brojač poseta

уторак, 24. март 2009.

Press naterao državu: ČEDA POD PORESKOM ISTRAGOM!

Zoran Vesić, pomoćnik direktora Republičke uprave prihoda, kaže da će poreska policija detaljno ispitati prihode lidera LDP Čedomira Jovanovića

Osumnjičen da nije prijavio sve prihode... Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a

Osumnjičen da nije prijavio sve prihode... Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a

Poreska uprava Srbije pokrenuće istragu o poreklu imovine lidera LDP-a Čedomira Jovanovića, saopšteno je juče! Zoran Vasić, pomoćnik direktora Poreske uprave, rekao je za Press da će poreznici utvrditi da li su prihodi Čedomira Jovanovića u skladu sa njegovim životnim troškovima. Vasić kaže da će, ukoliko bude utvrđena nesrazmera, lider LDP-a morati da odgovara!

Prema rečima našeg sagovornika, „pisanje Pressa je sasvim dovoljan razlog za istragu".

Čedu „napadali" bombom od gline!

U vreme predizborne ćutnje u januaru prošle godine LDP je saopštio da je ispod Jovanovićevog džipa postavljen eksploziv! Međutim, istraga MUP-a Srbije pokazala je da nikakve bombe nije bilo!

- U kartonskoj kutiji koja je pronađena ispod džipa „micubiši", koji koristi obezbeđenje Čedomira Jovanovića, pronađeno je sedam patrona ispaljenog vatrometa. Reč je o dečjem vatrometu koji se ispaljuje iz ruke. On je punjen običnom glinom. Ove patrone sa glinom bile su uvezane žicom, i to je sve što je pronađeno ispod tog džipa - rečeno nam je tada u policiji.

- Na osnovu tekstova objavljenih protekle nedelje u Pressu, utvrdili smo da ima dovoljno razloga da se detaljno provere prihodi Čedomira Jovanovića. Naš posao jeste da vidimo koliko ko troši i da li je to u skladu sa prihodima koje je prijavio. Ako postoji sumnja da su prihodi u neskladu sa potrošnjom, mi smo obavezni da reagujemo - kaže Vasić.

Od čega živi?

Direktor Vasić dodaje da je „više nego interesantno" to što lider LDP-a tvrdi da zakup stana plaća skoro isto kolika su mu ukupna mesečna, porodična primanja.

- Čitao sam Jovanovićevu izjavu da mesečno zarađuje 250.000 dinara i da pri tom kiriju za stan na Dedinju plaća 2.500 evra! Logički se postavlja pitanje od čega on u stvari živi, od kojih prihoda?! Rok za prijavu prihoda građana istekao je 16. marta. Proverićemo da li je Jovanović podneo prijavu, jer prema njegovim javnim tvrdnjama, on sa svojim prihodima znatno prelazi godišnji cenzus za plaćanje poreza od 1,6 miliona dinara... Uzećemo Jovanovićeve izjave i uporediti ih sa prijavom prihoda. Ako bude nesklada, mi ćemo odmah reagovati. Srbija je pravna država i niko neće biti zaštićen ako krši zakon! - kategoričan je Vasić.

Čedomir Jovanović i njegova stranka juče nisu hteli da komentarišu najavu poreske istrage. Iz LDP-a je juče samo ponovo zatraženo da se Jovanović i njegova porodica zaštite od napada. Podsetimo, LDP je u nedelju uveče saopštio da su trojica mladića verbalno napala Jovanovića ispred kuće njegovog tasta u Zemunu. Ovaj njihov zahtev podržale su ostale partije, uz napomenu da obavezno treba sprovesti i „poresku istragu".

- MUP treba da radi svoj posao, a poreznici svoj. Policija treba da pronađe one koji su pretili lideru LDP-a! Isto tako, poreznici treba da provere Jovanovićeva primanja, a treba istražiti i optužbe da iza napada na lidera LDP-a stoje „mafijaški mediji". To su vrlo ozbiljne optužbe i zato DS zahteva od nadležnih organa da se sve ovo do kraja ispita... - kaže portparolka DS-a Jelena Trivan, sa kojom se slaže i potpredsednik DSS-a Miloš Aligrudić.

- O Čedomiru Jovanoviću politički mislim sve najgore, ali osuđujem svaki, pa i verbalni napad na njega. Ali kako očekujem da policija pronađe počinioce, isto tako očekujem da državni organi ispitaju prihode i imovinu Čedomira Jovanovića - dodaje Aligrudić.

„Srećko Šojić"

Potpredsednik Nove Srbije Dragan Jovanović smatra da je lider LDP-a „podigao medijsku prašinu bez osnova".

- Ma, sve mi ovo liči na onog Srećka Šojića... Treba što pre da se pronađu oni koji su Jovanovića vređali, ali mislim da je Jovanović zapravo hteo da skrene pažnju sa priče o njegovom luksuznom životu. Dakle, neka policija radi svoj posao, ali neka nam Jovanović otkrije kako je moguće sa 250.000 dinara mesečno živeti u stanu koji plaća 2.500 evra! - apeluje Jovanović.

MUP je, inače, juče saopštio da Čedomira Jovanovića već četiri godine obezbeđuje policija.

„U pitanju je policijsko obezbeđenje po mestu stanovanja po naredbi ministra Dragana Jočića od 14.2.2005. godine. U ovom slučaju to je kućica ispred njegovog stana na Dedinju. Jovanović je kupio tu malu kućicu za policiju. I za to postoji saglasnost Sekretarijata za saobraćaj", kaže se u saopštenju policije.

Što se tiče incidenta u Zemunu od pre dva dana, policija saopštava da i dalje traga za počiniocima.

Нема коментара: