brojač poseta

субота, 14. март 2009.

PLJUJU SRBE O TROŠKU SRBA!

Vlada Srbije sarađivala na izdanju časopisa „Juropijan tajms" posvećenog Srbiji, u kome se naša zemlja predstavlja kao genocidna i optužuje za sva zla na Balkanu u 20. veku

Agencija Vlade Srbije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) učestvovala je u izradi skandaloznog broja britanskog lista „Juropijan tajms", u kome se na najgrublji način falsifikuje istorija Srbije, a naša zemlja, maltene, optužuje za sva zla u 20. veku. Legitimitet ovoj strašnoj antisrpskoj propagandi dali su svojim intervjuima premijer Cvetković i čak šest ministara - Mlađan Dinkić, Slobodan Milosavljević, Verica Kalanović, Jasna Matić, Tomica Milosavljević i Oliver Dulić!

Stojiljković: Neozbiljna država

Profesor FPN-a Zoran Stojiljković kaže da se država u ovom slučaju pokazala nedovoljno organizovanom i neozbiljnom.

- Kada se radi o brendiranju zemlje, za to se angažuju ozbiljne agencije koje promovisanju pristupaju na ozbiljan i studiozan način. Popravljanje imidža nije stvar šarma nekog političara u intervjuu, već strateška aktivnost kojom se reportažama i istorijskim činjenicama prekomponuje slika građana cele države. Ovde očigledno nije bilo takvog pristupa - ocenjuje Stojiljković.

U uvodniku časopisa Srbija je predstavljena kao genocidna država. Autori sa kojima je sarađivala Vlada Srbije tvrde da je naša zemlja šest godina ratovala sa Crnom Gorom „pošto ju je prethodno anektirala", ali i da su JNA i lokalni Srbi napali BiH i etnički očistili bosanske muslimane. U delu o Kosovu nigde se ne pominju Srbi i Srbija, a piše da je Kosovo od 11. do 13. veka naizmenično pripadalo Bugarskoj i Vizantiji?!

Ministarka hvalila časopis

Ovaj nebulozni časopis svečano je predstavljen 17. decembra u Skupštini Beograda, kada je ministarka telekomunikacija Jasna Matić istakla njegovu „važnost i značaj kao sredstva da se poboljša slika o Srbiji u inostranstvu"?! Zamenik direktora SIEPA Bojan Janković čestitao je tom prilikom listu na, kako je rekao, „dobro obavljenom poslu", i ocenio da „konačan izveštaj izgleda veoma reprezentativno".

Jasna Matić i Bojan Janković danas priznaju za Press da časopis nisu ni pročitali pre nego što su ga ishvalili?! Iz kabineta ministarke prosleđena nam je njena reakcija, u kojoj se Matićeva pravda da nije znala da će izaći krajnje negativan tekst o Srbiji.

- Svi sagovornici su imali pravo da prekontrolišu i odobre tekst koji se odnosio na njihove intervjue, a niko od nas nije ni slutio da će redakcija napisati neobjektivan i netačan uvodnik o istoriji Srbije. Celo izdanje se pojavilo na sam dan promocije i niko od nas nije video časopis pre štampe. Naša zemlja je više od jedne decenije imala izuzetno lošu reputaciju u svetskim medijima, mnogo ružnih tekstova je izašlo o Srbiji, i posledice toga povremeno se vide u tekstovima koji se o nama danas objavljuju. Nesporno je da Srbija mora da koristi svaku priliku da promoviše postignute rezultate i da o sebi stvara pozitivnu sliku u svetu - kaže se u odgovoru koji je dobio Press.

Tiraž pola miliona

Zamenik direktora SIEPA Bojan Janković pravda se da je sporni uvodnik napisala redakcija „Juropijan tajmsa", i dodaje:

- Zbog tog uvodnika SIEPA je uputila protest i povukla sve dobijene primerke iz distribucije. Celo izdanje se pojavilo na sam dan promocije, pa niko od nas nije imao uvid u sporni uvodnik. Na pitanje kako je ishvalio nešto što nije ni pogledao, on odgovara da je to bila „protokolarna pozdravna reč".

- Do saradnje SIEPA i britanskog lista došlo je na njihovu inicijativu, pošto su izrazili želju da naprave profil o Srbiji. Mi smo s njima potpisali Memorandum koji je podrazumevao tehničku podršku pripremi specijalnog izdanja tog magazina i to u dve stvari - stanje u našoj ekonomiji i pomoć pri zakazivanju intervjua sa predstavnicima države - priča Janković.

Inače list „Juropijan tajms" ima tiraž od oko pola miliona primeraka i besplatno se deli u privrednim komorama Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Belgije, kancelarijama Svetske trgovinske organizacije, Svetskoj banci, Evropskoj banci za obnovu i razvoj, evropskoj komisiji i parlamentu, VIP i biznis salonima na aerodromima...

Нема коментара: