brojač poseta

среда, 18. март 2009.

NADUVALI RAČUNE

Četvorica Kraljevčana juče su uhapšeni zbog sumnje da su pribavili imovinsku korist u poslovima oko adaptacije škola

Upozoravala... Zamenica gradonačelnika Vesna Nikolić-Vukajlović

U Kraljevu su juče uhapšene četiri osobe zbog sumnje da su tokom 2006. i 2007. zloupotrebile službeni položaj, falsifikovale službene isprave i podstrekivale zloupotrebe, saopštava policija. Uhapšeni su Miroljub Stolović (1950), doskorašnji načelnik Odeljenja društvenih delatnosti grada Kraljeva, Nikola Gordić (1947), rukovodilac grupe za finansijske i knjigovodstvene poslove grada Kraljeva, Dragutin Drašković (1952), vlasnik SZR „Dadi" iz Kraljeva i Bojan Kovačević (1971), vlasnik GZR „Koastan" iz Kraljeva.

Oni se sumnjiče da su za sebe i druge pribavili oko četiri miliona dinara imovinske koristi na štetu grada Kraljeva u poslovima adaptacije i rekonstrukcije škola na području Kraljeva.

Vukajlović: Biće još bure

Zamenica gradonačelnika Vesna Nikolić-Vukajlović, inače vođa kraljevačkih radikala, najavljuje da će i narednih dana biti burno jer je u još nekoliko ustanova i javnih preduzeća rađena kontrola korišćenja sredstava budžeta. Ona ocenjuje da su sve ove nezakonite radnje imale posledice i na politički život u Kraljevu, u kome je trenutno svojevrsno dvovlašće. Na čelu Skupštine grada je od prošle sednice Milomir Šljivić (SPO), a nakon smrti gradonačelnika Miloša Babića na čelu izvršne vlasti je zamenica gradonačelnika, dakle upravo Vukajlovićeva.

- Mislim da naša koalicija SRS, DSS/NS i SPS/PUPS nije istinski ni mogla da zaživi, jer su se plašili obelodanjivanja ovih izveštaja koji postoje već nekoliko meseci. Podelu resora stranke koje čine koaliciju, ne samo našu već bilo koju u Srbiji, doživljavaju kao podelu feuda u kojima mogu da rade šta hoće - kaže Vukajlovićeva.

Zaobilazili direktore

Policija saopštava da su oni, izbegavajući zakonom propisanu proceduru u sprovođenju postupka javnih nabavki za adaptaciju i rekonstrukciju škola, bez znanja odgovornih u školama, prihvatali predmere i predračune - ponude radnji „Dadi" i „Koastan", koje su vlasništvo Kovačevića i Draškovića. Tom prilikom su enormno uvećavane cene materijala i rada za navedene radove. Osim toga, omogućavali su da se fakturišu i naplate radovi koji nikada nisu izvedeni, a koje je nadzorni organ Zoran Đurović prihvatao kao izvedene. Protiv Zorana Đurovića (1967) biće podneta krivična prijava.

Već izvesno vreme zamenica gradonačelnika Vesna Nikolić-Vukajlović skretala je pažnju javnosti na zapisnike budžetskog inspektora i komisije za kontrolu korišćenja sredstava budžeta u kojima se navodi niz nepravilnosti u javnim nabavkama u školama.

U zapisnicima sa kontrole utroška budžetskih sredstava može se zaključiti da deo kršenja Zakona o javnim nabavkama ide na dušu direktora pojedinih škola, ali i Odeljenja za društvene delatnosti, koje je u slučaju većih poslova sprovodilo proceduru umesto škola.

Tako je, po svemu sudeći, Odeljenje decembra 2004. sprovelo nabavku nameštaja za škole u iznosu od 4.350.000 dinara od preduzeća „Interglobus" iz Čačka, i to po postupku za nabavke male vrednosti, iako je jasno da je cifra drastično iznad sume propisane za tu vrstu nabavki. Međutim, komisija konstatuje da u Odeljenju nema ni traga o organizovanju centralne nabavke. U dokumentu se navodi i izjava direktorke OŠ „Svetozar Marković" Dragice Spajić, koja je kazala da je od Odeljenja dobila da potpiše i overi odluke o sprovođenju postupka i izboru ponuđača kao da je nabavka obavljena u školi.

- Ja se s tim nisam saglasila, kao ni Školski odbor. Kako se s tim postupkom ni do danas nisam složila, moja škola nije ni dobila nameštaj - navodi se u zapisniku izjave direktorke Spajić.

Kršenje procedure

Najdrastičniji primer kako je rasipan novac jeste adaptacija sanitarnog čvora u školi „Đura Jakšić" u Konarevu, gde je, prema proceni komisije koju je pre godinu dana formirao ondašnji predsednik opštine, izvođaču radova SRPUP „Dadi" iz Kraljeva jula 2006. plaćeno skoro 616.000 dinara ili 78 odsto više nego što je realna vrednost radova. U zapisniku je istaknuto da je za isporuku i ugradnju prekidača za bojler naplaćeno 8.260 dinara, iako je maloprodajna cena prekidača oko 200 dinara. Izrada vodovodne instalacije je plaćena 1.770 dinara po metru, a cena ovih cevi u maloprodaji je 150 dinara po metru.

U mnogim slučajevima javnih nabavki konstatovano je drastično kršenje procedure, kao i da su ponude dostavljene u istovetnim kovertama i popunjene istim rukopisom. Primećeno je takođe da često nema predmera i predračuna radova, a u slučaju izgradnje i popravke ograde školskog dvorišta OŠ „Jovo Kursula" krajem 2006. postoji predmer radova koji je uradilo JP za stambene usluge, ali bez cena, koje su, zaključak je komisije, naknadno dopisane rukom. U zapisniku se ocenjuje da je cena radova na ogradi prema predračunu 472.000 dinara, da je realna cena 334.000, a da je plaćeno 651.000 dinara ili 95 odsto više od realne cene.

Нема коментара: