brojač poseta

уторак, 24. март 2009.

POTOP ZBOG NADOGRADNJE

U Zgradi u ulici Kralja Petra 8, koja je pod zaštitom države, u potkrovlju izgrađen bazen i a zatim nadzidan još jedan sprat! Zbog pukle cevi stanari nižih spratova danima potopljeni

Na zgradi u ulici Kralja Petra 8, koja je pod zaštitom države u zoni kulturne celine Kosančićevog venca, nadzidan je ceo sprat, a u potkrovlju je izgrađen je bazen!

Živojin Đorđević, vlasnik vinarije u Subotici "Vrld of vajn", pre šest godina kupio je stanove na šestom spratu i potkrovlje i otpočeo adaptaciju "prema svom ukusu", a nijedna nadležna gradska institucija punih šest godina nije uspela da ga spreči u tome iako je zgrada pod zaštitom države!

ZAVOD DAO DOZVOLU

Od Zavoda za zaštitu spomenika Živojin Đorđević je za radove dobio saglasnost, ali tek 21. jula 2008. godine i uz uslov da sruši nadogradnju.

- Odobrili smo radove na adaptaciji šestog sprata i mansarde, ali ne i nadogradnju. Ali kad damo saglasnost, mi ne znamo u kom pravcu će ići radovi. Za to je nadležna građevinska inspekcija - rekla je Lidija Kotur, portparol Zavoda. Na pitanje kako je tek 2008. godine dobio saglasnost za radove koji su počeli pre šest godina, odgovor je glasio "da je investitora neko pritisnuo, pa je tražio saglasnost, kako bi legalizovao bespravne radove".

Kako je gradilište na vrhu zgrade neobezbeđeno i nepokriveno, stanare muči voda koja se skuplja na nedovršenim spratovima i bazenu, posle svakog snega i kiše, a zatim prodire u njihove stanove. Oni se već dve nedelje bore sa vodom koja im probija kroz plafone, podiže parkete, uništava nameštaj i izbija iz svih štekera i utičnica u stanu! Početkom marta na "gradilištu" na vrhu zgrade pukla je vodovodna cev i napravila haos u stanovima na petom spratu. Vlasnica stana 25, Slavica Rajčević je tada morala i da napusti stan i da se preseli u hotel.

Uništeni stanovi

- Stan je potopljen! Voda do članaka. Uništeni su nameštaj, parket, zidovi, električne instalacije, sve... Čak je u lusteru bilo sedam litara vode, a iz štekera i utičnica curela je voda! Struja je isključena, ne smem da upalim svetlo, a kamoli neki drugi aparat - priča za Press stanarka Slavica Rajčević.

Radovi u ovoj zgradi, prema rečima stanara, traju već šest godina, ali se ne zna tačno šta se gradi. Investitor je kupio stanove na šestom spratu i srušio pregradne zidove, na sedmom je napravio bazen, a zatim nadogradio i osmi sprat!

Kako je u međuvremenu zbog prijava stanara, građevinska inspekcija izašla na teren i izdala rešenje o prekidu radova, gradilište trenutno miruje - potpuno neobezbeđeno.

- Skoro sam videla da je pala daska sa gornjih spratova, pravo na ulicu. Nikog za to nije briga. Da ne govorim o šteti u mom stanu zbog prokišnujavanja, koja je procenjena na oko 30.000 evra - rekla je Slavica.

Zbog "šestogodišnjeg maltretiranja" ogorčena je i Koviljka Maksimović iz stana 22 koja kaže da postoje priče i da Đorđević želi "torturom da ih natera da prodaju stanove".

LUSTER ILI AKVARIJUM... Voda curi i iz otvora za elektroinstalacije

LUSTER ILI AKVARIJUM... Voda curi i iz otvora za elektroinstalacije

- Slavicu je već pitao da li želi da proda stan. Očigledno je da želi ovu lokaciju, pretpostavlja se da planira da ovde izgradi neki hotel - objašnjava Koviljka.

Stopirani radovi

Stanari zgrade koja je već potonula za jedan stepenik kažu da su se prvobitno obratili investitoru radova, ali da su kasnije bili primorani i da se obrate Sekretarijatu za imovinsko-pravne poslove i građevinsku inspekciju. Inspekcijski nadzor na ovoj lokaciji obavljen je još 2004. godine po prijavi stanara zgrade, kada je konstatovano da investitor ne poseduje dokumentaciju neophodnu za izvođenje započetih građevinskih radova.

INVESTITOR BEZ KOMENTARA

Odgovore na pitanja u vezi sa radovima na ovoj lokaciji Press je pokušao da zatraži i od Živojina Đorđevića, ali je došao samo do njegovog advokata koje je još pre nekoliko dana rekao da će naša pitanja dostaviti investitoru. Međutim, i pored upornog insistiranja i višednevnog čekanja, odgovor nismo dobili. Press je pitao:

1. Koja institucija je izdala dozvolu za radove na zgradi koja je pod zaštitom države?

2. Pod kojim brojem je dozvola zavedena?

3. Za koju kvadraturu je izdata dozvola?

4. Da li za radove postoji saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture?

- U skladu sa zakonom o planiranju i izgradnji naložena je obustava radova, rušenje radova izvedenih van postojećih gabarita zgrade, zaštita zgrade izgradnjom drvene krovne konstrukcije istog oblika konstrukcije koja je uklonjena prilikom izvođenja radova, izrada hidroizolacije na krovnoj terasi i popravka oštećenja u stanovima 22 i 25 - rečeno je u Sekretarijatu za imovinsko-pravne poslove i građevinsku inspekciju.

Нема коментара: