brojač poseta

уторак, 31. март 2009.

Politiku upleli u đačku tuču

Šesnaestogodišnjak je posle udarca u nos operisan, a predstoji mu još jedna operacija. Pokrajinski ombudsman spor je okarakterisao kao međunacionalni sukob pošto su učenici različite nacionalnosti

Učenici su sve suroviji... Srednja tehnička škola u Somboru

Somborska javnost potpuno je zatečena saznanjem da je epilog sukoba između dvojice učenika Srednje tehničke škole u Somboru, koji se dogodio još 17. marta, ozbiljna povreda E. B. (16) iz Bezdana, zbog koje je on operisan u somborskoj bolnici. Njemu predstoji još jedna operacija. Da stvar buda gora, čitav spor okvalifikovan je kao međunacionalni sukob pošto je povređeni E. B. mađarske, a učenik koji mu je naneo povrede D. S. (17) iz Koluta srpske nacionalnosti.

U Somboru se o svemu ovome saznalo tek prekjuče, i to kada se saopštenjem oglasio pokrajinski ombudsman Petar Teofilović.

Podneta prijava

Do sukoba dvojice đaka došlo je, prema saopštenju Policijske uprave u Somboru, na autobuskom stajalištu po povratku iz škole. Njih dvojica svakodnevno putuju istim autobusom do škole i natrag.

- Policijsku upravu u Somboru tog dana je dežurna medicinska sestra hirurške službe ZC „Dr Radivoj Simonović" obavestila da im se obratio maloletni E. B, učenik Srednje tehničke škole u Somboru, koji je zadobio teške telesne povrede od nepoznatog lica - navodi se u saopštenju policije.

Jović: Niko se nije žalio

Gradonačelnik Sombora mr Dušan Jović rekao je na konferenciji za novinare da se dosad niko nije požalio na probleme u međunacionalnim odnosima.

- Ako se neko oseća ugroženim, neka se obrati policiji - rekao je Jović, i dodao da je somborska policija profesionalno obavila svoj posao i da je sukob dva srednjoškolca raščišćen. Gradonačelnik je potvrdio da je u Gradsku upravu putem imejla stiglo preteće pismo čelnicima grada. „Ako se još jednom nekome od mađarskih učenika nešto dogodi, crći ćete! Znamo imena čelnika grada...", navodi se u pretećem pismu.

Nakon toga policija je utvrdila da se E. B. vraćao iz škole i išao prema autobuskom stajalištu na Vencu Petra Bojovića u Somboru kada mu je prišao D. S. i udario ga u nos. Ovom događaju, prema navodima somborske policije i predstavnika škole, prethodio je sukob dvojice učenika zbog guranja u autobusu prethodnog dana, kada je E. B. udario nekoliko puta D. S.

Protiv maloletnog D. S. okružnom javnom tužiocu u Somboru podneta je krivična prijava zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo „teška telesna povreda, pri čemu nije utvrđeno postojanje drugih motiva niti elemenata nekog drugog krivičnog dela".

Policija se o ovome do juče nije izjašnjavala. Ali, prekjuče se saopštenjem oglasio pokrajinski ombudsman Petar Teofilović, koji navodi da se u napadu radi o grupi mlađih osoba koja se žrtvama napada, pripadnicima mađarske nacionalne zajednice, obraćala na srpskom jeziku.

- Ovakvi napadi moraju se prvenstveno tretirati u skladu s Krivičnim zakonom po više osnova, kao fizički napad, nanošenje telesnih povreda i ugrožavanje bezbednosti - navodi se u saopštenju, i dodaje da „etnički motivisani napadi predstavljaju krivično delo širenja nacionalne i verske netrpeljivosti".

U Srednjoj tehničkoj školi odbijaju kvalifikaciju da se radi o međunacionalnom sporu.

- Činjenica da je maloletni E. B. 24. marta operisan u somborskoj bolnici kao da nije dovoljno teška jer ukazuje na sve veću surovost mladih u međusobnim obračunima, već je odmah okarakterisana kao tuča s nacionalnom pozadinom - ističu u školi, i navode da to nije tačno, o čemu su svedočili i učenici koji svakodnevno putuju na relaciji Sombor - Kolut - Bezdan - Bački Breg. O tome vlada saglasnost u školi bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Egereši osudio međunacionalne incidente

NOVI SAD - Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izrazio je zabrinutost povodom više međunacionalnih incidenata koji su se poslednjih dana dogodili u Temerinu, Somboru i u Novom Sadu. Naveo je da je od Policijske uprave u Novom Sadu dobio izveštaje u kojima se potvrđuje da je u Temerinu došlo do fizičkog obračuna na nacionalnoj osnovi, kada je maloletni mladić mađarske nacionalnosti lakše povređen. Prema izveštaju policije, na kapeli Katoličkog groblja u Novom Sadu ispisane su uvredljive i preteće poruke pripadnicima mađarske i hrvatske zajednice. Takođe, prema navodima medija, u Somboru je napadnut dečak mađarske nacionalnosti, piše u Egerešijevom saopštenju. (BETA)

Oglasio se gradonačelnik

Reagovao je i gradonačelnik Sombora Dušan Jović, koji je juče istakao da ovaj događaj nema nacionalnu osnovu i da su svi koji ga tako kvalifikuju zlonamerni.

- Do ovakvih tuča vrlo često dolazi i među Srbima, Romima, a tada niko ne postavlja pitanje nacionalne netrpeljivosti. Nije dobro što su mladi u svojim obračunima surovi, ali niko bez čvrstih dokaza ne sme takve događaje da kvalifikuje kao nacionalnu netrpeljivost - istakao je Jović.

U telefonskom razgovoru s majkom E. B. saznali smo da se on uspešno oporavlja i da ga očekuje još jedna operacija. Kada smo je pitali da li ona smatra da je do incidenta došlo zbog nacionalne pripadnosti, dobili smo potvrdan odgovor, uz ograđivanje „da je njen maternji jezik mađarski, da je uglavnom vezana za kuću i da ne razume dobro srpski".

Нема коментара: