brojač poseta

понедељак, 23. март 2009.

NELEGALNO CELO NASELJE

Na potezu od Bloka 45 do Ostružničkog mosta, uz samu obalu Save, bespravno podignute stotine kuća! Nijedna nadležna ustanova nema podatke o tome ko su vlasnici kuća, zašto nisu srušene, ko je dozvolio da se uzurpira priobalje i ograđuju privatne plaže...

s1

Ničija zemlja... Uz Savu niče zamak do zamka

Na levoj obali Save, na potezu od Bloka 45 do Ostružničkog mosta, nalazi se skoro 200 bespravno izgrađenih kuća za koje, kako se ispostavilo, niko u opštini, gradu i republici nije nadležan! Vile niču uz samu obalu reke i ugrožavaju reni bunare, iz kojih se pijaćom vodom snabdeva ceo Beograd!

NIJE NAŠA NADLEŽNOST JER...

* Opština Novi Beograd: Zgrade se nalaze na priobalju koje nije građevinsko zemljište.

* Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede: Nemamo ovlašćenje da naredimo rušenje objekata.

* Gradska građevinska inspekcija: Objekti su manji od 800 kvadratnih metara i nisu u nadležnosti grada nego opštine Novi Beograd.

Iako je broj zamkova sa sopstvenim delom ograđene plaže svakim danom sve veći, zaposleni u gradskim i državnim institucijama tek prikupljaju podatke o vlasnicima kuća, bez jasnog razgraničenja šta je u čijoj nadležnosti! Nijedna ustanova u opštini Novi Beograd, gradu i republici nema podatke o tome ko su vlasnici pomenutih kuća, ko je izdao (eventualnu) dozvolu za gradnju, zašto te kuće nisu srušene ako su podignute bez dozvole, zašto je dozvoljeno da neko uzurpira priobalje i za sebe ograđuje deo plaže, čiju struju i vodu koriste ti stanari ako nisu nigde registrovani...

Rupa u zakonu?

Na ovom delu obale Save ne postoji potrebna infrastruktura, što ipak ne predstavlja problem za dovitljive sugrađane. Kuće imaju sve što je potrebno za život, uključujući i struju i vodu. Prema rečima žitelja Bloka 45, prostor oko većine kuća ograđen je i tako ostalim građanima onemogućen prilaz reci Savi.

- To su ozidane zgrade, velike kvadrature sa ograđenim dvorištima. Objekti su priključeni na elektromrežu, a pored svake kuće nalazi se drvena bandera elektrodistribucije. Imaju čak i pijaću vodu, a u nekim dvorištima postoje ozidane česme - navodi jedan od sugrađana, i dodaje da nije reč o sojenicama, već o luksuzno opremljenim objektima s klima-uređajima i satelitskim antenama.

U opštini Novi Beograd kažu da su upućeni da na obali Save postoji veliki broj nelegalnih objekata, ali i poručuju da taj problem nije u njihovoj nadležnosti. Kako navode, zgrade se nalaze na priobalju, koje nije građevinsko zemljište.

s2

Sojenice prevaziđene... Sve više zidanih kuća

Ekipa Pressa je pokušala da utvrdi u čijoj nadležnosti je bavljenje ovim problemom, ali rečeno nam je da ni zaposleni u republičkim institucijama „nisu u celosti nadležni". Direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dušan Pajkić objašnjava da je u pojasu od obale do nasipa zabranjena gradnja objekata bez vodoprivredne saglasnosti, ali naglašava da ta institucija nema ovlašćenja da naredi rušenje izgrađenih objekata.

- To može samo građevinska inspekcija. Predviđeno je da u tom delu postoje samo poljoprivredne površine, a saglasnost za gradnju daje se samo pod posebnim uslovima, i to za podizanje manjih objekata, letnjikovaca i sojenica - navodi Pajkić.

Generalni inspektorat u nekoliko navrata nije uspeo da utvrdi ko su vlasnici većeg broja pomenutih objekata, a dosad je podneto više od 20 krivičnih prijava, ali uglavnom protiv šofera koji su vozili kamione sa šutom preko nasipa.

„Vodovod" oštećen

U Sekretarijatu za imovinsko-pravne poslove i građevinsku inspekciju pozivaju se na činjenicu da su izgrađeni objekti manji od 800 kvadratnih metara i tako nas vraćaju na početak, na inspekciju opštine Novi Beograd.

Dok nadležni dokazuju da nisu nadležni, nelegalna gradnja ugrožava i bunare pijaće vode.

- Ovi objekti direktno ugrožavaju bunare „Beogradskog vodovoda"! Svi oni izgrađeni su u zoni neposredne zaštite. Problem je što mi tu ništa ne možemo da uradimo - tvrdi izvršni direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija" Svetozar Veselinović.

PRAZNE KUĆE

Ekipa Pressa prošetala je levom obalom Save kod Bloka 45 i u novoizgrađenim objektima nije zatekla nijednog vlasnika. Većina kuća je prazna, a dosta njih je još u izgradnji. Žitelji ovog dela grada kažu da povremeno viđaju radnike, ali da retko sreću vlasnike.

fakti

n Generalni inspektorat Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dao je ukupno 23 saglasnosti za izgradnju sojenica na levoj obali Save

n Nelegalne kuće su načičkane u dužini od osam kilometara, od Bloka 45 do Ostružničkog mosta

- Mislim da tu još niko ne živi. U letnjem periodu bude u toku dana malo više ljudi, ali nisam primetio da neko tu živi tokom cele godine - kaže Beograđanin Dragan Milutinović iz Bloka 45.

EDB: STRUJA NIJE NAŠA!

Nadležni u „Elektrodistribuciji Beograd" ističu da vlasnici nelegalno izgrađenih objekata na levoj obali Save ne dobijaju struju preko tog preduzeća.

- Nijedna od tih kuća nije priključena na našu elektromrežu. Prema nekim podacima koje posedujemo, vlasnici su se verovatno priključili na napajanje obližnjeg reni bunara, koji se nalazi u vlasništvu JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija" - objašnjava Nebojša Radovanović iz distribucije.

Нема коментара: