brojač poseta

уторак, 24. март 2009.

PODIGLI 275 LAŽNIH KREDITA

Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv 13 osoba koje su lažnom dokumentacijom podigle 275 kredita i oštetile NLB Kontinental banku u Inđiji za četiri miliona evra

Ojadili bankare... Filijala Kontinental banke u Inđiji

Ojadili bankare... Filijala Kontinental banke u Inđiji

Specijalno tužilaštvo za suzbijanje organizovanog kriminala podiglo je optužnicu protiv 13 osoba koje su podizanjem 275 lažnih kredita oštetili ekspozituru NLB Kontinental banke u Inđiji za četiri miliona evra!

Na optužnici Specijalnog tužilaštva nalaze se Željko Kiždobranski, Nikola Lambić, Emir Abdulahi, Goran Grozdanović, Nikola Dumendžija, Dušan Klještan, Milan Kovačević, Bojan Škarić, Zoran Jovanović, Milan Jovanović, Bojan Petrović, Dušan Mihajlović i Maja Kiždobranski. Oni su optuženi za zločinačko udruživanje, zloupotrebu službenog položaja i pranje novca. U kriminalnim radnjama učestvovao je i Janko Belopavlovič, ali je postupak protiv njega razdvojen iz procesnih razloga.

Proizvodili kozmetiku

Firma „Tesiline grup" iz Inđije bavi se proizvodnjom kozmetičkih proizvoda i opreme, pre svega depilacionog voska i topilica, kao i opreme za frizerske salone.

U Agenciji za privredne registre Željko Kiždobranski vodi se kao vlasnik 75 odsto kapitala preduzeća, dok četvrtina pripada Nikoli Lambiću.

Kriminalnu grupu su, u periodu od marta 2006. do kraja januara 2007. godine u Inđiji, osnovali Kiždobranski, Lambić i Abdulahi, zajedno sa Jankom Belopavlovičem, „radi sticanja protivpravne imovinske koristi".

- Oni su, koristeći položaj suvlasnika - odgovornih lica u preduzeću „Tesiline grup" u Inđiji, organizovali mrežu posrednika, uz čiju pomoć su pronalazili veći broj fizičkih lica, koja, inače, ne ispunjavaju uslove za dobijanje dugoročnih nenamenskih gotovinskih kredita. Ova fizička lica su formalno podnosila zahteve za dobijanje kredita kod NLB Kontinental banke, ekspozitura u Inđiji, pri čemu su im organizatori kriminalne grupe sačinili lažne potvrde o zaposlenju u „Tesiline grupu" i potvrde o visini plate. Ove zahteve za dobijanje kredita odobrio je okrivljeni Goran Grozdanović, šef ekspoziture u Inđiji, iako je znao da podnosioci zahteva ne ispunjavaju uslove za dobijanje kredita - navodi se u optužnici Specijalnog tužilaštva.

Nakon što su krediti odobreni, gotov novac u iznosu od 3.497.000 evra i 963.480 švajcarskih franaka, u dinarskoj protivvrednosti, preuzeli su Kiždobranski, Lambić, Abdulahi i Belopavlovič i međusobno podelili. Na ovaj način oni su podigli 275 kredita.

Optuženi Dumendžija, Klještan, Kovačević, Škarić, Petrović, Zoran i Milan Jovanović kao posrednici pronalazili su osobe koje su podnosile zahteve za odobravanje kredita. To su bili zaposleni u „Tesiline grupu", kojima su garantovali siguran opstanak na poslu u sledećih sedam godina, koliki je i period otplate kredita, a „žrtve" su bile i osobe bez zaposlenja, kojima su obećavali zasnivanje radnog odnosa u „Tesiline grupu", kao i određenu novčanu nadoknadu kao nagradu. Pri ovome su iskoristili teške materijalne prilike, nezaposlenost i lakomislenost ovih ljudi, među kojima je veliki broj bio nepismen i poslovno nesposoban.

U optužnici se navodi da se Kiždobranski, njegova bivša supruga Maja Kiždobranski i Lambić terete i za pranje novca, jer su deo para od podignutih kredita uložili u povećanje osnivačkih uloga u preduzeću „Tesiline grup", a deo su uložili u preduzeće „Dona kozmetik" u Beogradu.

- Okrivljeni Dušan Mihajlović, direktor filijale NLB Kontinental banke u Sremskoj Mitrovici, optužen je jer je nevršenjem kontrole i nadzora nad radom okrivljenog Grozdanovića omogućio podizanje kredita na nezakonit način i pribavljanje koristi - piše u optužnici.

1 коментар:

iskoriscen је рекао...

da,super,krimosi su valjda pronadjeni ali sta sada da radimo mi koji smo "poslovno nepismeni" izvukli deblji kraj,sada je NLB Banka angazovala advokata u novom sadu da terete nas da vratimo "solidarno" iznos od 1.292.528,35 din!!!!!