brojač poseta

недеља, 22. март 2009.

MINUT ĆUTANJA ZA ZARIĆA

Stanovnici Jakova juče su odali poštu Đorđu Zariću (24), kojeg je ubio policajac Miljan Raičević, a zatim se uputili u protestnu vožnju ka mestu ubistva u Novom Beogradu

s1

Cveće i sveće za oproštaj... Đorđevi prijatelji na mestu zločina

Minutom ćutanja stanovnici Jakova juče su tačno u 13 sati, okupljeni u centru ovog beogradskog prigradskog naselja, još jedanput odali poštu Đorđu Zariću (24), kojeg je pre tri dana ubio Miljan Raičević, pripadnik Interventne brigade beogradskog SUP-a. Zatim su se uputili u protestnu vožnju ka Novom Beogradu i mestu na kojem se dogodilo ubistvo.

Đorđe Zarić

- Želimo da ovim mirnim skupom i paljenjem sveća na mestu pogibije našeg druga pozovemo nadležne da ne odustanu od potrage za istinom, koja će dokazati da je Zare stradao samo zbog bahatosti i osionosti čoveka čiji je posao da štiti građane. Tražimo da se prekine sa manipulacijama i nebulozama da je policajac maltene bio napadnut, jer svi koji su iole poznavali Zareta znaju da je reč o divnom momku koji je bio sve samo ne agresivan ili incidentan tip. Jednostavno, ne želimo da se sve zataška i da se za klasičnu egzekuciju nekome sudi kao za nehat! Organizovaćemo ovakva okupljanja sve dok se ne utvrde stvarne činjenice i dok ubicu ne stigne zaslužena pravda - napomenuo je pred polazak Siniša, jedan od drugara stradalog mladića.

Kolonu od nekoliko desetina automobila, pristiglih iz Jakova, na mestu Zarićeve pogibije u ulici Omladinskih brigada, nedaleko od Opštine Novi Beograd, sačekalo je stotinak građana koji su, iako ne poznajući ubijenog momka, došli da svojim prisustvom iskažu ogorčenje zbog načina na koji je stradao.

- Ovde sam jer je jedan nevini mladi život izgubljen zbog najobičnije hajdučije kauboja sa značkama. Došla sam da upalim sveću njemu u pomen i za opomen onima koji su dozvolili da se nešto tako dogodi - veli gospođa Radmila, stanarka jedne od okolnih zgrada, koju je tog jutra, 19. marta u četiri sata i petnaest minuta, probudio pucanj i zavijanje policijskih sirena.

s2

- Malo li je što strahujemo od kriminalaca i raznih vucibatina, pa još treba da zaziremo i od policije?! Zar malo brinemo kad nam u ovakvom gradu i ovakvim vremenima deca uveče izađu u provod, nego treba da strahujemo i da li će ih pred kućnim pragom zaustaviti neko neiživljeno derište sa službenim pištoljem da na njima vežba strogoću i pucanje - dodaje revoltirano, spuštajući neupaljenu sveću na plamen desetina upaljenih, kraj fotografije sa crnim florom i velikim transparentom razapetim na poslednjem koraku Đorđa Zarića: „Poslednji pozdrav za Đoleta"!

- Na ovaj način želimo da poručimo državnim čelnicima da jednom za svagda povedu računa o tome koga zapošljavaju da nas čuva. Da insistiramo na istini o ubistvu i na zasluženoj kazni za ubicu - kratko se nadovezala na sablaznu tišinu Jelena Dobrić, Zarićeva devojka, koja je povorku povela u protestnu šetnju, do mesta odakle je patrola Interventne brigade pojurila „pežo", na čijem suvozačkom mestu je sedeo mladić čiji će život, samo minut kasnije, oduzeti vršnjak, sakriven iza značke i službenog pištolja.

slika

Snimljeno... Brutalnost na delu

PRIPADNICI INTERVENTNE SVE BAHATIJI

Pripadnici Interventne jedinice i do sada su više puta pominjani u medijima zbog brutalnog prebijanja uhapšenih. Našoj redakciji javilo se nekoliko građana koji tvrde da su ovi policajci „vrlo bahati i nekulturni" prilikom pretresa i da su skloni bespotrebnoj primeni sile.

- Dok su me pretresali prilikom takozvanog rutinskog pregleda, slučajno sam okrenuo glavu na stranu i jedan policajac me je udario pesnicom. Nemam dosije, vozim skroman automobil i bilo mi je čudno što me uopšte zaustavljaju. Bez izvinjenja su mi samo kazali da mogu da idem. Kada sam im rekao da ću ih prijaviti, pripretili su mi da će mi, ako to učinim, „napraviti velike probleme". Mislim da bi svaki policajac koji je u direktnom kontaktu sa građanima morao da prođe neki kurs ponašanja, ali i da se strogo kontrolišu njihovi postupci - priča M. I.

Naš drugi sagovornik kaže da su ga pripadnici Interventne jedinice jednom prilikom toliko pretukli da nije mogao nekoliko dana da hoda.

- Što je najgore od svega, oni nikome ne odgovaraju, jer ih kolege štite. Ako vas neki policajac pretuče, maltretira ili napadne, umesto da on odgovara, vi treba da dokazujete da ga niste izazvali. Ako imate dosije, tim gore po vas, jer vam tek onda niko ne veruje. Nažalost, ovde se ne poštuje nikakav zakon, nema reda i zbog toga se sve ovo dešava. Nemoguće je da niko ne zna koliko policajaca radi kao obezbeđenje po raznim splavovima, a to im se prećutno dozvoljava. Gledao sam i kako se policajci snimaju dok tuku i šutiraju osumnjičene koji su imali lisice na rukama - kaže naš sagovornik.

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je juče da se građani žale na ponašanje pripadnika MUP-a i istakao da svaki slučaj brutalnosti policajaca mora da se istraži.

- Dobro je što je počela procedura, a videćemo da li je onaj koji je pucao morao to da uradi ili je prekoračio ovlašćenja. Pozivam sve građane da prijave slučajeve eventualne torture - rekao je Janković, dodajući da se više od 15 odsto žalbi koje im građani dostavljaju odnosi na pripadnike MUP-a. (E. P.)

Нема коментара: