brojač poseta

понедељак, 23. март 2009.

MONSTRUOZNI OČEVI

Slučaj Jozefa Fricla koji je osuđen na doživotno psihijatrijsko lečenje samo je jedan u nizu ovakvih zločina koji godinama potresaju Evropu

s

Koliko god bio monstruozan i gotovo nezamisliv, slučaj Austrijanca Jozefa Fricla, 74-godišnjaka koji je 24 godine u podrumu svoje kuće držao zatvorenu svoju ćerku, nije jedinstven. Širom Evrope su se pojavljivali nastrani očevi koji su zatvarali i silovali svoje ćerke, pa čak imali i decu sa njima.

Nama geografski najbliži takav otac je onaj iz Slovenije koji je, kako je otkriveno početkom ove godine, godinama silovao svoju ćerku, kojoj je sada 15 godina. Kako su tada pisali slovenački mediji, porodica u kojoj se događao incest je bila mnogobrojna, a tek se nedavno vratila iz Nemačke u Sloveniju. Otac je navodno pre svoje 15-godišnje, silovao i drugu, 17-godišnju ćerku, pa su ga slovenačke vlasti već ispitivale. Sa svojom najnovijom žrtvom čudovišni Slovenac je začeo dete, a zbog toga je ona tri meseca izostala iz škole. Naime, kad je postalo očigledno da je devojčica trudna, on ju je zatvorio u kuću i ispisao iz škole, a komšijama i osoblju škole koju je pohađala pričao da je otišla na školovanje u inostranstvo. Ali devojčica je, nakon porođaja u bolnici u Mariboru, otkrila da je zatrudnela sa svojim ocem. Ako mu se dokaže krivica za incest, prete mu samo dve godine zatvora.

Majka saučesnik

U septembru 2008. u Poljskoj policija je uhapsila 45-godišnjaka nakon što ga je prijavila njegova 21-godišnja ćerka, uz tvrdnju da ju je, tokom šest godina koliko je bila zatvorena u porodičnoj kući, otac konstantno silovao. Kao posledica tih silovanja, prema izveštajima policije, devojka se dva puta porodila. Prvi put 2005, potom 2007. Otac ju je držao zarobljenu u sobici s jednim vratima na kojima nije bilo kvake, a nakon oba porođaja ju je naterao da ostavi svoju decu u bolnici. Policija putem agencija za usvajanje traga za dvojicom sinova kojih se 15-godišnjakinja odrekla da bi se dokazalo očinstvo incestuoznog silovatelja.

Dobrovoljni incest bez kazne

Zemlje EU različito zakonski tretiraju incestuozne polne odnose. Tako incestuozni polni odnosi između punoletnih srodnika koji su na to obostrano pristali u Francuskoj, Španiji i Portugalu nisu podložni kaznenom procesuiranju. Svi ostali oblici incestuoznih polnih odnosa, poput odnosa sa svojom decom ili maloletnim članovima porodice, zakonom su zabranjeni i podložni su sudskim kaznama. U Rumuniji postoji inicijativa o promeni zakonske odredbe kojom bi se incestuozni polni odnosi između punoletnih osoba koje su na odnose dobrovoljno pristale izbacili iz krivičnog zakona i tako bi prestali da se smatraju krivičnim delom.

U SAD su zabranjeni svi oblici incesta, uključujući i odnose uz obostrani pristanak, međutim, u pojedinim državama ne postoji praksa izricanja kazni za takve vrste prekršaja.

Sa sličnim, ako ne i gorim slučajem od Friclovog, upoznala se i zapadna Evropa, odnosno Francuska. Tamo je Lidiju Guardo od 1971. do 1999. godine zarobio njen očuh, koji ju je neprestano, u razdoblju od 28 godina silovao, pri čemu je ona zatrudnela šest puta. Silovanja su počela kad je imala deset godina, a Lidija je jednom prilikom i pobegla i s telefonske govornice pozvala Hitnu pomoć. Ipak, očuh ju je našao i ponovo zarobio. Tek kada je preminuo, 1999. godine, Lidija je uspela da se oslobodi. Kad se slučaj našao pred sudom, optužena je takođe i njena majka jer nije prijavila zločine za koje je znala, kao i za zlostavljanje još jednog deteta.

Britanski Fricl

Kasnije je nepismena Lidija Gurado uz pomoć advokata napisala knjigu u kojoj opisuje 28 godina zlostavljanja. U knjizi okrivljuje medije i vlasti za zanemarivanje njenog slučaja, ističući da javnost ne bi ni doznala za nju da se nije pojavio monstruozni Fricl. Ispovedajući svoja iskustva, ona je, između ostalog, rekla i da je vremenom počela da misli da je ono što joj se događa normalna stvar i da tako jednostavno mora da bude.

I Velika Britanija ima svog Fricla. Reč je o 56-godišnjem muškarcu, čiji je identitet ostao neotkriven, a koji je osuđen na doživotnu kaznu pošto je priznao da je tokom 25 godina silovao svoje dve ćerke, kojima je napravio devetoro dece. Monstruozni otac počeo je da siluje ćerke još 1981, a seksualno su zlostavljane i tokom trudnoća. Ako bi se usprotivile ocu, bile bi pretučene ili izlagane otvorenom plamenu. Ćerke su trudne ostale ukupno 19 puta, a rodile su devetoro dece, od kojih je danas živo sedmoro i koja pate od genetskih poremećaja. Imale su i po pet spontanih i namernih pobačaja.

Нема коментара: