brojač poseta

недеља, 29. март 2009.

NARKO-BOS NA "FORBSOVOJ" LISTI

Najveći skandal ovogodišnje liste najbogatijih ljudi sveta, koju već tradicionalno objavljuje ugledni magazin „Forbs", vezan je za izbor ozloglašenog šefa meksičkog narko-kartela Hoakina Guzmana

s

ŠEF MEKSIČKOG KARTELA... Hoakin Guzman Šorti, 701. na listi bogataša

Okrutni meksički narko-bos smestio se na 701. mesto „Forbsove" liste, sa uknjiženih milijardu dolara, koje je zaradio kao najveći snabdevač Amerike kokainom. Odmah po objavljivanju čuvene „Forbsove" liste, oglasio se meksički predsednik Felipe Kalderon, koga je veliki uspeh njegovog zemljaka razbesneo, pa je na konferenciji za novinare izjavio:

slika

Eskobar... Bio sedmi na listi 1989.

- „Forbs" ne samo da laže o stanju u Meksiku, već veliča i najokorelije kriminalce.

Ipak, Guzman nije jedini mafijaš koji je stigao na listu američkog časopisa. Kolumbijski kralj kokaina Pablo Eskobar plasirao se 1989. na čak sedmo mesto „Forbsove" liste.

Hoakin Guzman, zvani Šorti (visok je samo 155 cm), ustoličio se kao najveći izvoznik kokaina početkom devedesetih. Razvio je metodu kopanja dugih tunela ispod meksičko-američke granice, kojima je transportovan beli prah. Iako je sredinom devedesetih bio uhapšen, uspeo je da 2001. pobegne iz zatvora. Ubrzo je krenuo u ubilački pohod po Meksiku, gde je samo te godine, u ratu narko-kartela, poginulo 1.400 ljudi.

Njegov krvavi CV nije uzbudio urednicu „Forbsa" Luis Krol, koja je visok plasman meksičkog mafijaša prokomentarisala rečima: - Guzman nije u stanju da govori za medije, ali je njegovo finansijsko stanje prilično dobro.

Нема коментара: