brojač poseta

уторак, 17. март 2009.

MEDVEDEV: MORALNO JE DA OLIGARSI VRATE DUG RUSIJI

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev pozvao je domaće superbogataše da se oduže zemlji tako što će u vreme krize žrtvovati svoje bogatstvo i sačuvati radna mesta zaposlenih

Vreme za naplatu... Dmitrij Medvedev podsetio bogataše kako su zaradili svoje milione

Vreme za naplatu... Dmitrij Medvedev podsetio bogataše kako su zaradili svoje milione

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev pozvao je bogate ruske biznismene da plate moralni dug društvu tokom ekonomske krize.

Lider Rusije smatra da će vlasnici kompanija da oduže svoj dug zemlji tako što će žrtvovati deo svog bogatstva da bi sačuvali radna mesta zaposlenih.

Medvedev je u intervjuu ruskoj državnoj televiziji naveo da se najverovatnije nigde u svetu biznis nije razvijao tako brzo kao u Rusiji.

Obogatili se preko noći

- Ljudi su ovde sticali velika bogatstva za veoma kratko vreme. Vreme je da se taj dug, moralni dug vrati jer je kriza test zrelosti - naveo je ruski predsednik.

Deset miliona za PR usluge

Ruska vlada potrošila je najmanje deset miliona dolara u poslednje dve godine za usluge američkih PR agencija, piše moskovski nedeljnik „Novo vreme". List piše da se ruska vlada obratila američkim agencijama u vreme priprema samita G8 u Sankt Peterburgu 2006. Uoči samita, potpredsednik SAD Dik Čejni kritikovao je Rusiju, optužujući vlasti da se povlače s demokratskog puta. Kremlj je zato zaključio ugovor na dva miliona dolara sa uticajnom PR kompanijom „Kečam" da bi podigla ugled Rusije tokom samita. Naručilac posla bio je zadovoljan urađenim, pa se saradnja nastavila.

Nagli prelazak Rusije na tržišnu ekonomiju 90-ih godina stvorio je grupu superbogatih Rusa, poznatih kao oligarsi, kojima je ekonomski bum na temelju visokih cena nafte, gasa i metala, glavnih izvoznih artikala zemlje, omogućio da zarade pravo bogatstvo. Pad cena sirovina i globalna kreditna kriza su, međutim, teško pogodili većinu njih i doveli u zavisnost od Kremlja.

Medvedev je naveo da je broj nezaposlenih u Rusiji dostigao šest miliona i apelovao na vlasnike kompanija da žrtvuju deo svog bogatstva da bi sačuvali radna mesta zaposlenih.

- Ako je čovek pravi biznismen, on ceni svoje radnike i pokušaće da odloži ostvarenje nekih planova i žrtvuje deo svoje lične potrošnje da bi zadržao radnu snagu, nastavio da je plaća i sačuvao kompaniju. Onaj ko se uspaniči, proda posao, pobegne nekud, nije pravi biznismen - rekao je Medvedev.

Ogromni dugovi

Ruske oligarhe kod kuće često optužuju za nepatriotsko ponašanje, jer mnogi od njih žive raskošno u inostranstvu, kupujući skupe palate, jahte i fudbalske klubove. Medvedev je jasno stavio do znanja da će njihovo ponašanje u krizi biti ključno za njihov opstanak kada se ona završi.

Inače, privatni sektor u Rusiji dužan je inostranstvu oko 500 milijardi dolara, a otplata 130 milijardi stiže već ove godine. Analitičari tvrde da će otplata dovesti do bankrotstva mnogih biznismena ukoliko država ne priskoči u pomoć.

Vlada je u početku obećala 50 milijardi dolara za pomoć u plaćanju inostranog duga kompanija, ali je novac zamrznut nakon što je distribuirano prvih 11 milijardi.

Predsednik Medvedev i premijer Rusije Vladimir Putin više puta su stavili do znanja biznismenima da vlada ne namerava da pomogne svim oligarsima da prebrode krizu. Postojeći finansijski sistem zastareo


Kremlj je juče pozvao lidere Grupe 20 da na predstojećem samitu u Londonu preduzmu korake u cilju reforme svetskog ekonomskog sistema jer smatra da taj sistem nije uravnotežen i da zastareva.

- Sadašnja finansijska kriza u svetu rezultat je urušavanja postojećeg finansijskog sistema zbog lošeg upravljanja, koje je zanemarilo značajne rizike. Sadašnji jednopolarni sistem, koji je na putu da postane zastareo, treba zameniti sistemom koji se zasniva na interakciji više glavnih centara - navodi se u saopštenju Kremlja.

Inače, Rusija planira da na samitu G20 u Londonu, koji će se održati početkom aprila, predstavi osam mera, pre svega za podsticanje potražnje i podršku zemljama u razvoju. Na samitu G20, grupe koja okuplja najrazvijenije zemlje u svetu i vodeće zemlje u razvoju, biće razmotrene mere za prevazilaženje posledica ekonomske krize u svetu.

Нема коментара: