brojač poseta

петак, 20. март 2009.

MMF-U 75 MILIJARDI OD EU

Lideri EU složili su se da sredstva MMF-a treba da budu udvostručena na 500 milijardi evra, a u tu svrhu Evropa će dati dodatnih 75 milijardi

Zabrinut... Mirek Topolanek, premijer Češke

Zabrinut... Mirek Topolanek, premijer Češke

Evropski lideri su se juče na samitu u Briselu usaglasili da sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) udvostruče na 500 milijardi evra.

Na takav potez čelnici EU su se odlučili da bi delotvornije moglo da se pomogne zemljama s najvećim ekonomskim teškoćama. Unija će, u tu svrhu, MMF-u dati dodatnih 75 milijardi evra.

Mere predostrožnosti

Cilj je da MMF dobije znatno veća ovlašćenja kao jedno od ključnih oruđa nadzora, ozdravljenja i preuređenja svetskog finansijskog sistema, kako se ne bi ponovila kriza koja se iz Amerike proširila na Evropu i ceo svet.

„Nabuko" vraćen na listu prioriteta

Projekat izgradnje gasovoda „Nabuko", koji Evropu treba da poveže sa kaspijskom regijom zaobilazeći teritoriju Rusije, a koji je pre nekoliko dana isključen sa liste prioriteta, na samitu EU je, ipak, vraćen na spisak važnih projekata.

Evropska komisija je ranije predložila da EU garantuje za kredite u iznosu od 200 miliona evra namenjenih tom gasovodu, ali neke zemlje članice Unije, pre svih Nemačka, nisu želele da se „Nabuko" nađe među predloženim energetskim projektima. Na pritisak čitavog niza drugih članica EU „Nabuko" se, ipak, našao na tom spisku.

Lideri Evropske unije nisu prihvatili apel iz SAD da ulože dodatni novac u pokušaje da ožive svoje posustale privrede.

Na dvodnevnom samitu u Briselu predsedavajući Evropskog saveta, češki premijer Mirek Topolanek, opisao je nove pakete za stimulisanje privrede kao smrtonosnu ideju.

Nemački kancelar Angela Merkel je upozorila da je neophodno izbeći utrkivanje u obećanjima.

I većina ostalih lidera EU se slaže da već dogovoreni evropski paket vredan 365 milijardi evra još nije imao vremena da pokaže svoj puni efekat.

Protiv protekcionizma

Stoga su predsedavajući zasedanja, češki premijer Mirek Topolanek i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, istakli jasne jedinstvene stavove s kojima će EU nastupiti na sastanku Grupe 20 najuticajnijih zemalja sveta 2. aprila u Londonu, na kome treba da se utvrdi program za ozdravljenje svetskih finansija i privrede.

- Evropska unija se snažno zalaže da se u okviru pregovora o liberalizaciji svetske trgovine zajamči da neće biti protekcionizma, već da će za globalne nedaće biti utvrđeni i primenjeni i globalni lekovi. Samit G20 u Londonu ima ključnu ulogu u preustrojstvu globalnog finansijskog sistema i povraćaju poverenja ekonomskih činilaca širom sveta - poručili su šefovi evropske dvadesetsedmorice.

Ujedno je odlučeno da se fond EU za pomoć onim članicama Unije koje zapadnu u velike platnobilansne, monetarne i budžetske teškoće sa 25 milijardi poveća na 50 milijardi evra. Sredstva iz tog fonda već su dodeljena Mađarskoj i Letoniji.

Načelno je bilo govora, ali to zasad nije usaglašeno, da se poseban fond podrške predvidi i za one zemlje koje su članice zone evra.

Čelnici EU su, takođe, postigli dogovor da investiraju pet milijardi evra nepotrošenih sredstava iz evropskog budžeta u energetske infrastukturne projekte i u dostupnost interneta. Uslov je da se tih pet milijardi potroši ove i sledeće godine.

Нема коментара: