brojač poseta

понедељак, 23. март 2009.

KUĆE TONU U SAVU!

Desetine kuća u naselju Umka popucale usled klizišta. Nekoliko njih već nestalo u reci, pojedine su srušene do temelja, a neke toliko iskrivljene da ne može ni da se uđe u njih!

s1

Svakim danom sve bliže reci... Meštani u panici

Klizište u naselju Umka u opštini Čukarica gotovo da je odvuklo u Savu na desetine kuća i imanja! U ulici 13. oktobra kuće od broja dva pa sve do 102 potpuno su ili delimično urušene, a desetak kuća je bukvalno iščupano iz temelja. Bandere sa strujnim kablovima su izukrštane, a samo najhrabriji meštani ovog naselja još žive u urušenim domovima!

TLAČINAC: I DRŽAVA MORA DA POMOGNE

Milan Tlačinac, predsednik opštine Čukarica, kaže za Press da je problem stanovnika na Umci veoma ozbiljan i da traje skoro 20 godina.

- Mi kao opština pomažemo koliko možemo, ali da bi se saniralo klizište cela država bi morala da se uključi. Za ugrožene građane odvajamo po 60.000 dinara godišnje. To svakako nije dovoljno, ali opština ne može više. Bez grada i republike ovaj problem ne može da se reši - rekao je Tlačinac.

Građani kažu da svako veče spavaju sa strahom da li će se probuditi u ruševinama. Ana Pavlović, koja na ovom klizištu živi skoro desetak godina, kaže da su dve kuće koje ima u dvorištu bukvalno rastavljene od zemlje i u njima ne može više da se živi.

Propada i zemlja

- Jedna kuća je skoro došla do Save, a za drugu svakim danom čekam da se sruši. Ovaj problem traje duže vreme, ali u poslednje tri godine klizište je još jače proradilo. Više od deset kuća je otišlo u reku, pojedine su srušene do temelja, neke su toliko iskrivljene da ne može ni da se uđe u njih... Dosta ljudi se odavde iselilo jer ne smeju da budu u njima. Iz opštine Čukarica su nam uručili rešenja o iseljenju iz kuća, ali neke moje komšije moraju u njima da žive jer nemaju kuda da odu - žali se Ana Pavlović.

s2

Prema njenim rečima, mnoge napuštene kuće našle su se i na meti lopova jer u njima niko ne živi.

- Dosad je i oko deset metara zemlje otišlo u Savu. Ne znamo više kako da se borimo sa ovim problemom. Molimo nadležne da nam pomognu. Saobraćajnicu koja vodi ka Obrenovcu i prolazi pored naših kuća saniraju na svaka tri meseca jer asfalt non-stop puca od klizišta, a kuće svakim danom se ruše i tonu ka reci - ističe Pavlovićeva.

fakti

n U protekle tri godine klizište je u reku Savu odvuklo na desetine kuća

n Više od trideset kuća se i dalje obrušava i krivi, a nekoliko domova je bukvalno srušeno do temelja ili su skroz iščupani iz zemlje

n Opština Čukarica godišnje pomaže ugrožene građane sa 60.000 dinara da bi iznajmili stan

Opština plaća smeštaj

Milan Đorđević kaže da njegova kuća svakodnevno puca na sve četiri strane i da je posle svakog urušavanja krpi, kao i da se često dešava da ovaj deo naselja nema struje zbog krivih bandera!

- Ne možemo ništa da uradimo. Najgore je posle kiša, kuće bukvalno padaju kao kruške. To je neverovatno i ne mogu da verujem šta se dešava. Iz opštine nam godišnje pomažu sa 60.000 dinara da bismo negde iznajmili stan jer smo dobili rešenje o iseljenju. S tim novcem ne možemo nigde da obezbedimo krov nad glavom, pa smo prinuđeni da i dalje živimo u ovoj kući u strahu da se jednog jutra ne probudimo u ruševinama ili u reci - plaši se Đorđević.

Нема коментара: