brojač poseta

петак, 20. март 2009.

IZA KULISA - CVETKOVIĆ SE UPLAŠIO SANADERA!

Cvetković odustao od zahteva da Sanader povuče tužbu protiv Srbije, da se reši sporna granica na Dunavu, ali je citirao Đinđića da „idemo u budućnost"

Premijer Mirko Cvetković propustio je priliku da u direktnom razgovoru sa hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, kao što je i najavio, odlučno pokrene rešavanje važnih državnih pitanja između Srbije i Hrvatske.

Umesto insistiranja na povlačenju tužbe za genocid, spornoj granici na Dunavu, povratku izbeglica i ogromnoj disproporciji u ekonomskoj saradnji, Cvetković je konstatovao da „problemi postoje", ali da „moramo da gledamo u budućnost"!

A šta ste očekivali od Sanadera

Jedan od hrvatskih novinara koji je zajedno sa premijerom Ivom Sanaderom došao u Beograd, Mislav Bago (bivši urednik na HRT), kaže za Press da je „potpuno očekivano da novinarima nije bilo moguće da postave pitanja Sanaderu".

- To vam je naš premijer. Smatram da neće povući tužbu protiv Srbije za genocid, kao što će Cvetković imati problem da objasni saradnju sa Zagrebom, pošto je Hrvatska priznala Kosovo. Ili ova dva premijera, ili neka buduća dva moraće da budu državnici i da daju izjave kao državnici, a ne vodeći računa šta će reći zbog ovih drugih - kaže Bago.

I to nije sve, već je novinarima, na osnovu dogovora protokola srpskog i hrvatskog premijera, bilo zabranjeno da postavljaju pitanja u pres-sali Vlade Srbije, pod izgovorom „zgusnutog rasporeda"!

Ivo „držao banku"

Posle svečanog dočeka Ive Sanadera, koji je sa Cvetkovićem prošetao dvorištem Vlade Srbije uz postrojen vod Garde, počeo je sastanak iza zatvorenih vrata srpske i hrvatske delegacije. Prema nezvaničnim informacijama, srpska strana nije preterano insistirala na najavljenim temama (pogledaj okvir).

- Sanader je držao „glavnu reč" i svojim arogantnim, na momente neprijatnim stavom, jednostavno nije dozvolio da se pokrenu teme koje se tiču tužbe za genocid, granica na Dunavu, izbeglica... Razgovaralo se o onome što je njemu odgovaralo, a to su delom pitanja energetske i saobraćajne saradnje - navodi sagovornik Pressa iz Vlade.

Posle sastanka, Cvetković i Sanader su naveli da treba jačati odnose dve zemlje i da se „postepeno rešavaju pitanja koja opterećuju te odnose".

Pogled s visine... Premijeri Ivo Sanader i Mirko Cvetković

Pogled s visine... Premijeri Ivo Sanader i Mirko Cvetković

- Svi smo svesni činjenice da postoje određene krupne razlike između Srbije i Hrvatske, pre svega oko priznanja Kosova i Metohije i u pogledu tužbe za genocid. Međutim, mi smo bili na stanovištu da je potrebno da se otvore pitanja koja je moguće rešiti i da se pogleda u budućnost, a da se ova pitanje i dalje drže i rešavaju na način kako budućnost bude dolazila - rekao Cvetković.

TAKO GOVORI CVETKOVIĆ

Sreda, 19. mart, pre sastanka sa Sanaderom

- Pozvaćemo Hrvatsku da povuče tužbu protiv Srbije za genocid
- Važno je pitanje povratka i tretmana izbeglih Srba
- Pitanje granica na Dunavu je od izuzetnog značaja
-Ukidanje veštački stvorenog disbalansa u trgovinskoj razmeni i deficitu

Petak, 21. mart, posle sastanka sa Sanaderom

-I dalje postoje krupne razlike u stavovima koji se tiču hrvatskog priznavanja Kosova i tužbe za genocid
-Otvorili smo čitavu listu različitih pitanja, i ona koja se tiču povratka izbeglica
-Nastaviće se razgovori o ekonomskoj saradnji u energetici i saobraćaju

On je dodao da su neophodni češći kontakti dve zemlje.

- U tom smislu, ideja je da se pogleda u budućnost, uvažavajući činjenicu da i dalje postoje veliki otvoreni problemi, kako je pokojni Đinđić govorio, pokušajmo da nađemo neka mesta da iznađemo ta rešenja - kazao je Cvetković.

S druge strane, Sanader je odgovorio da „nećemo zaboraviti nedavnu prošlost, ali ne smemo u njoj živeti".

- Iz nje moramo uvek iznova pronalaziti način kako rešavati i moguće probleme u budućnosti - rekao je Sanader, i dodao da su, pored nekih teških pitanja, otvorena i ona lakša, poput saradnje u energetici.

On je prilično samouvereno i kao neko ko je u Beograd došao sa poklonima podsetio da će Hrvatska postati članica NATO i da će pružiti podršku Srbiji na njenom putu ka „evroatlantskim integracijama", jer su „odnosi Hrvatske i Srbije ključni za stabilnost regiona".

- Sutra ćemo, kao članica NATO, davati podršku susedima i nećemo se ponašati kao Slovenija, već ćemo se držati principa - što je susedima bolje, i nama je - kaže Sanader.

Sporazumi bez detalja

Prilikom posete hrvatske delegacije Beogradu potpisana su i dva sporazuma, kao početak buduće saradnje dve zemlje. Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević i državna sekretarka za politička pitanja u hrvatskom ministarstvu spoljnih poslova Bjanka Matković potpisale su Protokol o saradnji u procesu evropskih integracija. Ministri prosvete Žarko Obradović i Božo Biškupić potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti jezika i književnosti. Ni detalji ovog sporazuma nisu poznati javnosti.

Нема коментара: