brojač poseta

субота, 28. март 2009.

NEMA KRIZE: ZA JEDAN DAN 2.000.000 EVRA!

Već prvog dana Salona automobila u Beogradu prodati najskuplji modeli „mercedesa" i „BMW-a", ali i više od 100 najjeftinijih „dačija" i „ševroleta"!

Ako je suditi po prodaji kola, juče, prvog dana 47. međunarodnog salona automobila u Beogradu, kriza u Srbiju još nije došla. Naime, za samo nekoliko sati razgrabljeni su svi najskuplji modeli najpoznatijih svetskih proizvođača, kao i više od stotinu najjeftinijih vozila! U ukupnom zbiru, posetioci su na samom otvaranju sajma potrošili više od dva miliona evra!

Cvijetićanin: Raslojeno društvo

Ekonomista Danijel Cvijetićanin ističe da smo mi društvo koje se raslojava i da je kupovna moć oko 10 odsto stanovništva Srbije strahovito porasla.

- S druge strane, kupovna moć preostalih 90 odsto građana je jako opala. I to je zakon tranzicije, a ne nešto što samo nas pogađa niti neka devijacija. Tako da za ekonomiste uopšte nije čudno što je tako velika zainteresovanost za kupovinu vozila čak i u vreme krize - kaže Cvijetićanin. (N. S.)

Svojevrsna „automobilska groznica" krenula je i pre nego što je premijer Mirko Cvetković juče zvanično otvorio smotru automobila.

Zadovoljni prodavci

Pre nego što su kapije salona i otvorene, „audi Q7" bio je već rezervisan za nestvarnih 176.948 evra, kao i „audi R8" (150.280 evra) i „A5" (78.500). „Mercedesova" uzdanica „CL 500" prodat je prvog dana salona za 158.745 evra, nova „E-klasa kupe" za skoro 70.000, džip „ML" za 94.000, a „GL" za 101.000 evra. Zadovoljni su bili i na štandu „Delta automoto", jer je „BMW Z4 kabrio" vredan 45.337 evra odmah našao kupca, kao i „mini moris kabrio", sa cenom od 35.360 evra. Takođe, odmah je prodat i atraktivni „pežo 308cc" za 35.420 evra, kao i mnogi drugi skupi lepotani.

Pored ekskluzivnih modela, juče su bila tražena i jeftina vozila, a odličan posao su napravili uvoznici „Dačije", čiji model „sandero" košta samo 6.990 evra. Naime, više od 50 posetilaca sajma odlučilo je da već juče pazari ovaj automobil, a slična pomama bila je i za „Ševroletovim" najmanjim modelom „spark" (5.995 evra). Samo za ova dva modela kupci su juče iskeširali ukupno više od 600.000 evra!

- Šta radi narod? Kupuje k'o da će sutra smak sveta - komentarisali su oni praznih džepova, koji su juče došli u rekreativno razgledanje sajamskih modela.

Po rečima prodavaca na ulickanim štandovima, odlično je interesovanje i za modele „Honde", „Pežoa", „Fijata", „Renoa" i „Škode". A isto su nam rekli i za „Kiju" i „Micubiši".

Rezervacije

Prema rečima prodavaca na beogradskom salonu, među posetiocima vlada nezapamćeno interesovanje za ovogodišnju izložbu.

Najjeftiniji... "Spark" prvog dana kupilo 50 posetilaca

Mnogi ne pitaju za cenu kada im se svidi neki automobil, a da su kojim slučajem i eksponati mogli da se kupuju, i za njih bi se lako našli kupci.

- Za „sparka" vlada ogromno interesovanje. Najjeftiniji je automobil na ovogodišnjem Salonu automobila i za samo dva sata od otvaranja salona imali smo čak 50 rezervacija - rekla je Irena Gvozdenović, PR „GM-a".

Ivan Rašković, direktor prodaje „Škoda auto", kaže za Press da vlada veliko interesovanje i za ovog češkog proizvođača.

- Svi automobili koje smo ponudili su ili prodati ili rezervisani već prvog dana - rekao je Rašković.


Нема коментара: