brojač poseta

уторак, 24. март 2009.

KRIZA TEK STIŽE: RECESIJA NAJMANJE 2%!

U pregovorima MMF-a i Vlade Srbije predviđa se da će ukupan društveni proizvod ove godine biti najmanje dva odsto manji nego

U velikim problemima... Mlađan Dinkić i Mirko Cvetković

U velikim problemima... Mlađan Dinkić i Mirko Cvetković

Međunarodni monetarni fond procenio je da Srbija ulazi u recesiju i da će ove godine biti zabeležen negativan privredni rast od minimum dva odsto, saznaje Press! Ekonomisti ističu da će pad bruto društvenog proizvoda (BDP) za Srbiju da znači niz problema, od kojih su najveći otpuštanje radnika i zatvaranje firmi.

U prilog ovako lošim prognozama govore i podaci o velikom padu ekonomske aktivnosti u prvom tromesečju 2009. godine. Ekonomista Miroslav Zdravković kaže da je već u prvom tromesečju ove godine pad BDP-a 10 odsto.

Loše prognoze

- Pad BDP-a od oko 10 odsto u odnosu na prvo tromesečje 2008. godine je posledica pada proizvodnje i prihoda u oblastima prerađivačke industrije, građevinarstva, finansijskog posredovanja, trgovine na veliko i malo, saobraćaja... - navodi Zdravković.

Popov: ući ćemo u začaran krug

Ekonomista Zoran Popov smatra da je zbog prevelike javne potrošnje i sve većih nameta troškova države na pleća građana recesija neminovna.

- Ako su prognoze MMF-a da će doći do pada proizvodnje od minimum dva odsto, to znači da možemo da očekujemo i tri, četiri odsto pada BDP-a. To će, nažalost, dovesti do zaustavljanja proizvodnih pogona i otpuštanja radnika. I to sve vodi u začarani krug, jer je tako i za vreme „velike depresije" usled pada tražnje padala proizvodnja i radnici su ostajali bez posla. Međutim, tražnja je tako bila sve manja i manja, i opet je u krug dovodila do novog smanjenja proizvodnje i otpuštanja radnika - naglašava Popov. On ističe da bi zbog toga bilo bolje da se ide na veći deficit budžeta, čak i po cenu odustajanja od aranžmana sa MMF-om.

On ističe da je samo u januaru nivo industrijske proizvodnje bio najniži u prethodnih dvadesetak godina.

- Bio je niži samo sredinom 1993. godine, u januaru 1994, 2000. godine, i u vreme bombardovanja 1999. godine - objašnjava Zdravković.

Prognoze MMF-a o uticaju ekonomske krize i padu proizvodnje u Srbiji drastično su se promenile u odnosu na novembar, kada je sa Vladom Srbije sklopljen stend-baj aranžman vredan 420 miliona evra. Budžetom za ovu godinu predviđen je rast od tri odsto BDP-a. Iako su predstavnici srpske vlasti sada korigovali predviđenu stopu rasta za ovu godinu, i ona je preterano optimistična i iznosi oko nula do 0,5 odsto u plusu.

Vlada da kaže istinu

Stručnjaci MMF-a, međutim, prognoziraju da će, u najboljem slučaju, proizvodnja biti u padu za dva odsto BDP-a.

Saradnik u Centru za slobodno tržište Aleksandar Stevanović kaže za Press da Vlada Srbije ispada smešna jer ne želi da kaže istinu građanima.

- Znalo se i ranije da će privredni rast da padne na nulu, ako ne i ispod toga! Pitanje je zašto je Vlada kada je krojila budžet krajem decembra imala nerealne projekcije. Sada je rupa u budžetu ne samo tri odsto BDP-a, već tome treba dodati i tih dva odsto pada proizvodnje. Realno je očekivati da će poslodavci smanjivati troškove, a prvi na udaru su troškovi radne snage. To znači da će smanjiti plate ili otpuštati radnike - naglašava Stevanović.

Нема коментара: