brojač poseta

недеља, 15. март 2009.

Japan planira da obori raketu Severne Koreje

Japan ima pravo da obori bilo koji opasni objekat usmeren ka toj zemlji, izjavio je danas portparol japanske vlade, nakon što je Severna Koreja saopštila da planira da lansira raketu.

"Prema našem zakonu, možemo da, radi naše sigurnosti, presretnemo bilo koji objekat usmeren ka Japanu", izjavio je sekretar šefa kabineta Takeo Kavamura, prenela je agencija Rojters.
Pjongjang je početkom prošle nedelje saopštio da između 4. i 8. aprila planira da lansira eksperimentalni komunikacioni satelit, što mnogi, među kojima i američki predsednik Barak Obama, smatraju da je, u stvari, lansiranje poboljšane verzije njene balističke rakete dugog dometa "Tipodong 2". Severna Koreja je saopštila da će se u prvoj fazi raketa srušiti u Japansko more, a u drugoj u Pacifik. Ta zemlja je zapretila i da da će eventualni pokušaj rušenja rakete dovesti do rata.
Japan, uz pomoć SAD, više od dve godine radi na usavršavanju raketnog štita, ali postoji bojazan da bi raketa, koja šalje satelit u orbitu, mogla da bude previsoko, pa ne bi mogla da bude presretnuta. Zvanični Tokio je nekoliko puta ponovio da je lansiranje severnokorejske rakete kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1718, prema kojoj se toj zemlji zabranjuje učestvovanje u bilo kakvim aktivnostima vezanim za lansiranje balističkih projektila, pošto je Severna Koreja izvela raketnu i nuklearnu probu.

Нема коментара: