeno „šta se dogodilo sa poslovanjem NIS-a" tokom 2008. godine i da li je tačno da je ostvarena dobit od više od dve milijarde dinara ili postoji gubitak u poslovanju.

Нема коментара: