brojač poseta

четвртак, 19. март 2009.

Istraga protiv 28 pilota JNA

Istragu ratnih zločina na dubrovačkom području 1991. i 1992. hrvatsko tužilaštvo vodi protiv 28 pilota bivše JNA, a ne samo protiv trojice koji su zbog tog zločina u protekla dva dana ispitani u Višem sudu u Podgorici, potvrdilo je Županijsko državno tužilaštvo u Dubrovniku u četvrtak.

"Istraga o ratnim zločinima na dubrovačkom području pokrenuta je još 1992. godine i njome je obuhvaćeno 28 pripadnika ratne avijacije bivše JNA", izjavio je agenciji Hina portparol dubrovačkog tužilaštva Vlatko Cibilić.

"O pojedinostima istrage za sada ne možemo govoriti, ali reč je o dugotrajnom postupku u kojemu smo od susednih država zatražili pravnu pomoć", rekao je Cibilić koji nije želeo da otkrije imena osumnjičenih protiv kojih se već 17 godina vodi istraga.

Istragu o ratnim zločinima ratne avijacije JNA u javnosti je ponovo postalo aktuelno posle saslušanja trojice pilota - sadašnjeg selektora crnogorske teniske reprezentacije Zorana Slavuljice, Asima Pandžića i Miodraga Atanackovića.

Oni su u Višem sudu u Podgorici dali izjave u kojima su odbacili optužbe da su učestvovali u bombardovanju i raketiranju dubrovačkog područja, odnosno ratnim zločinima i uništavanju kulturnih spomenika.

Trojica pilota u Podgorici su saslušani na zahtev crnogorskog Vrhovnog državnog tužilaštva, koje prikuplja podatke za kolege iz Hrvatske na osnovu sporazuma o saradnji i progonu počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida iz 2007. godine.

Na osnovu tog sporazuma, crnogorsko pravosuđe već je od Hrvatske preuzelo progon protiv šestorice pripadnika JNA kojima se u Višem sudu u Podgorici sudi zbog mučenje civila i ratnih zarobljenika s dubrovačkog područja u logoru Morinj.

Нема коментара: