brojač poseta

недеља, 15. март 2009.

OTKAZ ZBOG VEKNE HLEBA!

Milan Simić suspendovan s posla u zemljoradničkoj zadruzi jer je uzeo tri umesto dve besplatne vekne, kako bi prehranio šestoro gladnih usta

s1

Radio 20 godina u zadruzi... Milan Simić stidljivo kaže da je hteo samo da obraduje sinove doručkom

Milan Simić (42) iz kuršumlijskog sela Pljakovo suspendovan je sa posla u zemljoradničkoj zadruzi „Budućnost" jer je pokušao da pored dve vekne hleba, koje mu kao radniku pripadaju, ponese kući još jednu više, dve lepinje i šest pogačica, kako bi nahranio trojicu sinova, brata, oca i sebe!

Kriv zbog 300 grama?!

Povodom slučaja Milana Simića, u zadruzi je formirana komisija koja će ispitati ceo slučaj i odlučiti o njegovoj daljoj sudbini. Oni su utvrdili da je vekna hleba koju je Milan poneo sa sobom 300 grama teža u odnosu na one koje se proizvode u pekari?!

U „zlodelu" ga je oko pola pet ujutru uhvatio direktor zadruge Dragan Gvozdenović, u okviru koje je i pekara, i odmah mu uručio rešenje o suspenziji zbog, kako se navodi, sitne krađe i povrede radnih obaveza! Milan, koji 20 godina radi u toj pekari, stidljivo priznaje da je uzeo više nego što mu pripada, ali da je hteo pogačicama da obraduje trojicu sinova, koji su tog jutra čekali da se vrati s posla, pa da krenu u školu. I umesto osmeha, lica Simića, to jutro, kao i u danima koji slede, puni su straha i neizvesnosti da zbog vekne hleba ne dobije otkaz. To bi bila kap u čaši za šestoricu muškaraca, koji bez ženske ruke godinama unazad žive u bedi i siromaštvu.

- Znam da sam pogrešio i snosiću posledice svog postupka. Neka bude kako mora. Sada proklinjem momenat kada sam to uradio, ali je kasno. Ipak se nadam da će mi pružiti još jednu šansu i da ću se vratiti na posao - kaže stidljivo Milan, koji se kao glava porodice stara o sinovima Slavku (14), Borisavu (13) i Veljku (8), ocu Milutinu (69) i bratu Draganu (35).

Pre četiri godine umrla mu je supruga Milunka i od tada oni žive sami. Sirotinja, koja je i bogu teška, u domu Simića vidna je na svakom koraku: oskudna dnevna soba, i još tri sobička sa krevetima bez posteljina. Pod od betona, bez prostirke u glavnoj sobi. Milan nam nudi kafu i posluženje, dok njegov otac Milutin kaže da se ne ustručavamo, jer iako nema ženske ruke, za goste se sve stvori. I dok Milan samo sleže ramenima, svestan da zavisi od dobre volje nadležnih u zadruzi, njegov otac Milutin plače i jada nam se nad njihovom sudbinom. Došlo starcu da ispriča sve muke...

- Šta da ti kažem, ćerko? Bojim se samo da ne ode u zatvor. Šta ćemo onda mi? On nam je i otac i majka. Iako poslove delimo, ipak je ovu kuću godinama nosio Milan. Teško je bez ženskog čeljada, posebno zbog dece. Njima se mora skuvati, spremiti, obući ih i oprati. Nikom se do sada nismo žalili, već smo naš krst nosili sami. I sada, zbog jednog hleba, da ovakvu sudbinu doživimo, teško nama - kaže Milutin kroz suze.

s2

Mučenici... Milan se sam brine o trojici maloletnih sinova, bratu i ocu

On dodaje da nikada nisu primali socijalu, jer su pokušavali svojim radom da se izbore sa sirotinjom.

Meštani Pljakova iznenađeni su onim što je zadesilo Milana. Kažu da nikada niko od Simića nije ukrao ni jaje u selu i da su poštenjaci, uprkos siromaštvu. Nenad Jovanović, koji je nekada radio u istoj zadruzi, kaže da je postupak direktora greh i sramota.

- Nije to bila krađa, već preka potreba. Da je sreće, kao što nije, da zadruga povede više računa o radnicima, a posebno o onima koji su na ivici bede kao Simići. Sramota je, tri vojnika neguje taj čovek svojim sopstvenim rukama i tako da ga zbog sitnice isteraju. Mnogo više oni njemu duguju kroz neisplaćene plate nego što vredi taj hleb, dve lepinje i šest pogačica. Em ti duguju, em te isteraju. Gde je tu pravda - pita se Jovanović.

s3

Beda... Godinama žive u siromaštvu, nemaju ni posteljinu ni tepih u sobi

A mesecima unazad radnici u pekari „Budućnost" primaju po 4.000 dinara. Za koji je mesec ta plata, ne znaju.

I lokalna samouprava osuđuje potez direktora ZZ „Budućnost". Zamenik predsednika opštine Dejan Milošević kaže da su godinama unazad iz zadruge iznosili bogatstva, a sada jednog radnika zbog vekne otpuštaju.

Svi najgluplji otkazi na svetu

Svetska kriza nas je već naučila da svaki dan koji provedemo na poslu bez dobijenog otkaza bude praznik. Nekada i ne vredi da budete uspešni na radnom mestu, jer vas sa njega mogu izbaciti najgluplje sitnice.

Pažnju svetske javnosti privukao je slučaj pedesetogodišnje kasirke Barbare iz nemačkog trgovačkog lanca „Kajzer", koja je dobila otkaz posle trideset godina staža i to zato što je uzela 1,3 evra od kaucije za plastičnu flašu.

U kompjuterskoj firmi „Nucverk" iz Lajpciga važi pravilo da nema žaljenja naglas. Zaposleni imaju pravo na samo dva uzdaha nezadovoljstva. Omakne li im se kojim slučajem treći, odlaze na biro za nezaposlene. Do sada je već desetak radnika otpušteno, a više njih je samo dalo otkaz, jer ne mogu da podnesu toliku količinu sreće na poslu.

„Dajmler Krajsler" u Indijani na svom parkingu dozvoljava ulazak samo 20 odsto automobila druge marke. Ako, kojim slučajem, vašim kolima pređete dozvoljenu normu, čeka vas pauk koji vam odvozi kola osamdeset kilometara od firme, a na šoferšajbni - otkaz.

Isak Ager, radnik pivare „Miler bruing" iz Milvokija, dobio je otkaz zato što je slučajno fotografisan u jednom pabu, a na njegovu nesreću u ruci je imao konkurentsko pivo „bad lajt".

Za mnoge menadžere tim bilding podiže produktivnost na poslu, ali negde je i najmanja komunikacija među zaposlenima strogo zabranjena, kao u firmi „Gardmark" iz San Franciska, koja ne dozvoljava zajedničke ručkove, grupne odlaske s posla, a izričito je zabranjen odlazak na svadbu vašeg kolege.

- Pazimo na njihov džep i štedimo im na poklonima - opravdava ovo pravilo menadžment firme. (B. R.)

Нема коментара: