brojač poseta

недеља, 22. март 2009.

KAKO ŽIVE SLUGE SRPSKOG NARODA

Press nedelje zavirio u imovinske karte srpskih političara, gde je pronašao mnogo nesklada između njihovih primanja i načina na koji žive

s1

Nešto tu ne ide... Čedomir Jovanović plaća kiriju duplo veću od plate koju dobija u parlamentu

Bivša predsednica GSS-a Vesna Pešić, sada poslanica LDP-a, izjavila je pre nekoliko godina da sebe ne smatra političarkom objasnivši: „Nekada to jesam bila, danas više ne. Danas političari žive od politike, a ja nisam nikada".

I zaista, sudeći prema načinu života njenog šefa Čedomira Jovanovića, koji je potpuno u neskladu s njegovim primanjima, postavlja se pitanje - od čega žive sluge naroda? Jer, zarade narodnih poslanika, ministara i najviših državnih funkcionera jedino nisu tajna.

Da se ne lažemo

Miodrag Isakov je ispričao da su ministri u Vladi Srbije u kojoj je on bio član, osim redovnih plata, koje nisu bile veće od četrdesetak hiljada, primali novac iz tajnih fondova.

- U Vladi se o tome nije baš otvoreno govorilo, već je bilo priče da se ministrima ekspertima isplaćuju velike sume iz nekih fondova. Kada smo povećali plate službenicima u Vladi 15 odsto, zatražio sam da se podignu i plate potpredsednika i ministara. To je odbijeno, jer bi u javnosti bilo loše dočekano. I tada je neko rekao: „Pa ljudi, da se ne lažemo, niko od nas ne živi od plate!" - ispričao je Isakov.

Osnovica za mesečnu platu poslanika iznosi 75.000 dinara, paušal je oko 30.000 dinara, a tu su i dnevnice i nadoknade za službena putovanja. Plata predsednika Srbije Borisa Tadića je oko 140.000 dinara, premijera Mirka Cvetkovića oko 116.000, potpredsednika Vlade oko 101.000, dok ministri zarađuju nešto manje od 100.000 dinara. Iako su plate državnog vrha u Srbiji značajno više od republičkog proseka, njihov iznos je često ocenjivan kao primer demagogije.

Demagogija

Prvi je glas protiv toga digao Mlađan Dinkić, tvrdeći da nije normalno da premijer ima platu „manju od direktora kojima je šef", dok je ministar odbrane Dragan Šutanovac konstatovao da je tek na 129. mestu po visini plate u sistemu odbrane. Otkud onda ministru Šutanovcu najskuplji sat u ministarstvu ili šefu jedne opozicione poslaničke grupe Čedi Jovanoviću da s platom malo većom od 100.000 dinara iznajmljuje vilu od 2.500 evra i vozi najnoviji „audi".

Na to pitanje ni sedam dana posle otkrića Pressa o šokantnom životnom stilu lidera LDP-a niko u Srbiji ne daje odgovor. A nije ni čudo, pošto nam predsednik Odbora za rešavanje sukobu interesa i član novoosnovane Agencije za borbu protiv korupcije Slobodan Beljanski kaže „da nema ingerencije da dobijene informacije i javno publikuje (?!)".

s4

- Mi se ne bavimo pitanjem da li je funkcioner tu imovinu mogao da stekne na osnovu svojih prihoda, nego samo time da li je podneo spisak svoje imovine i da li je on istinit (?!). Podaci postaju dostupni jedino ukoliko se protiv te osobe pokrene postupak zbog povrede zakona. Možemo samo da izreknemo mere koje nam zakon omogućava, a to je „dnevno upozorenje", mera preporuke da se podnese ostavka ili mera odluke o povredi zakona. Ako Odbor u svom radu utvrdi da ima elemenata krivičnog dela, on to prosleđuje tužilaštvu. Imali smo u praksi dva takva slučaja. To se ne saopštava javnosti, jer je pitanje da li će tužilaštvo nešto raditi tim povodom - kaže Beljanski za Press nedelje.

Prostiranje preko gubera

Usvojenim Zakonom o oduzimanju imovine, teret dokazivanja porekla imovine prebacuje se na okrivljenog, koji će morati da pokaže na koji je način stekao bogatstvo. Za sada domaći političari nisu bili u prilici da se na sudu izjašnjavaju o poreklu svoje imovine, ali je u javnosti dominantno mišljenje da se većina njih „prostire preko sopstvenog gubera". Na osnovu svojih zvaničnih prihoda, funkcioneri ne bi bili u prilici da se kreditno zaduže kako bi namirili luksuzne potrebe, koje neki od njih ne skrivaju. U jednoj od vodećih banaka u Srbiji saznali smo koliko maksimalno kreditno zaduženje mogu da imaju klijenti koji mesečno zarađuju 1.000, odnosno 1.500 evra.

Poslednji rok za podnošenje izveštaja o imovinskom stanju funkcionera bio je 31. januar, nastavlja naš sagovornik, ali do sada je Odbor za rešavanje o sukobu interesa primio 5.762 izveštaja, i pored toga što u Srbiji ima oko 13.000 funkcionera. Beljanski ističe da su, „koliko zna", upravo najviši republički i pokrajinski funkcioneri bili i najažurniji u dostavljanju podataka, dok su političari sa lokalnog nivoa manje odgovorni.

Maska

- U lokalu je gotovo nemoguće ući u trag svim funkcionerima, jer se oni često menjaju. Ali kada se bude usvojio registar funkcionera, na čemu se upravo radi, onda će se tačno znati ko nije ispunio svoju obavezu - ističe Beljanski.

On napominje da će novim zakonom o Agenciji protiv korupcije, koji će stupiti na snagu 1. januara iduće godine, funkcionerima biti moguće izreći mere javnog karaktera, kojima se može zahtevati i da neko odstupi sa funkcije koju obavlja.

Međutim, Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, nezadovoljna je novim zakonom i ističe da stalne promene zakona i institucija služe upravo tome „da se maskira buduća korupcija". Ona kaže da se političari „koji nemaju nikakvu odgovornost" opasno poigravaju zakonima, „što se možda ne vidi sada, ali može da napravi velike posledice".

- Imovinske karte političara moraju da budu dostupne javnosti, jer ne može neko da se bavi javnim poslom, a da njegova imovina bude tajna. To je apsurd - zaključuje Verica Barać.

Kvadrati o kojima se najviše pričalo

U vreme vladavine Slobodana Miloševića najveći broj državnih funkcionera živeo je na Dedinju, najelitnijem kraju Beograda, a mnogi od njih su u svojim vilama ostali i nakon 5. oktobra 2000. Država Srbija tužila je Miru Marković, Marka i Mariju Milošević, kao pravne naslednike Slobodana Miloševića, zbog protivpravnog prisvajanja vile u Užičkoj 34, ali za sada bez rezultata. Priča o dodelama kuća na Dedinju nastavila se i posle demokratskih promena, a velika bura se podigla 2002, kada se pokojni premijer Zoran Đinđić preselio u vilu u Užičkoj 4. Ta kuća je kasnije, odlukom Koštuničine vlade, dodeljena Ružici Đinđić, u zamenu za dva stana u centru prestonice.

s2

Guverner... Radovan Jelašić živi na Dedinju

I vila od 180 kvadrata u istom naselju, koju je guverner NBS Radovan Jelašić platio, kako je kazao, 380.000 evra bila je, najviše 2005, predmet interesovanja javnosti, jer su tržišne procene govorile da ona vredi najmanje milion evra. Takođe, stanovi koje su 1998. godine od države dobili tada visoki funkcioneri SRS-a Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, kao i aktuelni potpredsednik te partije Dragan Todorović još uvek se pominju, najčešće u međustranačkim duelima. I imovina potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića na udaru je njegovih političkih protivnika, koji ga optužuju da je „direktno iz tetkinog kauča, na kome je spavao kada je došao u Srbiju, uskočio u vilu na Senjaku".

s3

Ministar... Mlađan Dinkić pozvao novinare u stan

Drugi potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić je, pak, napravio u Srbiji ne baš čest potez i pozvao predstavnike medija u svoj dvoiposoban stan na Novom Beogradu, kako bi se uverili da nisu tačne tvrdnje onih koji „protiv njega vode kampanju i nazivaju ga lopovom".

Imovinske karte

Nakon formiranja Vlade Srbije Press je zatražio od članova novog kabineta da objave svoju imovinsku kartu. Većina je to učinila, izuzev ministra prosvete Žarka Obradovića, ministra kulture Nebojše Bradića, ministarke finansija Diane Dragutinović, ministra za energetiku Petra Škundrića, ministra za dijasporu Srđana Srećkovića, ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića, ministra vera Bogoljuba Šijakovića i Sulejmana Ugljanina, ministra bez portfelja.

Mirko Cvetković (DS), dva stana u Beogradu od 71 i 45 m2, automobili - „volvo" star dve godine i „korola" stara „više od 10 godina"

Ivica Dačić (SPS), stan od 90 m2 u Beogradu, automobil „nisan" iz 2003. nema račune u bankama, firmu ili akcije

Božidar Đelić (DS), kuća na Senjaku od 425 m2 i sta, na Zvezdari, ušteđevina 75.000 evra i 3.250 dolara, „jugo kabrio", 3.000 akcija u investicionoj firmi u Holandiji, (vrednost ne želi da otkrije) živi u iznajmljenom stanu!

Mlađan Dinkić (G17), stan od 68 m2 u Novom Beogradu, plus lođa od pet kvadrata i garaža, „pežo 206" iz 2000. godine, ušteđevina 68.000 evra

Jovan Krkobabić (PUPS), Polovina stana od 76 m2 u Beogradu (druga polovina u vlasništvu supruge) kaže da nema auto i ušteđevinu

Snežana Marković-Samardžić (G17), porodični stan na Banovom brdu od 70m2, plac u Čortanovcima od 8,5 ari, suprug poseduje plac u Grockoj i deo porodične kuće u Erdeviku, automobil „opel astra" iz 2002.

Dragan Šutanovac (DS),živi sa suprugom i decom u stanu koji pripada tastu, supruga ima stan, imanje u selu kod Prokuplja auto mobili „fijat" i „škoda superb" ušteđevina „imam nešto"

Tomica Milosavljević (G17), kuća od 250 m2, u kojoj živi sa suprugom, troje dece i roditeljima automobili „fijat punto" iz 2004. i „tojota jaris" iz 1999. nema ušteđevinu

Saša Dragin (DS), stan od 37 m2 u Novom Sadu, supruga ima jednosoban stan u Beogradu automobili „opel kadet" iz 1988. i „golf" koji vozi supruga, ušteđevina „"sitno, nekoliko hiljada evra"

Slobodan Milosavljević (DS), polovina stana u Beogradu od 100 m2, automobili „fijat" iz 2001. i „škoda fabija" koju vozi supruga, ušteđevina „nije velika", najveći deo od prodaje akcija

Rasim Ljajić (SDP), deo porodične kuće od 90 m2 u Novom Pazaru, stanu u Beogradu plaća Vlada, automobili „pasat" iz 1996. i „golf 3" koji vozi supruga ušteđevina 12.000 evra

Milan Marković (DS), stan od 70 m2, automobil „star deset godina", „nešto ušteđevine u banci"

Oliver Dulić (DS), sa suprugom vlasnik stana od 50 m2 u Subotici, vlasnik firme „DGKomp-računari", i vlasnik 11 odsto akcija u firmi „Rolpak", automobil „pasat" iz 1984. nema ušteđevinu

Jasna Matić (G17), dvosoban stan u Beogradu od 63 m2, kupljen na kredit, 22 akcije u firmi „Mašinoprojekt", gde je bila zaposlena ušteđevina 30.000 evra

Verica Kalanović (G17), dva dvoiposobna stana u Beogradu i Trsteniku, deo porodične kuće u Medveđi kod Trstenika

Snežana Malović (DS), živi u porodičnom stanu, auto „zastava 10", nema ušteđevinu

Goran Bogdanović (DS), porodična kuća na Kosovu automobil „pasat" iz 2002. nema ušteđevinu

Vuk Jeremić (DS), živi u iznajmljenom stanu, automobil „suzuki svift", nema ušteđevinu

Milutin Mrkonjić (SPS), stan od od 50 m2 u Beogradu, auto „mercedes S-200"

Нема коментара: