brojač poseta

четвртак, 05. март 2009.

KOME PRETI TADIĆ SA KOPAONIKA?

Najava predsednika Srbije Borisa Tadića da će raskinuti „spregu kriminala, privrede, pravosuđa i politike" izrečena pred članovima Vlade, biznismenima, ekonomistima i bankarima na Biznis forumu na Kopaoniku izazvala je velike reakcije. Verovatno je zbog toga i sam predsednik juče „pojasnio" šta je zapravo hteo da kaže.

Nisam hteo da plašim biznismene već kriminalce... Predsednik Srbije Boris Tadić

Nisam hteo da plašim biznismene već kriminalce... Predsednik Srbije Boris Tadić

- Moja poruka svetu kriminala je da država neće odustati od svojih obaveza boreći se protiv kriminala na svakom mestu. To je jedan nacionalni posao od najvišeg mogućeg značaja. Svaki napor policije, istražnih organa i tužilaštva nedvosmisleno svedoči da još od ‘90-ih postoje snažni uticaji i veze u tom „četvorouglu". Stoga se vara svako ko misli da se lako, za godinu, dve, osam ili deset može suzbiti sprega kriminala, korupcije, privrede i pravosuđa - rekao je Tadić.

On je dodao da „valjda nije potrebno posebno obrazlagati da su ekonomija, pravosuđe i politika čitavu deceniju bili postavljeni na kriminalnim osnovama".

Dana Drašković: Pola Foruma u aps!

Supruga lidera SPO-a Danica Drašković kaže da od najave predsednika Borisa Tadića da će se obračunati sa kriminalom nema ništa.

- Pa, polovina ljudi na tom Biznis forumu na Kopaoniku trebalo bi da bude uhapšeno! Ne treba oni da se savetuju na takvim skupovima, već u policiji. I zato ništa neće biti od raskidanja sprege politike, kriminala, pravosuđa i privrede - kaže Danica Drašković.

- Kad neko korumpira nekog iz državne administracije, onda je to sprega kriminala, pravosuđa, politike, kao što je sprega i u privredi, takođe, kada neko utaji porez ili kada novac zarađen nelegalno devedesetih godina „pere" u privredi. Zato je i donet zakon o oduzimanju imovine - objasnio je svoju izjavu predsednik Tadić.

Veliki deo biznismena podržava predsednika u raskidanju kriminalnog „četvorougla"! Vlasnik drogerija „Lili" Mladen Grujić kaže da „raskidanje ove kriminalne sprege samo pozitivno može da utiče na biznis". Podrška u borbi protiv ove vrste kriminala Tadiću stiže i iz kompanije Predraga Rankovića Peconija „Invej".

- Oni koji se direktno bave proizvodnjom i poljoprivredom i u čijim pogonima radi 1.000 radnika znaju koliko je ekonomska situacija teška, pa zbog toga apsolutno podržavamo predsednika Tadića u nameri da Srbiji obezbedi bolju budućnost - kažu u Inveju.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je najavu predsednika Srbije kao „zabrinjavajuću, ali vrednu hvale"!

- Ako je predsednik Tadić našao za shodno da tako oštro i direktno govori o toj kriminalnoj sprezi, znači da je vrag odneo šalu. Ali, Tadić bi verovatno morao da udari i na funkcionere i finansijere DS-a. I to će biti najvažnija Tadićeva bitka, jer šanse za pobedu nisu prevelike - kaže Vukadinović.

S druge strane, nijedna stranka nije se prepoznala u izjavi predsednika. Dragan Todorović (SRS) kaže da se ova najava „neće sprovesti u delo jer bi 90 odsto vrha DS-a bilo u zatvoru", a Aleksandar Vučić (SNS) kaže da se Tadićeva najava neće ostvariti „jer su glavni kriminalci u vrhu vlasti". Željko Ivanji iz G17 Plus kaže „ne veruje da je predsednik Tadić mislio na vladajuću koaliciju".

Нема коментара: