brojač poseta

недеља, 15. март 2009.

NATO i dalje kuje planove za okupaciju severnog Kosova

Nakon proglašenja takozvanog nezavisnog Kosova, u Vašingtonu i Briselu zaista se pojavio plan nasilne okupacije severnih regiona Kosmeta od snaga Kfora i albanskih oružanih odreda, potvrđuje za Press nedelje izveštaj Ministarstva spoljnih poslova Rusije Petar Ahmedovič Iskenderov, stariji naučni saradnik Instituta slavistike Ruske akademije nauka i jedan od najpriznatijih eksperta za međunarodnu politiku

slika

Amerikanci smišljaju haos... Petar Ahmedovič Iskenderov

Da li imate saznanja kako bi se to organizovalo, kao i kada je trebalo da se odigra taj napad na Srbe?

- Da bi se našao izgovor, bilo je odlučeno da se pohapsi niz uticajnih lidera kosovskih Srba i da se oni optuže za pripreme srpsko-albanskog rata i za veze sa nacionalistima u Beogradu. U slučaju masovnih protesta u Kosovskoj Mitrovici, tamo je trebalo da budu uvedene jedinice Kfora, međunarodna policija i albanske oružane formacije, a granica Kosova sa Srbijom bila bi totalno zatvorena. Probni korak ka ostvarivanju tog plana bila je policijska operacija marta 2008. godine u Kosovskoj Mitrovici, kada su poljski i ukrajinski policajci uhapsili srpske sudije, a policajci tih zemalja su iskorišćeni zato što su Sloveni.

U nedavno objavljenom izveštaju o spoljnopolitičkim aktivnostima Ministarstva spoljnih poslova Rusije navodi se ruska uloga u sprečavanju tih događaja. Na koji način je Rusija to izvela?

- Odlučni otpor kosovskih Srba i protesti Rusije, pored ostalog u UN, pokazali su, ipak, da taj scenario donosi velike gubitke Zapadu, pored ostalog i na međunarodnom planu. Zato je sve obustavljeno u poslednji čas. Upravo se to i podvlači u Pregledu MIP Rusije. Definitivnom krahu plana Zapada, osim podrške Rusije, doprineli su i oštri kolektivni napori kosovskih Srba, zvaničnog Beograda, ali i jačanje veza Rusije i Srbije u svim oblastima. Pre svega u vojno-tehničkom smislu, ali i izjave o spremnosti Srba iz same Srbije i Republike Srpske da podrže kosovske Srbe.

Koliko mislite da je bilo moguće da Srbija stvarno učini nešto na terenu?

- Mislim da je otrežnjujući uticaj na Zapad imala pretnja bosanskih Srba da će da se odvoje od Bosne i Hercegovine po kosovskom obrascu.

Da li su kosovski Srbi i dalje ugroženi?

- U kasnijem periodu albanski lideri Kosova u više navrata su zahtevali od NATO-a, EU i Kfora da sprovedu nasilnu operaciju na severu pokrajine. Sve u cilju realizacije odrednica takozvanog ustava Kosova. Ta opasnost tinja i danas.

Нема коментара: